Kastamonu Havzası Organik Gıda İçin Cazibe Merkezi Olmaya Aday

  • Etkinlikler
kastamonu-gezi-01

İSO Meclisi, Kastamonu ziyaretinin ikinci gününde 2005 yılında kurulan Kastamonu Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Kastamonu Ticaret Borsası yönetimi tarafından sıcak bir atmosferde karşılanan İSO Heyeti; İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinden oluştu.

Ziyaret sırasında Kastamonu’nun özellikle gıda açısından sahip olduğu doğal imkanlar ve bu imkanların yeteri kadar değerlendirilip değerlendirilemediği tartışıldı. Özellikle organik gıda konusunda Türkiye’nin en bakir illerinden olmasına karşın bu konuda Kastamonu Üniversitesi’nde dahi bir organik gıda bölümünün olmamasına dikkat çekildi. Kentin bu anlamda bir vaha olduğuna vurgu yapılan görüşmelerde özellikle bu konunun ihracat potansiyeli üzerinde duruldu. Cari açık noktasında Türkiye’ye katacağı değer vurgulandı.

Toplantı sırasında bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurul Başkanı Erdal Bahçıvan da bu konu üzerinde durdu. Özellikle Türkiye’de bulunan 15 organik gıda fakültesinin hiçbirinin Kastamonu Üniversitesi’nde olmamasının düşündürücü olduğunu vurguladı. Bahçıvan Kastamonululara bir an önce bu konuya odaklanıp ellerindeki imkanı değerlendirmelerini önerdi.

Bahçıvan özetle şunları söyledi:

“Ticaret borsaları için ne yazık ki son zamanlarda şu soru çok soruluyor; özel sektöre almış olduğu aidatlar dışında ne veriyorlar? Kastamonu Ticaret Borsası’nın ise geleceğe yönelik vizyoner bir planı olacağına inanıyorum.

İSO olarak bir Ticaret Borsası ziyareti yaparak nadir bir gün yaşıyoruz. Ancak bu ziyaretimizin Türkiye’nin ticaret borsalarına farklı bir anlayış katacak olmasından dolayı önemli olduğunu düşünüyorum. Tarımda katma değeri artırmak, tarımsal sanayiyi geliştirmek, çağımızın zenginlik kaynaklarından biri olacak.

Ekonominin en temel sorunu olan cari açığı kendi kaynaklarımızla kapatacağımız bir Türkiye modeli için Kastamonu’nun sonsuz fırsat sunacağından eminiz. Bu konuda güçlü hedef koymak gerekiyor. Her konuda olduğu gibi bu noktada da bilimden, Ar-Ge’den, inovasyondan destek almamız gerekiyor.

Bunun için de eğitimli insan kaynağı önemli. Üniversite-sanayi işbirliğini bir an önce hayata geçirmemiz önemli. Bizlerin de devletten insan yetiştirmek konusundaki fırsatlarımızı geliştirmek yönünde taleplerimiz olmalı. Bu konuda hedeften sapanları doğru yöne sevketmek, odalar ve borsaların görevinde. Kastamonu için bir örnek vermek gerekirse, Kastamonu Üniversitesi’nde 17 bin öğrenci öğrenim görüyor ancak organik tarım ve mobilya gibi şehrin kaynak bakımından zengin olduğu bölümler bulunmuyor. Bu noktada oda ve borsalara büyük görev düşüyor.”

Kastamonu ürünleri, pazarlama yetersizliği nedeniyle tanınmıyor

Borsa’yı ziyaret sırasında İSO Meclisi Başkanı Zeynep Bodur Okyay da Ticaret Borsası ve İSO Meclis Üyelerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kastamonu’nun ne yazık ki kendine has ürünlerini yeteri kadar tanıtamadığını söyleyen Okyay, şunları söyledi:

“Kastamonu daha çok tarım ile tanınıyor. Bununla birlikte şehrin en önemli ürünlerinden Tosya pirincini ülkemizde bulmakta zorlanıyor, ithal pirinç yiyoruz. Kastamonu için çok önemli bu tür ürünlerin üretim ve arzını artırmak gerekiyor. Avrupa’da organik gıdalarda kişi başına düşen harcama 120 euro iken, Türkiye’de bu rakam 1 euro civarında. Kat edilecek 120 kat yolumuz var. İtalya’nın makarnası, peyniri dünyanın tüm lüks şarküterinde satılıyor ancak Türkiye’nin ürünleri daha lezzetli olmasına rağmen pazarlama yetersizliği nedeniyle halen dünya genelinde tanınmıyor.

Tarımla kalkınan pek çok ülke olmasına rağmen Türkiye halen birinci basamakta. Ürünlerimizin pazarlama tarafında bir eksiklik olduğu çok aşikar. Kültürel yapısı da çok zengin olan Kastamonu, bugünün dünyasında pazarlamaya müsait çok fazla ürünü olan bir şehir. Özellikle ahşap konusunda elimden geleni yapmaya hazırım. İtalya’da Venedik ve kuzeyi, ahşap konusunda lider bir bölge. Çok sayıdaki İtalyan firma, İtalya’daki kriz nedeniyle buraya gelmek istiyor. Bu fırsatı değerlendirmeniz için elimden geleni yapmaya hazırım.”

Kastamonu ahşabı dünya markası olabilir

Toplantıda Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat İşeri de bir konuşma yaptı. İşeri şunları söyledi:

“Kastamonu, 20 ilçesi olan, yüzde 70’i ormanla kaplı, hammadde kaynakları bakımından zengin eski bir ticaret merkezidir. Buna rağmen sanayi kentimizde yeterince gelişemedi. Şu anda kentimizde sadece iki sunta fabrikamız var. Bu durumun önüne geçmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduğumuz projelerimiz, Bölgesel Kalkınma Projeleri arasındaki 27 proje arasına girmeyi başardı.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile entegrasyonu için verilen kaynak sonucu yüzde 100’ü hibe olan 10 milyon euroluk bir projemiz var. Orman Ürünleri İşleme, Entegre Tesisi projesi ile ahşap üzerine iş yapan tüm sektör firmalarının, katma değeri yüksek ürün üretmesi amaçlanıyor. Proje ile yıllık 7 bin 500 metreküp üretim kapasitesi olan, 39 farklı makine ekipmanına sahip bir tesis kuruluyor. Tesiste masif lamine yarı mamul ve nihai ürün üretimi olacak. Ürünlerimiz Türkiye ve dünyada ahşap ev yapımı, kapı, pencere, merdiven ve ahşap havuz uygulamaları, mutfak ekipmanları, oymacılık, sauna, ofis mobilyaları ve ahşap pergole yapımında kullanılabilecek. Tesisimizin 2015 yılında açılışının yapılmasını planlıyoruz.”

İSO Heyeti Kastamonu ziyaretinin ikinci gününde Ticaret Borsası’ndaki bu toplantının ardından Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdi. Heyet, dünyanın en büyük entegre suntalan tesisi Kastamonu Entegre’nin de aralarında bulunduğu fabrikaları görme fırsatı buldu.