İSO, Eylül Meclisi Toplantısında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı Ağırladı

  • Meclis Konuşması
meclis-eylul2019-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Eylül ayı olağan Meclis toplantısı, 25 Eylül 2019 tarihinde “Üretimin Gücünü ve Değerini Bilen Bir İstanbul Vizyonu Eşliğinde Sanayimizin Geleceğine, Sorunlarına ve İş birliği Olanaklarına Bakış” ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda yapıldı. İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar’ın yönettiği toplantıya İstanbul Valisi Ali Yerlikaya konuk oldu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya İSO Meclisi'nde yaptığı konuşmada, “Kayıt dışı ile ilgili kararlıyız. 1 Kasım itibarı ile sahada ciddi denetimlere çıkıyoruz. Biz hiçbir işverene ceza yazmak istemiyoruz. İstanbul’daki işveren kardeşlerimize sesleniyorum kendinize ve bize yardım edin. Kaçak göçmen çalıştırmayın” dedi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Meclis gündemine ilişkin yaptığı konuşmasında, devlet gelirlerinin azalmasına, bütçe açığının artmasına neden olan, emek yoğun başta olmak üzere tüm sektörlere zarar veren kayıt dışı istihdama dikkat çekti. Bahçıvan, “Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 35. Yani her üç kişiden biri kayıt dışı. Bu çağda kayıt dışı insan çalıştırmak en büyük medeniyet ayıbıdır. Haksız rekabete yol açan kayıt dışıyla mücadelede kalıcı ve yapısal çözümlere ihtiyaç var” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İstanbul sanayisinin geleceğinin devlet politikası çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyleyen İSO Başkanı geçen hafta açıklanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ne de değindi ve “Gelecek için umut verici olan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ndeki hedeflere ulaşma yolunda İstanbul sanayisinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu vizyonla Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine emin adımlarla yol alırız.” dedi.

İSO Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar tarafından açıldı. Urfalılar toplantıyı açarken özetle şunları söyledi:

“Biri Avrupa diğeri Asya’da olmak üzere İstanbul’daki sanayimizin dönüşümüne imkân sağlayacak iki yeni nesil OSB’nin ivedilikle kurulmasını sanayiciler olarak önemsiyoruz.

Emlak Sanayi modeliyle kiralama yoluyla uygun arazilerin, projelerine göre özel sektöre tahsis edilerek, uzun vadeli sanayi arsası ve fabrika binası teminine olanak sağlanmalıdır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” sanayimizin niteliksel dönüşümü için önemli hedefleri içeriyor. Başkanlığını yaptığınız İstanbul Kalkınma Ajansı’nın bu konuda biz sanayicileri daha fazla desteklemesini arzu ediyoruz.

Mesleki eğitim konusu ve istihdam sanayimiz için kritik bir konudur. Bu konuda son zamanlarda en aktif çabayı sergileyen oda olduğumuzu buradan gururla ifade etmek isterim. Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte sergilediğimiz örnek işbirliği ve diyaloğu daha ileri boyutlara götürmek ülke ve şehir ekonomimize fayda sağlayacaktır.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar
İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Serdar Urfalılar

Atatürk Havalimanı bölgesine yeni bir fuar alanı ihtiyacı var. Sanayimizin ve ihracatımızın yarınları açısından bu ihtiyacın giderilmesi son derece önemli. İstanbul Sanayi Odası’nın bu konudaki isteğini bir kere daha dile getirmekte fayda görüyorum.

Deprem hem toplum hem de sanayimiz için İstanbul’daki risklerin maalesef en başında gelmeye devam ediyor. Kentsel dönüşüm bu alandaki riskin azaltılmasına yönelik çok önemli bir adımdır. Öte yandan zorunlu deprem sigortası konusunda İstanbul halkının daha fazla bilinçlendirilmesine önem verilmelidir.”

Urfalılar’ın konuşmasının ardından gündeme ilişkin konuşmasını yapmak üzere İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı kürsüye davet etti. Bahçıvan, geçtiğimiz hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni bir strateji belgesi açıkladığını belirterek paydaş odaklı bir yaklaşımla hazırlanan “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”nin kalkınmada sanayi ve teknolojiyi destekleyerek yenilikçi ve daha gelişmiş bir sanayi için kendilerine güç ve umut verdiğini söyledi.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile Türkiye için kritik öneme sahip ve gelecek potansiyeli yüksek ürünlerin ülke içinde üretim kapasitesinin geliştirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Bahçıvan, bu amaçla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarca sağlanan destek ve teşviklerin orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlere yoğunlaştırılacağını dile getirdi. Bahçıvan, tüm desteklerin her zaman savundukları tek pencere mekanizması ile sunulacağını iletti. Bahçıvan, İSO’nun bu konuda kendisini bir paydaş olarak gördüğünü ve hedeflere ulaşılması için her zaman olduğu gibi yardımcı olmak için yoğun bir çabanın içerisinde olacağını ifade etti.

