Türkiye’de Yatırım Yapmak İsteyen Suudi Arabistanlı İş Adamları İSO Yönetimini Ziyaret Etti

  • Etkinlikler
suudi-isadamlari-02

Suudi Arabistan'ın çeşitli sektörlerinde faaliyet gösteren iş adamlarından oluşan heyet İstanbul Sanayi Odası Yönetimi’ni ziyaret etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Ulvi Orhan (Sayman), Bekir Yelken ve M. Ata Ceylan ile birlikte kabul edilen heyet Türkiye’de yatırım imkanları ile ilgili İSO yönetiminden bilgi aldı.

Heyetin kabulünde, dost ve kardeş bir ülkenin temsilcilerini odalarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen İSO Başkanı, Suudi Arabistanlı iş adamlarına oda ile ilgili detaylı bilgi verdi.

İSO’nun Türkiye’de kurulan ilk sanayi odası olduğunu, üyelerinin Türkiye sanayinde yarattığı katma değerin büyüklüğünü, yaklaşık 50 sektöre yakın alanda üretim faaliyetleri olduğunu, dünyanın hemen hemen her ülkesine ihracat yapıldığını dile getiren Bahçıvan, böyle bir odanın temsilcileri olarak kendilerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Ziyarette, Suudi Arabistanlı iş adamları Türkiye’ye yatırım yapmak amacında olduklarını ve konuyla ilgili olarak teşvik sistemi hakkında detaylı bilgi almak istediklerini belirttiler.

Şirket satın almalarıyla da yakından ilgilenen heyet, Türk makinelerini kaliteli bulduklarını ancak Alman makinecilerin yaptığı gibi finansal sigorta konusunda Türk firmalarından destek beklediklerini kaydettiler.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a bu yönde sorular soran heyete Bahçıvan şu bilgileri verdi:

“İSO üyeleri geleneksel pazarlarda başarı göstermekle birlikte, son yıllarda yeni pazarlara sıçrama noktasında da sanayicilerimiz oldukça iyi performans göstermekteler. Özellikle de dost ve Orta Doğu’nun lider ülkesi konumundaki Suudi Arabistan da Türk sanayicileri için ciddi bir pazar ve hedef ülke konumundadır. Fakat mevcut rakamlar, iki ülke arasındaki dış ticaretin çok uzağında bulunuyor. Bunun çok daha fazlasını yapabilecek bir sürecin başlaması işte bu tür ziyaretler ve iş birliklerinin tohumlarının bugünden atılarak gerçekleşmesi ile mümkün…”

Bahçıvan özellikle Türkiye’de teşvikleri merak eden Suudi Arabistanlı iş adamlarına şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de yatırımcıya ciddi teşvikler verilmektedir. 6 bölgeye ayrılmış olsa da örneğin belli sektörler ve yarattıkları katma değere bakılarak İstanbul’da yapılan bazı yatırılar 3 ve 4. Bölge teşviklerinden yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra en büyük pazar olan İstanbul’a birkaç saat mesafede bulunan illerde de ciddi teşvikler bulunmaktadır.”

Görüşmenin bu ilk aşamasından sonra İSO Yönetimi heyetten kendilerine Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketlerin ve iştigal konularını bir listesinin gönderilmesini istedi.

İkinci bir adım olarak da Orta Doğu’da Türk ürünlerinin ithalatını ve dağıtımını yapmak isteyen şirketlerle ilgili de bir liste gönderilmesi halinde İSO Yönetimi olarak bu taleplerin uygun iş ortakları ile buluşturulması noktasında çaba göstereceği heyete bildirildi.

Suudi iş adamlarının Türkiye programını hazırlayan Nuri Yurt ile birlikte heyette; Abdullah Salem Hassan Alamarı, Ahmed Ali Almarbae, Ahmed M O Basodan, Ahmed Tariq Murad, Basil Al Ghalayini, Farah Massarini, Maya Khatib ve Omar Nasser Mukharesh yer aldı.

Katılımcı AdıUnvanıŞirket Adı / KurumSektör
Nuri Yurt İş Adamı TOKA LLC Moda ve güzellik sektörü
Abdullah Salem Hassan Alamarı Yönetim Kurulu Başkanı Salem Hassan Alamari Sons Co. Mücevher sektörü
Ahmed Ali Almarbae Başkan Saudi Modern Packaging Co. Ltd
Ali Almarbae Holding Co., Ltd
Ambalaj baskı sanayi
Ahmed M O Basodan Yönetim Kurulu Başkanı International Investors Company Ltd Petrol ve Gaz sektörü
Ahmed Tariq Murad Başkan Yardımcısı Saudi United Fertilizers Co Gübre sanayi
Basil Al Ghalayini Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su BMG Financial Group Finans
Farah Massarini Koordinatör BMG Financial Group Finans
Maya Khatib Danışma ve Araştırma Birimi Başkanı BMG Financial Group Finans
Omar Nasser Mukharesh İş Adamı Mukharesh Consultancy LLC,
Arlington Virginia
Finans
Ali Alghamdi İş Adamı Petrol Kimya
Zuhair Ali Alghamdi İş Adamı Mutfak Eşyaları Üreticisi
Abdullah Basurrah İş Adamı Ticaret