Tekstil ve Tekstil Makinesi Temsilcileri İSO’da Koordinasyon Toplantısı Yaptı

  • Etkinlikler
tekstil-ve-makineleri-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri ile tekstil makinesi üreticilerini bir araya getirdi. İki sektör arasında bir koordinasyon oluşturarak sektörlerin dış dünyadaki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen İSO, sektörler arası iletişimi ve iş birliğini güçlendirmek için koordinasyon toplantılarına önümüzdeki dönemde de devam edecek.

Toplantı, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran başkanlığında, İSO ana binada gerçekleşti. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren’in de yer aldığı toplantının açılışında konuşan ve bu toplantının amaçlarını anlatan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran “Dünyada birçok sektörde büyük bir rekabetle karşı karşıyayız. Bu rekabet ile başa çıkmanın tek yolu değer yaratmaktır” dedi. Türkiye 20 bin dolarlık milli gelire ulaşmak istiyorsa mutlaka yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğinden söz eden Dalgakıran, “Artık üretimden çok marka yaratan bir ülke olmalıyız” diye konuştu. İtalya’nın hem tekstilde hem de tekstil makinelerinde dünyaya hükmetmelerinin en büyük nedeninin, iki sektör arasında yakalanmış olan mükemmel uyum olduğunu söyleyen Dalgakıran, “Biz de acaba tekstil ile makinecilerimiz arasında böyle güçlü bir iletişim ve sinerjiyi nasıl oluşturabiliriz, bu amaçla toplanmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Tekstil ve Tekstil Makinesi Temsilcileri İSO’da Koordinasyon Toplantısı Yaptı 01

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da toplantı sırasında katılımcılara hitap etti. Daha önce iki sektörün bir araya gelerek sorunlarını ortak bir platformda konuştukları bir toplantı hatırlamadığını söyleyen Özhamaratlı “Yürekten inanıyorum ki, iki sektör eğer dışarıda rekabette öne çıkmak istiyorsa, mutlaka ama mutlaka birlikte hareket etmeliler. Tekstil ve konfeksiyon bir mecrada, makine sektörümüz bir başka mecrada gitmemeli. İki sektör birbirleri ile yakından iletişim kurmalı. Eğer bunu başarabilirsek, iki sektör için de çok farklı bir ortamı yakalamış oluruz” dedi.

Toplantıda Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant tarafından Türkiye’nin Tekstil Makineleri alanındaki ithalat ve ihracata ilişkin dengesizliklerin vurgulandığı bir sunum gerçekleştirildi. Özellikle tekstil makine sektöründeki yurt dışı bağımlılığını azaltmayı ve yerli ürün üretiminin sağlanmasını amaçlayan toplantıda sektör temsilcilerinin yerli ya da yabancı üreticiler konusunda yaşadıkları tecrübeler paylaşıldı. Bu tecrübeler doğrultusunda, tekstil üreticilerinin makine alanındaki ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve bu tespitler doğrultusunda tekstil imalatçılarının ve tekstil makinesi imalatçılarının iş birliği halinde çalışarak, daha katma değerli üretimler gerçekleştirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Tekstil ve Tekstil Makinesi Temsilcileri İSO’da Koordinasyon Toplantısı Yaptı 02

Önümüzdeki süreçte tekstil ve tekstil makineleri alanında temsilcilerin, tekstil alt sektörlerinin sorunlarının tespit edilmesini hedefleyen toplantılar gerçekleştirmesi; bununla birlikte tekstil alt sektörleri bağlamında ayrıntılı bir ihtiyaç analizi raporu hazırlanarak öncelikli alt sektörlerin belirlenmesi ve yol haritası ortaya çıkarılması, toplantıda alınan bir başka karar oldu.

Toplantıda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, TGSD Genel Sekreteri Burçin Özer, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, TTTSD Başkan Yardımcısı Kemal Oğuz, TTTSD Genel Sekreteri A. Enis Öztürk, Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) ve İSO Meclis Üyesi İsmail Hakkı Kısacık, Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Başkanı Bülent İyikülah, Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Başkanı Osman Ege, Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Üyesi, TEMSAD Başkan Yardımcısı ve İSO Meclis Üyesi Mehmet Ağrikli, TEMSAD Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Bayraktaroğlu, Hüseyin Birben ve Kenan Helvacıkara, Nit Örme Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Yolcular, Has Group’tan Türker Şen, Canlar Mekatronik Genel Müdürü Fethi Özkök ve Özen Mensucat Boya ve Terbiye İşletmeleri Genel Müdürü Ahmet Temiroğlu yer aldı.