İstanbul Sanayi Odası Cumhuriyet’in 100. Yılı Balo Gecesi Yapıldı

  • Etkinlikler
cumhuriyet_manset_04jpg

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Cumhuriyetin 100. Yılını düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. Yılı Balosu” ile kutladı. İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde düzenlenen Balo Gecesi’ne bir önceki hükümet döneminde Milli Eğitim Bakanı görevini yürütmüş olan Milletvekili Mahmut Özer, İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve bir önceki hükümet döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı görevini yürütmüş olan Hasan Büyükdede katıldı.

İSO Meclis Üyeleri’nin eşleriyle birlikte katıldığı gecede, İSO’nun 1968 yılından bu yana yayımladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde kesintisiz olarak yer alma başarısı gösteren 19 sanayi firmasının yetkilileri de katıldı. Cumhuriyet’in 100. Yılı Balosu’nda bu 19 firmaya ülke sanayisine katkılarına teşekkür anlamında bir plaket takdim edildi.

Gecede konuşan İstanbul Valisi Davut Gül şunları söyledi:


İstanbul Valisi Davut Gül

“Hepimiz zamana ve mekana şahitlik ediyoruz. Aslında bu içinde olduğumuz müze 100 yıllık hikayemizi anlatıyor. Özellikle sanayinin gelişmesini anlatıyor.

Müzenin her tarafına baktığımızda özetle şunu görüyoruz, toplu iğne yapamayan Türkiye’den 250 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir Türkiye’ye geldik. Bu tesadüf mü? Elbette tesadüf değil. Başta İSO olmak üzere sanayicilerimizin, ticaret erbaplarımızın, özel sektörün bu anlamda çok büyük katkısı var. Bu sizin başarınız, ben o açıdan her birinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum ama sizin bunu yapabilmeniz için belli şartların oluşması lazım. Türkiye coğrafyasının güvenli limanı. Türkiye bu coğrafyanın merhamet ve vicdan limanı. Türkiye'de istikrarın olması, Türkiye’de bu barış ortamının olması, sizlerin üretmesine, sizlerin işinizi büyütmenize önemli katkı sunuyor.

Cumhuriyeti kuran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve bu 100 yıllık serüvende bu memleketi bize yurt eden her bir şehidimize minnettarız ruhları şad olsun. Cumhuriyet kurulurken 1 2 tane okulumuz vardı. Şimdi 17-18 milyon öğrencimiz var. Kadınlar hayatın her yönünde görülebiliyor. Mecliste temsil ediliyor, sosyal hayatta temsil ediyor, iş dünyasında varlar.

Tiyatro salonlarına bakarsanız, sinema salonlarına bakarsanız toplumda gelişmişlik kriterlerine bakarsanız, her konuda bir öncekinden daha iyiyiz. Türkiye'nin bugünü dünden daha iyi, inanıyorum ki yarını da bugünden daha iyi olacak. Bizim son yüzyıldaki en önemli kazanımız Cumhuriyet’tir. Ama Cumhuriyet’i de ayakta tutan en önemli etkenimiz, kardeşliğimiz, birlikte yaşama kültürümüz, farklılıkları zenginlik olarak görmemiz hiç şüphesiz bunu her birimiz sağlıyoruz. Anadolu insanının hoşgörüsü, komşumuzu olduğu gibi kabul etme saflarımızı daha çok sıklaştırma bize atalarımızdan gelen bu anlayış Türkiye’yi daha dinamik yapıyor. Türkiye'yi daha güçlü yapıyor. Bizi bir araya getiren Sanayi Odası Başkanımıza ve Yönetimine teşekkür ediyorum. Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Sözlerimi bitirirken. Fertler ölür, millet yaşar diyorum. Yaşasın millet, yaşasın Cumhuriyet diyorum.”


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhuriyet’in 100. Yılı Balosu’nda yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Millet olarak hep birlikte güzel bir heyecan yaşıyoruz. Bu heyecanımızın kaynağı; milli iradenin ve halkın yönetime katılımının önünü açan Cumhuriyetimiz’in 1923 yılında bu topraklarda kurulması ve bir asırlık yolculuktan sonra 100’üncü yaşına ulaşmış olmasıdır.

Pazar günü kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı, sadece bir kutlama değil, bize bu yurdu ve bağımsızlığımızı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına gösterdiğimiz bir vefa ve şükran örneğidir. Şunu hiç unutmayalım! Bizleri 100 yıldır huzur ve barış içinde bir arada tutan en kıymetli ortak bağ ve değerimiz Cumhuriyettir. Bu kıymetli değer neyi ifade ediyor? Bu konudaki duygu ve düşüncelerimi paylaşacak olursam: Cumhuriyet bir makinanın sesi, üreten bir sanayicinin mutluluğu. Cumhuriyet bir yatırım, Cumhuriyet bir kalkınma, Cumhuriyet bağımsızlık, Cumhuriyet yokluklar içinde kurulan bir ülkenin adıdır.

Cumhuriyet inancını ortaya koyan bir milletin adıdır. Cumhuriyet kendisini boğmak isteyenlere karşı kükreyen bir Anadolu’dur. Cumhuriyet direnç sabır, mücadele ve azimdir. Cumhuriyet bizler için kırmızı, beyaz bayraktır. Bizlere, herkesi eşit görmek, barış, huzur ve hoşgörüyü getiren Cumhuriyet; hepimize çok şeyler kazandırdı. Eşitlik, kadın hakları, refahın adil paylaşımı, eğitim imkanını herkese tanımak ve en az bunlar kadar önemli olan bilim ve aklı hayatın merkezine oturtmak, bu topraklarda Cumhuriyet sayesinde mümkün oldu.”

Cumhuriyet’in 100 yılı devirerek, yeni bir yüzyıla doğru yolculuğuna başladığını ifade eden Bahçıvan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu hafta sonu Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılı başlıyor. Geride kalacak olan yüzyılı herkes kendisi açısından bir muhasebeye tabi tutarak; geleceğe dair öncelikler ve yol haritaları belirlemeye çalışıyor. Bizim de sanayiciler olarak bunu yapmamız kaçınılmaz bir zorunluluk.

Cumhuriyetimizin 100 yıllık sanayileşme serüveni meşakkatlerle doludur. Fakat bu 100 yıllık hikâyenin bugününde dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında gösteriliyorsak, bunda sanayimizin verdiği mücadele hiç küçümsenemez.

Derler ki: Umudunu kaybeden insan için yarın yoktur. Cumhuriyeti kuran kadro umutsuz değildi. Doğan her güne umutla bakan, “yarın güzel şeyler olacak” diyen bir kadroydu. Cumhuriyetimizin daha ilk yıllarında, İzmir İktisat Kongresi ile ilk tohumları atılan ve her 10 yıllık dilimlere baktığımızda ivmelenerek devam eden sanayileşme sürecimiz; Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya yüzde 25 civarında bir katkı ve değer üreterek girmektedir. Kuşkusuz bu katkı yeni yüzyılımızda çok daha yüksek düzeylere çıkacaktır. Çünkü biliyoruz ki sanayiden güçlü bir katkı alamayan ülkeler, ne yazık ki refah toplumu olma yolunda çok gerilere düşmektedirler.

Bugün sanayinin gerçek anlamda gelecek ufuklarını oluşturacağımız bir dönemdeyiz. Artık yüksek teknoloji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve Türk sanayisinin katma değerden ve yüksek teknolojiden pay alarak kendini gelecek rekabete hazırlanması olarak adlandırdığımız bir döneme doğru yolculuk yapıyoruz.

Biraz önce değindiğim gibi 100 yıllık bu süreçte sanayimiz her zaman üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmiştir. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına girerken Türkiye'nin hemen hemen tümüne yayılmış olan bir sanayi gücümüz var artık. En azından her ilimizde hatta ilçelere kadar inmiş durumda olan bir Organize Sanayi Bölgesi yapılanmamız var. Yine çok derin bir sektör farklılığına gidilmiş olan Türkiye’de bugün üretim yapılmayan sektörün bulunmadığını gururla söyleyebiliriz.

Yüksek teknolojinin kendini gösterdiği en önemli alanlardan bir tanesi savunma sanayi. Ama gerek petrokimya, gerek demir çelik, gerek makine, gerek otomotiv yani bunların her birinde artık her türlü konuda Türkiye’nin bir üretim gücünü de oluşturduğunu söylememiz mümkün.”

“Cumhuriyet şimdi bizden yeni yarınlar ve yeni hikayeler bekliyor. Bu yolda kenetlenerek tüm çabayı sergilemeliyiz” ifadelerini kullanan İSO Başkanı Bahçıvan sözlerine şu şekilde son verdi:

“Cumhuriyet biz sanayicilerden görev bekliyordu. İşte bu amaçla 1952 yılında İSO kuruldu. Cumhuriyet şimdi bizden yeni yarınlar ve yeni hikayeler bekliyor. Bu yolda kenetlenerek tüm çabayı sergilemeliyiz. Sözlerime son vermeden önce hepimizin ortak sesi olarak şunu özellikle söylemek isterim: İyi ki bu Millet var, İyi ki güzel Türkiye var, İyi ki Cumhuriyetimiz var. Millet olarak birlik ve beraberlik içinde ülkemizin geleceği için çok önemli olan yeni adımları, tıpkı Cumhuriyetimizin ilk kurucularının başarıyla attığı adımlar gibi bizler ve bizden sonraki nesillerin de atacağına yürekten inanıyorum.

Özetle ifade edecek olursam; Cumhuriyet gemimiz geçen yüzyılın gereklerinden çok farklı bir yüzyıla doğru yol almaya başlıyor. Bilgi ve deneyimi olan, eğitimi önemseyen, sanayi kültürüne sahip, ürettiği aş, iş ve refah ile bölge için de huzur, istikrar, güvence oluşturan Cumhuriyetimizi yaşatan, ayakta tuta en önemli sektör sanayiyi temsil eden, özgüveni yüksek İstanbul Sanayi Odası’nın Cumhuriyetimizin bu yeni yolculuğunda da hep birlikte, elbirliğiyle nice başarılara imza atacağına inancım sonsuzdur.”


İSO Meclis Başkanı
Ender Yılmaz

Cumhuriyet’in 100. Yılı Balosu’nda konuşmasını yapan İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, şunları söyledi:

“100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından başlatılan bu büyük dönüşüm, ülkemizi çağdaş bir cumhuriyet haline getirmek için atılan cesur adımların bir sonucudur. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlarken, böylesi büyük bir mirasa olan sorumluluğumuzu da asla unutmadık ve unutmayacağız. Ülkemizde her alanda Atamızın önderliğinde başlatılan devrimler ile yapılan çalışmalar; Eğitim, bilim, kültür sanat, spor, tarım ve sanayi alanlarında büyük ilerlemelere yol açtı.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, bu değerli mirası sürdürmek, daha da ileri taşımak ve ulusumuzun refahını artırmak için aynı kararlılıkla çalışmaya devam etmekteyiz. Bugün bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. yılını kutlamak aynı zamanda geleceğe olan umudumuzu, beklentilerimizi ve taahhütlerimizi yinelemek anlamına da geliyor.

Demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri koruma konusundaki kararlılığımızı taviz vermeden sürdürmeye, hep birlikte daha aydınlık bir yarınlar inşa etmek için çağdaş ve inovatif düşünceler üreterek bulunduğumuz yerden çok daha yükseklere sıçrayarak, bayrağımızı her alanda daha yukarılara çekerek muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşımalıyız. Son olarak, cumhuriyetimizin 100.yılı ve bayramını kutlama gecemizi coşku ve umutla kutlarken, gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakma taahhüdümüzü bir kez daha yineleyerek gelecek kuşaklara iyi bir emanet bırakmanın sözünü vermekteyiz.”

Açılış konuşmalarının ardından, Cumhuriyet’in 100. Yıl Balo Gecesi, İSO’nun 1968 yılından bu yana yayımladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde kesintisiz olarak yer alma başarısı gösteren firmalara ödüllerinin takdim edildiği ödül töreniyle devam etti. Ödül alan 19 firma ve firma adına ödülü alan kişiler şu şekilde sıralandı:

ARÇELİK A.Ş. Satış Direktörü Benay BAKIŞKAN

BMC OTOMOTİV SAN. ve TİC. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerif TOSYALI

BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. ve TİC. A.Ş. İcra Kurulu Üyesi ve CEO’su Zafer ATABEY

BOSSA TİCARET ve SANAYİ İŞLETMELERİ T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil UÇURUM

DEVA HOLDİNG A.Ş. İnsan Kaynakları ve Gelişim Direktörü Gülcan GÜMÜŞ

DYO BOYA FABRİKALARI SAN. ve TİC. A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Mutlu UYSAL

ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. ve TİC. A.Ş. CFO’su Mustafa DEĞİRMENCİ

EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş. Genel Müdürü Niyazi Aşkın PEKER

GOODYEAR LASTİKLERİ T.A.Ş. Genel Müdürü Marwa A. K. A. KHAİRALLA

GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş. Genel Müdürü Aytaç ONKUN

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Genel Müdürü Selami YILDIZ

MAKİNE ve KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş. Genel Müdürü İlhami KELEŞ

MAN TÜRKİYE A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kenan AKÇAY

MUTLU AKÜ ve MALZEMELERİ SANAYİİ A.Ş. CEO’su Deniz ŞEKER

ORTA ANADOLU TİCARET ve SANAYİ İŞLETMESİ T.A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İrfan İrfan ERGUN

OTOKAR OTOMOTİV ve SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Serdar GÖRGÜÇ

TÜRK DEMİR DÖKÜM FABRİKALARI A.Ş. Genel Müdürü Alper AVDEL

TÜRK TRAKTÖR ve ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Kalite Güvence ve Yalın Yönetim İş Lideri Ergun ÖZDAMAR

TÜRKİYE ŞİŞE ve CAM FABRİKALARI A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökhan GÜRALP

Cumhuriyet'in 100.Yıl Balo gecesine ait tüm fotoğraflara linkten erişebilirsiniz.