Temmuz’da Yıllık Enflasyon Tek Haneye Geriledi

Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2017

Açıklanma tarihi: 03.08.2017

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Temmuz 2017’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık yüzde 0,15 oranında artış göstermiştir Temmuz 2016’da aylık yüzde 1,15 olan TÜFE enflasyonunun Temmuz 2017’de negatif gerçekleşmesiyle birlikte yıllık enflasyon Haziran 2017’de yüzde 10,9 iken Temmuz’da 1,11 puan gerileyerek yüzde 9,79 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Harcama Gruplarına Göre Gelişmeler

TÜFE gelişmelerinin ayrıntılarına bakıldığında, Temmuz ayında enflasyon oranındaki düşüşün giyim ve gıda harcama gruplarından kaynaklandığı görülmektedir. Giyim fiyatları yüzde 3,51 oranında aylık düşüşle manşet enflasyonu 0,25 puan aşağı çekerken gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda da yüzde 0,71 oranında gerileme yaşanmış, bu gelişme aylık TÜFE enflasyonunu 0,15 puan sınırlamıştır. Bununla birlikte hizmetler grubunda yüzde 1,26 olması dikkat çekmektedir. Ulaştırma fiyatları yüzde 1,13 artarak manşet enflasyon oranını 0,18 puan arttırmıştır. Lokanta ve otellerde de yüzde 1,75’lik fiyat artışı TÜFE aylık enflasyonunu 0,14 puan yükseltmiştir. Yıllık enflasyonda ise gıdanın belirleyici etkisi Haziran ayına kıyasla azalmakla birlikte devam etmiş, ulaştırma sektörünün ağırlığı ise artış göstermiştir.

Çekirdek Enflasyon

TÜFE enflasyonundaki aylık gerilemeye karşılık, Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası açısından yakından takip ettiği, geçici etkenlerden arındırılmış Özel Kapsamlı TÜFE-C Endeksi (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç) Temmuz 2017’de yüzde 0,49 oranında artış kaydetmiştir. 2016 Temmuz’a kıyasla yüksek bir aylık enflasyon gerçekleşmesi, 2017 Temmuz’da yıllık çekirdek enflasyon oranını yüzde 9,2’den yüzde 9,6’ya taşımıştır. Bu gelişme manşet enflasyonun tek haneye düşmesine rağmen uzun vadeli enflasyon dinamiklerinde katılığın sürdüğü izlenimi vermektedir.

Beklentiler

TCMB tarafından son olarak 1 Ağustos’ta açıklanan Enflasyon Raporu’nda 2017 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8,5'ten yüzde 8,7'ye (yüzde 7,8 – yüzde 9,6 aralığında) yükseltilirken, 2018 yılsonu enflasyon beklentisi de yüzde 6,4 (yüzde 4,7 – yüzde 8,1 aralığında) seviyesinde sabit tutulmuştur. TCMB tarafından düzenlenen Beklenti Anketi’ne yansıyan yılsonu TÜFE enflasyonu beklentisi Haziran’da yüzde 9,55 iken Temmuz’da yüzde 9,49’a gerilemiştir. Aynı anket sonuçlarına göre piyasaların 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi de bir önceki ankete göre 0,09 puan artışla yüzde 8,41 olarak hesaplanırken 24 ay sonrasına ilişkin beklenti ise 0,03 puan artarak yüzde 7,93’e yükselmiştir.