İstihdam Seferberliği Toplantılar Serisi, Çalışma Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun Katılımıyla Esenyurt'ta Sürdü

  • Etkinlikler
esider-tesvik-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 7 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen TOBB Ekonomi Şurası’nda başlattığı “İstihdam Seferberliğine” yönelik bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Yaklaşık bir aydır, gerek İSO’nun ana merkezinde, gerekse sanayicilerin yoğunluklu olarak bulundukları Organize Sanayi Bölgelerinde istihdama yönelik teşvikler ve destekler hakkında, İŞKUR ve SGK yetkilileri ile birlikte işveren kesimine yönelik bilgilendirme toplantıları yapan İSO, son toplantısını Esenyurt’ta, Esenyurt Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİDER) ile birlikte yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, ESİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Torolsan, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci ve İŞKUR Büyükçekmece Hizmet Merkez Müdürü Hüseyin Fazlı’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıya bölge sanayici ve iş adamlarından 250’den fazla kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu gerçekleştirdi. Müezzinoğlu, günün erken saatlerinde bir başka belediyede gerçekleşen, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da bulunduğu bir başka toplantıya katıldığından bahseden Müezzinoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

“İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a da belirttim. Markalaşma veya AR-GE süreçlerinden sıklıkla bahsediliyor. Ancak 150 yıldır aklını kullanmayan ve değerlendirebileceği fırsatları kaçıran bir yakın tarihimiz olduğunu da belirtmek istiyorum. Daha çocuklarımızı yetiştirirken dahi ‘icat çıkartma’ diye, icat ve yeniliği kötü bir şey gibi göstermek suretiyle büyük hata yapıyoruz. Biz böyle yaptıkça icatları başkaları yapacak biz de o icatların ne yazık ki mahkumu olacağız.”

İstihdam Seferberliği ve bu sürece sağlanacak katkıların önemine değinen Müezzinoğlu, böyle bir toplantının gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.


İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Adnan Dalgakıran

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ise dünyanın geçirdiği büyük değişim sürecinden bahsetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan İstihdam Seferberliği gibi bir süreci hayatı boyunca görmediğini belirten Dalgakıran, ne Cumhuriyet ne de dünya tarihinde de benzer bir sürecin yaşanmadığını söyledi. Bu kapsamda, yatırımlar ve yatırımlara sağlanan desteklerin yükselişe geçtiği bu süreçte, teknoloji, verimlilik, AR-GE gibi alanlarda ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini belirten Dalgakıran, aksi takdirde fırsatın değerlendirilemeyeceğini ve Türkiye’nin çok büyük bir riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Girişimci vizyonunun artık ciddi bir eksende değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Dalgakıran, “Ne yazık ki Almanya bizimle kıyaslandığınızda üç, Danimarka ise beş kat daha fazla verimlilik ile üretiyor. Bu da tamamen işçinin sorumluluğunda değil, işverenin kullandığı araç gereçler, kurguladığı sistem ve vizyonuyla ilgili” dedi.

İstihdam Seferberliği kapsamında, İstanbul Sanayi Odası’nın somut ve güçlü adımlar attığının özellikle altını çizen Dalgakıran, “400’ü aşkın İSO üyesi firma, şimdiye kadar üç binden fazla kişiye istihdam sağladı. Biz, Yönetim Kurulu Başkanımız Erdal Bahçıvan’ın verdiği yıl sonuna kadar 50 bin istihdam sözünü inanıyorum ki gerçekleştireceğiz, hatta bu rakamın üzerine bile çıkacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

ESİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Torolsan
ESİDER Yönetim Kurulu Başkanı
Fevzi Torolsan

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ESİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Torolsan ise en temel anlamda, üretmeden kazanmanın mümkün olamayacağını belirterek, “Biz sanayiciler olarak bu temel kuralın etkilerini her gün tecrübe ediyoruz. Üstelik sadece ürünler değil, fikirler, tesisler, teknoloji de üretmek zorundayız. Türkiye, geçmişe kıyasla sanayi ve üretim konusunda çok farklı bir konumda bulunuyor. Torolsan, “Esenyurt’tan örnek vermek gerekirse, 90’lı yılların başında 70 bin nüfusa sahip olan Esenyurt, şimdi nüfusu 1 milyona yaklaşmış olan modern ve gelişmiş bir ilçe” dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu
Esenyurt Belediye Başkanı
Necmi Kadıoğlu

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da belediyelerinin hem kamu hem de istihdam kurumu gibi çalıştığını belirtti. Yaklaşık 13 yıldır belediye olarak, sanayici ve işverenlerden gelen taleplere hızla yanıt verdiklerini söyleyen Kadıoğlu, “Ben Esenyurt Belediye Başkanlığına ilk seçildiğimde, 230 belediye çalışanımız vardı. Bu rakam şu an 3362. Biz de belediye olarak sürekli yeni çalışma alanları yaratarak istihdama katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. İstanbul’un en büyük ilçesine haline gelmelerinde, sanayi ve dolayısıyla istihdamın önemli yeri olduğuna vurgu yapan Kadıoğlu, ayrıca işverenlere işçi bulmaları açısından yardımcı olduklarından da bahsetti.

Toplantı, SGK ve İŞKUR uzmanlarınca gerçekleştirilen soru ve cevap paneliyle son buldu.

İstihdam Seferberliği Toplantılar Serisi, Çalışma Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun Katılımıyla Esenyurt'ta Sürdü