İstihdam Teşvikleri Bilgilendirme Toplantıları İSTOÇ ile Devam Etti

  • Etkinlikler
istoc-istihdam-toplantisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstihdam Seferberliği çerçevesinde istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantılarına 23 Şubat’ta İSTOÇ’taki toplantı ile devam etti. İSTOÇ’ta bulunan sanayi firma temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe 100’den fazla kişi katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da desteklediği İSO’nun üçüncü istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantısında istihdamı artırmaya yönelik teşvik ve destekler ayrıntılı biçimde ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan aynı zamanda İSTOÇ Başkanı da olan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, salonu dolu gördüğünü ve bu doluluğun istihdam konusundaki isteği yansıttığını söyledi. Katılımcıların çoğunun genç olduğunu gözlemlediğini dile getiren Kemalbay, “Ben 50 yıllık sanayiciyim. Üretmek çok güzel bir şey, iş vermek çok güzel bir şey. Türkiye genç bir nüfusa sahip, sorunlarımızın çoğu da bu genç nüfusun yoğunluğundan ileri geliyor. İşsizliğin yüzde 12’lere çıkması hepimizi harekete geçirdi. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve işverenler ile birlikte başlattığı istihdam seferberliği bizi de heyecanlandırdı. Biz de İSO olarak bu seferberliğin içinde yer alıyoruz. Daha fazla nasıl iş veririz, fabrikalarımızda daha çok eleman nasıl alabiliriz ya da yeni iş sahaları nasıl yapabiliriz diyerek çalışıyoruz” dedi.

İŞKUR Başakşehir Hizmet Merkezi Müdürü Köksal Tanış
İŞKUR Başakşehir Hizmet
Merkezi Müdürü Köksal Tanış

Toplantıda konuşan İŞKUR Başakşehir Hizmet Merkezi Müdürü Köksal Tanış, Başakşehir ve Bağcılar’da işveren ve iş piyasasına hizmet verdiklerini söyledi. Bu bölgenin toplam 1 milyon 300 bin kişilik bir nüfusu olduğu bilgisini veren Tanış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesini hayata geçirdiğini kaydetti. Bu bağlamda işverenlere yönelik pek çok bilgilendirme toplantısı yaptıklarını anlatan Tanış, mart sonuna kadar Bağcılar ve Başakşehir bölgesinde bu toplantıları sürdüreceklerini ifade etti.

İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Onur Erbaş
İş ve Meslek Danışmanı
Ahmet Onur Erbaş

Sonrasında İŞKUR Başakşehir Hizmet Merkezi’nden İş ve Meslek Danışmanı Ahmet Onur Erbaş, En Az Artı 1 İstihdam konulu bir sunum yaptı. Erbaş, sundukları dört hizmeti İşe yerleştirme hizmetleri, işsizlik sigortası, engellinin kendi işini kurması ve işgücü yetiştirme hizmetleri olduğunu anlattı. İşgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda istihdam hizmetlerini çeşitlendirmek ve işe yerleştirmede aktif rol oynamak istediklerini belirten Erbaş, meslek edindirme kurslarının işveren ile birlikte işyerinde düzenlendiğine dikkat çekti. Bu kurslarda vasıfsız eleman için teorik eğitim verildiğini kaydeden Erbaş, eğitim sırasında kursiyerlere günlük 20 TL, işbaşı eğitim programı süresince ise 54 TL harcırah ödendiğini hatırlattı.

Küçükçekmece SGM Müdür Yardımcısı Sedat Çelik
Küçükçekmece SGM Müdür
Yardımcısı Sedat Çelik

Küçükçekmece SGM Müdür Yardımcısı Sedat Çelik ise istihdam piyasasına katkıda bulunacak pek çok teşvik verdiklerini ve bu teşviklerin giderek daha çok ilgi gördüğünü söyledi. Bu teşvikler hakkında ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir sunum yapan Çelik, 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tek çatı altında birleştiğini ve teşvik uygulamalarına başladığını ekledi. En yaygın teşvikin malullük, yaşlılık prim oranlarının yüzde 5’inin karşılandığı teşvik olduğuna değinen Çelik, tüm teşvik ve desteklerden yararlanmak için ön şartın kayıt dışı işçi çalıştırmamak ve sahte sigortalı bildiriminde bulundurmamak olduğunu hatırlattı.

Toplantının sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan uzmanlar, katılımcılardan gelen istihdam ile ilgili teşvik ve destekler konusundaki sorulara cevap verdi.

İstihdam Teşvikleri Bilgilendirme Toplantıları İSTOÇ ile Devam Etti