Latin Amerika’nın En Büyük Ekonomisi Brezilya Ülke Gününe İlgi Yoğun Oldu

  • Etkinlikler
brezilya-ulke-gunu-01

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’daki ekonomik işbirliği imkanları, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği Brezilya Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliğinde ele alındı. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken’in ev sahipliğinde yapılan ve Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França’nın da katıldığı Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’ndaki etkinliği çok sayıda sanayici ve iş insanı izledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken, Brezilya’nın hem nüfus hem de yüzölçümü bakımından dünyanın 5. büyük ülkesi olduğunu belirterek Latin Amerika’nın en büyük ekonomik gücü olarak öne çıktığını söyledi. Global olarak da dünyanın 8. büyük ekonomisi olan Brezilya’nın 1990’lı yıllardaki ekonomik serbestleşme çalışmalarının sonucunda özellikle otomotiv sanayii ve altyapı modernizasyonunda önemli gelişmeler sağladığını kaydeden Yelken, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile ihracat ve katma değerli mal üretiminde önemli bir konumda olan Brezilya’nın, en hızlı gelişmekte olan ülkeleri ifade eden BRIC ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı. 

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Bekir Yelken

2018 yılında Brezilya’ya yönelik ihracatlarının 489 milyon dolar, Brezilya’dan ithalatlarının da yaklaşık 3.2 milyar dolar olduğu bilgisini veren Yelken, yaklaşık 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacminin yükselen bir trendde olmasına rağmen gerçek potansiyelinin oldukça altında olduğuna değindi. Yelken, dış ticaret açığının büyük oranda Türkiye aleyhine oluşu nedeniyle; karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önem kazandığını ifade etti.

Yelken, coğrafi uzaklığın fazla olması ve ülkelerin birbirini iyi tanımaması nedeniyle bugüne kadar çok düşük seviyelerde seyreden Türkiye-Brezilya ekonomik ilişkilerinin özellikle aynı konularda iş yapan firmaların ve kurumların işbirliğine giderek ortak üretim ve pazarlama yapmaları halinde büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı. Yelken, Türk iş insanlarının Brezilya’yı daha iyi tanıyıp, aktif bir şekilde konuya eğilmelerinin ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasında ve Türkiye açısından ekside olan dengenin düzeltilmesinde önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Brezilya ile Türkiye arasında kurulacak yakın ekonomik işbirliğinin Brezilya ile birlikte Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Venezüella’nın üye olduğu MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) ile ortaya çıkacak geniş pazardan Türk firmalarının da yararlanmasına yol açacağına işaret eden Yelken, diğer yandan Brezilyalı firmaların Türkiye üzerinden komşu ve yakın ülke pazarlarına girme şansına sahip olabileceklerini kaydetti.

Her iki ülkenin dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında iken, Brezilya’nın sekizinci sırada olduğunu hatırlatan Yelken daha da önemlisi her iki ülkenin birbirini tamamlayan ürünleri bulunduğunu ve her iki ülkenin de diğer ülke coğrafyasından daha fazla pay almaya yeni pazarlara açılma ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'nin güçlü üretici, Brezilya’nın ise büyük ham madde tedarikçisi olduğu her alanda büyük iş fırsatlarının olduğunu belirten Yelken, iki ülke ticari ilişkilerinin çok daha ileri seviyelere ulaşabileceğine inançlarının tam olduğunu sözlerine ekledi.

Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França
Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu
Paulo Roberto França

Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Paulo Roberto França ise İSO Üyelerinin Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek yapılan etkinliğin öneminden bahsetti.

França, Brezilya ve Türkiye arasındaki resmi diplomatik ilişkilerin 2018’de 160. yılı anılan ve Brezilya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Dostluk ve Ticaret Anlaşması ile başladığını söyledi. Türkiye’nin Brezilyalılar tarafından çok sevildiğini belirten França, Türkiye’nin ekonomi, teknoloji ve sosyal büyüme açısından büyüme gösterdiğini kaydetti. França, Türkiye’nin göçmenlere karşı cömert tavrından övgüyle bahsederek dünya siyasetinde de önemli rol oynadığını ekledi.

İki ülke arasında benzerlikler olduğuna dikkat çeken França, küresel sorunlara benzer yaklaşımlar getirdiğini dile getirdi. Bölgesel öneme sahip ülkeler olarak benzer güçlüklere göğüs germek zorunda olduklarını ifade eden França, daha adil ve daha demokratik bir dünya düzeninde daha çok ses çıkarmak istediklerini anlattı. Türkiye’nin Brezilyalılar tarafından sevilen bir turizm ülkesi olduğunu da hatırlatan França, geçen yıl 80 bin turistin Türkiye’yi ziyaret ettiği bilgisini verdi. Türkiye’nin iyi bir altyapıya sahip olduğunu belirten França, işbirliği yapacak çok geniş alanlar olduğunu ancak çalışma alanlarını çeşitlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Ardından Türkiye-Brezilya Ticaret, İşbirliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Kısa, Brezilya İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Felipe Flores Pinto ve L. Bittar Partners’ın Yönetici Ortağı Luciana F. Bittar, Brezilya’daki ekonomik yapı ve hangi alanlarda yatırım yapılabileceği hakkında sunumlar yaptı.

Moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Türk Firmaların Brezilya Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panelde ise AEP Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri CFO Handan Eren, Özlider Plastik ve Metal Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Güleç, Kordsa Teknik Tekstil Kalite ve Teknik Grup Müdürü Salih Kahraman ve Aktaş Holding Ticari Koordinatörü Armağan Tişli Brezilya’da faaliyet gösteren firmalar olarak yaşadıkları deneyimleri katılımcılar ile paylaştı. Sonrasında izleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.