İSO Başkanı Bahçıvan'dan AB İçin Çarpıcı Yorum: “Bu Maskeli Balo Artık Sona Ermeli”

  • Meclis Konuşması
mayis-meclisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, mayıs ayı toplantısını “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Süreci, Bütünsel Kalkınma Perspektifi ve Sanayimizin Geleceği” ana gündemi ile bugün gerçekleştirdi. Meclis toplantısının bu ayki konuğu Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

Mayıs Meclisi konuğu AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB hedefleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda, yapılan son Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarını değerlendiren Çavuşoğlu "Bu seçim sonuçları da göstermiştir ki artık AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı, Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacından çok daha fazladır. AB bu konuda siyasi davranmayı bırakıp sosyal ve ekonomik gerçeklerle hareket etmek zorundadır."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt ÇavuşoğluTürkiye'nin müzakerelere başlamasından bu yana sadece 15 başlığın görüşüldüğünü ve bunlardan sadece bir tanesinin kapandığını söyleyen AB Bakanı, "Şunu görüyoruz ki tüm AB normlarını yerine getirsek de bu başlıklar kapanmayacak. Bu da verilen kararların ne kadar siyasi olduğunu göstermektedir" dedi.

Transatlantik Anlaşmasına da değinen Bakan Çavuşoğlu, bu konuyla ilgili olarak ekonomi bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ve sanayinin, sanayicinin mağdur olmaması için ellerinden gelen her türlü gayreti sarf edeceklerini vurguladı.

Konukları arasında Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Başkanı Rolf A. Königs’in de bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir özveriyle devam eden üyelik çabalarına karşın, AB’nin Türkiye’nin tam üyeliğe hazır bulunmadığına dair tutum ve yaklaşımının önümüzdeki en ciddi sorun olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde yaşadığı mağduriyetin, üyelik süreci tamamlanmadan önce Gümrük Birliği’ne katılmış olmasından kaynaklandığını Bahçıvan, “Gümrük Birliği konusunda çok ciddi bir ödün vermiş olmasına rağmen, Türkiye’nin tam üyeliğinin belirsizliğe mahkum edilmiş olması ülkemize yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu bağlamda yaşananlar bir maskeli baloya benziyor. Bu maskeli balo artık sona ermelidir” diye konuştu. 

Gümrük Birliği’nin 20.yılına yaklaşması nedeniyle kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın ivme kazandığı bir süreçte bu öneri önemli. Türkiye’nin üçüncü ülkelerle ticaretinde mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbirin alınması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin AB’ye sağlayacağı katkı iyi anlatılmalı

Erdal BahçıvanTürkiye’nin üyelik sürecinin AB tarafında iç siyaset malzemesi yapıldığına ve birlik değerleriyle bağdaşmayan yabancı düşmanlığı olgusunda yükselişin endişe verici olduğunu dikkat çeken Bahçıvan, müzakere sürecinin seçim odaklı popülist söylemlerden kurtarılması gerektiğini söyledi. AB ile müzakerelerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için olumsuz algının giderilerek teknik bir niteliğe kavuşturulması gerektiğini belirten Bahçıvan, enerji arzı güvenliği, ortak savunma ve dış politika, istihdam piyasasının ihtiyaçları ve küresel ekonomide rekabet gücü artışı gibi konularda Türkiye’nin AB’ye sağlayacağı katkının çok iyi anlatılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda her iki tarafın da özellikle politik açıdan kararlılığına ilişkin soru işaretleri bulunduğuna değinen Bahçıvan, tüm temas ve demeçlerde, yürütülen müzakerelerin nihai hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunun açık yüreklilikle ifade edilmesi gerektiğini söyledi.

İnovasyon, verimlilik ve demokrasiye dayalı yeni büyüme modeli

Başkan Bahçıvan, konuşmasında İSO’nun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 12. Sanayi Kongresi Bildirgesi’nde öne çıkardığı temel yaklaşımı olan “Bütünsel Kalkınma”nın, AB’ye tam üyeliğin Türkiye’ye sağlayacağı önemli katkıları barındıran bir kavram olduğuna da değindi.

Bahçıvan, “Bütünsel kalkınma önerimiz; ekonomik, sosyal, çevresel ve insani gelişmişlik, sürdürülebilirlik ve yönetişim unsurlarının aynı anda ve birbiriyle uyumlu olarak gelişmesini ifade etmektedir. Bütünsel kalkınma, güçlü ekonomik büyüme ile birlikte insanların yaşam kalitesi ve hayat standartlarında iyileşmeyi öngörmektedir” dedi.

Türkiye’nin ekonomik büyüme modeline ilişkin görüşlerini de paylaşan Bahçıvan, 2023 Vizyonu’ndaki hedeflere ulaşmak için; sanayi başta olmak üzere her alanda inovasyon ve verimlilik artışına dayanan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan yepyeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bahçıvan, “Bu modeli hayata geçirmemiz, AB’ye tam üyeliğe giden süreçte en büyük güvencemiz olacaktır” dedi.

Üyelikte Almanya kilit rol oynayacak

Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinde, birliğin lokomotif ekonomisine sahip Almanya’nın çok önemli bir rol oynayacağına inandıklarını vurgulayan Bahçıvan, şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki ilişkiler, zaman zaman sorunlar yaşasa da, başta ekonomi olmak üzere her alanda güçlenerek devam ediyor. Almanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 29 milyar Euro civarına ulaştı. Almanya, ülkemizdeki 12 milyar dolar yatırımla yabancı sermaye listesinin de başında duruyor. Türkiye’de Alman sermayesinin katıldığı şirket sayısı 6 bine yaklaştı. Almanya’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun geçmişine ve ekonomik menfaatlere odaklanarak; Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklemesi gerektiğine inandığımızı özellikle vurguluyorum.”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach