İstanbul Sanayi Odası Yönetimi ve Meclis Üyeleri Kastamonu’da

  • Etkinlikler
kastamonu-gezi-02

İSO Meclisi’nin Türkiye’nin bir bütün olarak sanayileşerek kalkınmasına hizmet etmek amacıyla başlattığı geleneksel Anadolu ziyaretlerinde bu yılki ilk durağı Kastamonu oldu. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile birlikte 50 kişiden oluşan yönetim kurulu ve meclis üyeleri, hafta sonunu da kapsayan üç günlük gezide Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ile Kastamonu Ticaret Borsası’nı ziyaret etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, müthiş turizm potansiyeli ile dikkat çeken ama bunu bir türlü kullanamayan Kastamonulu kanaat önderlerine şu öneride bulundu “Kastamonu’da belki de üniversitenin tüm bölümlerinin kapatılıp, yerine sadece turizmle ilgili bölümleri açmak gerekiyor” dedi. 

Böylece İstanbul’da mutsuz olan Kastamonulu insanlarımızın da geri döneceğine inandığını söyleyen Bahçıvan, Kastamonulu çok sayıda iş insanının da bulunduğu toplantıda şunları söyledi:

“İSO’nun Kastamonu ile büyük bir gönül bağı söz konusu. Burayı ziyaret etmekten çok mutluyuz. Gerek şehir merkezi, gerek Safranbolu ve köylerde, 1500’lü yıllardan kalan eserlere bakınca, 200 yıl evvel şehirde üretim, hayal ve vizyon olduğunu ama bu heyecanı ve ruhu kaybettiğimizi gördüm. Olayı sadece lojistik açıdan yetersizlikle, ulaşım güçlüğü ile açıklamak kolaycılık gibi geliyor. 

İstanbul’un rant kapasitesi nedeniyle, arkamızda ne gibi değerleri, fırsatları bıraktığımızın farkına varmadan İstanbul’a umut diye yola çıkıyoruz. İstanbul ne geleni ne de karşılayanı mutlu ediyor.

Önerim şu; her şeyin başı insan kaynağı ve eğitimden geçiyor. Kastamonu muhteşem bir turizm havzası. Dünyanın 4. büyük kanyonunun Kastamonu’da olduğunu buraya geldiğimde öğrendim ve kendimi eleştirdim. İmarı hırpalanmış olmasına rağmen Kastamonu enfes bir turizm vadisi. Bunu yarınlara taşıyacak olan da Kastamonulu insanımızın kendisidir.

Bu noktada oda ve borsalara önemli görev düşüyor. Oda ve borsalar, gelecek dönemde mutlaka mesleki eğitimin planlanması konusunda çalışmalı ve söz hakkı almalıdır. Tevhid-i Tedrisat mantığı ile Milli Eğitim’in gelişmesi mümkün değil. Özel sektörün bu alandaki gücünü kamunun geçmesi mümkün değil.

İSO’daki temel görevimiz, üniversite-sanayi işbirliğini sağlamamızdır. Türkiye’de üretimden değer yaratan bir yeni nesil olmasına çalışıyoruz. Üniversite sanayi işbirliği konusunda tüm birikimlerimizi de Kastamonu ile paylaşmaya hazırız.”

Ulaşım sorunu çözülürse Kastamonu sıçrama yapar

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde bir konuşma yaparak Kastamonululara seslendi. Okyay, ziyarette yaptığı konuşmada özetle şöyle dedi:

“Kastamonu, yabancı turist çekmesi gereken bir il. Doğa harikası olan bu şehir, Anadolu illerinin temel sorunu olan gelişme ve büyüme vizyonu olmamasının sıkıntısını yaşıyor. Her bir il için, altyapısı neye müsaitse, o konuda bir hikaye yaratmamız gerekiyor.

Kastamonu, ulaşım sorununu çözdüğü takdirde büyük bir sıçrama yapabilir. Potansiyelinin büyük olduğu aşikar. Ben de Çanakkaleli olarak şehrimize sanayi çekemediğimizi söyleyebilirim. Bizim de altyapı ve ulaşım ile alakalı sorunlarımız var. Havalimanının varlığı şehrimize ivme kazandırdı ancak turistler halen sadece bir gün konaklama yapıyor, o da Truva için. Sonra yollarına devam ediyorlar.

Yerel insanlarımızın, doğdukları şehir için neler yapabileceğini düşünmesi ve harekete geçmesi gerekiyor. Bu bir özveri işi. Çünkü bir şehrin sanayicisi bunu yapmazsa, dışarıdan yatırımcının gelip yatırım yapması çok zor. Türkiye’nin en büyük ilk 1000 şirketi arasında sadece dört Kastamonu şirketi var. Sayısının artması gerekiyor.”

İnebolu, ihtisas limanı olacak

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan ise konuşmasında şunları söyledi:

“İSO’nun ardından Anadolu’da ilk kurulan 17 odadan birisiyiz. Ancak yoğun göç veren şehrimiz, insan kaynağını kaybediyor. İstanbul’da 1 milyon 500 bin Kastamonulu var. İlimizde turizmin ön plana çıkmak zorunda olduğunu kabullendik.

Kastamonu’da günümüzde orman ürünleri, madencilik ve tarım-hayvancılık sektörleri öne çıkıyor. Madencilik sektörü artık ciddi yatırım alanı teşkil ediyor. İlimizde çok büyük krom ve mermer rezervi olduğu ortaya çıktı.

Mevcut Organize Sanayi Bölgesi’nde doluluk oranı yüzde 100 civarında. Bir buçuk milyon metrekare yeni alanı da Sanayi Bakanlığı’nın izniyle OSB’ye dahil edeceğiz.

Ayrıca özelleştirme kapsamına alınan İnebolu Limanı’nın ihtisas limanı olmasına çalışıyoruz. Bu limanın Çankırı ve Karabük demiryollarına bağlanması, ticaret ve sanayinin gelişimi için önemli. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Yine Ilgaz Tüneli’nin açılması Ankara’ya olan bağlantımızı hızlandıracak. Şehrimiz bölgesel teşvik kapsamında 4. bölge olup, OSB ise 5. bölge avantajlarından yararlanıyor.”