İSO–TSE Ortak Çalışma Platformu'ndan Sanayiciyi Mutlu Edecek Sonuçlar Çıktı

  • Etkinlikler
iso-tse-ortak-calisma

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ile Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) sanayicilerin yaşadığı sorunların çözümü için birlikte 2014 yılın başında oluşturdukları ortak çalışma platformu olumlu sonuçlar doğurmaya başladı.

Geçen yıl İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ve Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan başkanlıklarında ve oluşturulan alt komiteler vasıtasıyla bugüne değin İSO üyelerinden gelen talepler doğrultusunda belirlenen alanlarda yürütülen çalışmalar çerçevesinde TSE yöneticileri ile ortak toplantılardan biri 27 Ocak 2015 tarihinde yapıldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan başkanlığında TSE Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev'in katıldığı toplantıda, Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Baltacı ve ilgili şubelerle birlikte bugüne değin yapılan çalışmalar ve gündemde olan konular değerlendirildi.

Saruhan, toplantı sırasında İSO üyelerinden gelen yoğun şikayetlerden birinin TSE hizmet ücretleri olduğunu ve bu hususu bugüne kadar sürekli gündeme getirdiklerini, artık bu konuda mesafe alınması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine TSE Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, İSO olarak sürekli gündemde tutulan bu konuların TSE yönetimince de değerlendirildiğini ve 2015 yılında laboratuvar ve belgelendirme hizmetlerinin tamamında hiçbir şekilde artış yapılmayacağını belirtti. Ayrıca TSE'den ürün belgelendirmesi olan firmaların entegre olarak yaptıracakları kalite yönetim sistem belgelendirmelerinde yüzde 25 indirim uygulanacağını dile getirdi.

Hüsrev, ayrıca TSE – TSEK Belgelendirme ve Marka Kullanımındaki vize ücretlerinin taksitlendirilmesinin yanı sıra, bu kapsamdaki ilk müracaat, laboratuvar ve diğer tüm hizmetlerde kredi kartına 9 taksit imkanının getirildiğini de söyledi.

Sistem belgelendirmelerindeki ağır işleyen sürece yönelik yapılmış olan İSO talebi hakkında da Hüsrev, bu kapsamda yapılan müracaatlarla ilgili olarak 1 gün içerisinde firma ziyaretinin gerçekleştirilerek çözüm üretileceğini ifade etti.

TSE tarafından atılan bu adımlara teşekkür eden İSO Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan, bir diğer önemli konunun da, TSE'nin düzenlediği belge ve raporların uluslararası anlaşmalarla kabul edilirliğin artırılması olduğunu ve bu konuda TSE'nin çok daha aktif olması gerektiğini söyledi.

Bu kapsamdaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Hüsrev şunları söyledi:

"Irak'ta gözetim işini yapan kurum ve kuruluşça TSE tarafından verilen tüm rapor ve belgeler tanınmaktadır.

Yemen, Sudan ve Kamerun ülkelerinde gözetim işini TSE'nin kendisinin yaptığını ancak Suudi Arabistan'la ilgili olarak ise gözetim işini yapan SASO ile yapılan anlaşma gereği SASO adına gözetim işi yapılmaktadır."