Sanayide AR-GE’den Üretime Yerli Dönüşüm Semineri Yapıldı

  • Etkinlikler
sanayide-arge-donusum-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, KOSGEB ve Mimarlar ve Mühendisler Grubu işbirliği ile Sanayide AR-GE’den Üretime Yerli Dönüşüm Semineri düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın ev sahipliğinde yapılan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal ile Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balta’nın da katıldığı seminerde AR-GE Merkezleri Destekleri, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışmaları, KOSGEB Destekleri ile ilgili bilgi aktarımı gerçekleştirildi ve firma deneyimleri paylaşıldı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi
Sadık Ayhan Saruhan

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, katma değeri yüksek ürün üretiminde en önemli konulardan birisinin bu ürünlerin AR-GE ve tasarım aşamasından itibaren yerli kaynaklar ile geliştirilmesi ve üretilmesi olduğunu söyledi. Son 15 yılda bir paradigma değişikliği yaşadığını belirten Saruhan, Türkiye sanayicisinin ve akademisyeninin artık yerinde duran değil hareket eden, çözüm bulan ve ortak projeler geliştirme kültürüne sahip bir yapıya büründüğünü aktardı. Saruhan, teorik anlamda bilginin üretildiği yerler olan üniversitelerin geliştirdiği bilimsel bilginin ve yetiştirdiği insan kaynağının üretim süreçlerine entegrasyonunun yerli üretimde gelişmeyi tetikleyecek en önemli unsurların başında geldiğini dile getirdi.

Saruhan, İstanbul Sanayi Odası olarak ısrarla katma değeri yüksek ve üretim odaklı bir girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinin önemini vurguladıklarını söyledi. Girişimcilik ekosisteminin, bu ülkenin genç girişimcileri ile yerli üretime büyük katkı sağlayacağına inandıklarını ifade eden Saruhan, bu hedef doğrultusunda İstanbul Teknik Üniversitesi ile 2015 yılında “girişimcilikten sanayiciliğe” diyerek ilk adımını attıkları İTÜ Çekirdek işbirliğinin son yıllarda içinde olmaktan büyük keyif aldıkları bir iş olarak üçüncü yılında devam ettiğini anlattı.

Sanayide AR-GE’den Üretime Yerli Dönüşüm Semineri Yapıldı 02

Türkiye’nin AR-GE konusunda savunma sanayisinde attığı adımların önemli bir örnek olduğundan bahseden Saruhan şöyle konuştu:

“Mevcut durumda savunma sanayimiz, binden fazla şirketimizin, KOBİ’lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katılımıyla milli bir yapıya dönüşmüş, dışa bağımlılık oranı yüzde 40’lara kadar düşmüş vaziyettedir. 2017 yılına gelindiğinde yürürlükteki proje sayımız 500’e, yönettiğimiz bütçe; yani bu 500 projeden sözleşmeye bağlanmış olan 303 adet projenin toplam bedeli 137.74 milyar TL’ye ulaşmıştır. Potansiyel projelerimizin toplamı ise 200 milyar TL civarındadır. Yıllık 1.3 milyar ABD doları seviyesinde AR-GE harcaması ile Türkiye’nin en fazla AR-GE ve teknoloji yatırımı yapan sektörü konumuna gelmiştir. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii firması arasında iki firmamız bulunmaktadır. Firmalarımız her yıl daha üst sıralara tırmanmaktadır. Savunma sanayimizin yakalamış olduğu bu başarılı ivmenin, tüm sektörlere de sirayet etmesini arzuluyoruz.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İstanbul İl Müdür Ümit Ünal ise yaptığı konuşmada yüksek teknolojiye geçiş sürecinde AR-GE’nin önemine değindi. Ünal, İstanbul’da bu alanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hayata geçirdiği çalışmalardan örnekler sundu. Ünal, “Bakanlığımız stratejik vizyonunda Türkiye’nin yenilikçi, yerli ve yeşil üretime dayanan üretim sürecinde AR-GE’nin önemine istinaden çok ciddi çalışmalara imza atmıştır. İstanbul ise tüm Türkiye’nin AR-GE Merkezi performansında üçte bir oranında AR-GE Merkezi açmak suretiyle bugün 303 AR-GE Merkezi’ne ulaşmış durumdadır. Tasarım Merkezleri ile ilgili de Türkiye genelindeki 200’ler mertebesi içinde İstanbul 87 adet ile ön sırada yer almaktadır. Kamu, üniversite ve sanayi işbirliği çalışmalarımız kapsamında üniversitelerimiz, odalarımız, teknoparklarımız ve STK’lar ile birlikte AR-GE ve inovasyonu sanayimize kazandırmak noktasında çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir” dedi. 

Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Osman Balta
Mimar ve Mühendisler Grubu
Başkanı Osman Balta

Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balta ise geleneksel sektörlerin giderek önemini yitirdiğini ve ekonomide, savunmada ve sağlıkta bilim ve teknolojinin en belirleyici unsurların başında geldiğini söyledi. Üniversite çağındaki öğrencilerin mesleki olarak piyasada karşılığı olan alanlara yönlendirilmesi gerektiğini belirten Balta, iyi eğitim almış yetenekli ve deneyimli insanlara ihtiyaç duyduklarını anlattı. Başarının merkezindeki en önemli unsurun yetişmiş kalifiye insanlar olduğuna işaret eden Balta, yüksek teknolojili ürünler için insana yatırım yapılması gerektiğini anlattı. Balta, bu anlamda kamu, üniversite ve özel sektör kadar STK’lara da büyük iş düştüğünü ekledi.

Sonrasında Teknolojik Gelişmeler Işığında Türkiye’nin AR-GE Politikaları başlıklı panelde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Bakanlığın AR-GE konusundaki çalışmalardan bahsetti. Sanayide AR-GE’den Üretime Yerli Dönüşüm başlıklı panelde ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Teknoloji Yetkilisi Ekrem Türker Fidan, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve KÜSİ Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgin, KOSGEB İstanbul İkitelli Hizmet Merkezi Müdürü Özay Cebeci ve İSBAK AR-GE Merkezi AR-GE Projeler Koordinatörü Dr. Hüseyin Alp, kendi çalıştıkları alanlarda AR-GE deneyimlerini paylaştı. Ardından panel katılımcıları dinleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi.

Sanayide AR-GE’den Üretime Yerli Dönüşüm Semineri Yapıldı 01