Bahçıvan, sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisiyle ortaya konulan hedeflere ulaşmak istiyorlarsa İstanbul sanayisinin güçlendirilmesinin en temel planlama yaklaşımı olması gerektiğini vurguladı.

Kamu yararının korunması noktasında; çok önemli bir sorun olarak gördükleri kayıt dışı istihdam konusuna değinen Bahçıvan, “Devletin gelirlerinin azalmasına ve bütçe açığının artmasına neden olan kayıt dışı istihdam aynı zamanda çok önemli bir haksız rekabet sebebidir ve başta emek yoğun sektörlerimiz olmak üzere tüm sektörlerimize ciddi zarar vermektedir. Bütün bunların ötesinde bu çağda kayıt dışı insan çalıştırmak en büyük medeniyet ayıbıdır” şeklinde konuştu.

1990 yılında yüzde 55’ler seviyesindeki kayıt dışı istihdam oranının geçen süre içinde ciddi oranda azaltılmış olsa bile haziran ayı itibarıyla hala yüzde 35 düzeylerinde olduğu bilgisini veren Bahçıvan, her üç kişiden birinin kayıt dışı olduğu anlamına gelen bu oranın aslında problemin büyüklüğünü de ortaya koyduğunu söyledi. Bahçıvan, kayıt dışıyla mücadelede önemli adımlar atılmış olsa da kalıcı ve yapısal çözümlere ihtiyaçları bulunduğunu anlattı.

Bahçıvan, İstanbul’da kayıt dışı oranının yüzde 21 ile ülke ortalamasının altında olsa da ülke ekonomisinin yüzde 40’ını sırtlayan İstanbul’da da bu oranın en kısa sürede aşağı çekilmesinin önem arz ettiğini belirtti.

Kayıtlı ekonominin neferleri olarak konuyu yalnızca kendi açılarından değerlendirmediklerini, bu ülkenin, bu şehrin sorumlu yurttaşları olarak çalışanların mağduriyetlerini de önemsediklerini özellikle vurgulayan Bahçıvan şöyle devam etti:

“İstanbul Sanayi Odası olarak, rekabet gücümüzü olumsuz etkileyen; hem işverene, hem de çalışana büyük zarar veren kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik hükümetimiz ve Valiliğimizce yürütülen tüm çalışmalara tam destek vermekteyiz. Önümüzdeki süreçte, kayıt dışı istihdamın sektörlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini düzenli olarak Valiliğimizle paylaşacağız.”

Sonrasında kürsüye gelerek İSO Meclis üyelerine seslenen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Valilik görevine geldikten sonra yerel seçim ile ilgili çalışmalarla meşgul olduklarını söyledi. Yerlikaya, huzur içerisinde seçim sürecini geçirdiklerini anlattı. 12 Temmuz’dan sonra kaçak göçle mücadeleye başladıklarını belirten Yerlikaya, bu süreçte Arap STK’larıyla da bir araya gelerek ortak bir zemin bulmaya çalıştıklarını dile getirdi. İstanbul’a kayıtlı olmayan 33.500 kişiyi İstanbul’dan geri gönderme merkezlerine aktardıklarını anlatan Yerlikaya, Türkiye’deki misafirlere yönelik yatak kapasitesinin bu süreçte kendilerinin hizmetine verildiğini ifade etti.

Kayıtdışı istihdam ile mücadele konusunda da bilgiler aktaran Yerlikaya, 30 Ekim’e kadar işletmelere zaman tanındığını söyledi. Resmi rakamların çok üzerinde kayıtdışı istihdam olduğuna değinen Yerlikaya, denetimden önce rehberlik yaparak bu konuda bilinci artırmak istediklerini vurguladı. Yerlikaya, 100 denetim bitimi ile bugüne kadar 42 bin işyerini ziyaret ederek rehberlik yaptıkları bilgisini verdi. 30 Ekim’e kadar 70 bin işyerine rehberlik etmek istediklerini kaydeden Yerlikaya, bu tarihten sonra denetime başlayacaklarını söyledi. Aynı şekilde mali müşavirler ile de temasa geçtiklerini anlatan Yerlikaya, onların da kendi hizmet verdikleri işletmeleri kayıtdışı istihdam konusunda uyarmalarını sağladıklarını dile getirdi.

Yerlikaya, “Kayıt dışı ile ilgili kararlıyız. 1 Kasım itibarı ile sahada ciddi denetimlere çıkıyoruz. Biz hiçbir işverene ceza yazmak istemiyoruz. İstanbul’daki işveren kardeşlerimize sesleniyorum kendinize ve bize yardım edin. Kaçak göçmen çalıştırmayın” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından İSO Meclis Üyeleri de kürsüye gelerek Vali Yerlikaya’ya sorular yöneltti ve gündemle ilgili görüşlerini paylaştı. Yerlikaya da sonrasında kürsüden İSO Meclis Üyelerinin sorularını yanıtladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach