Sürdürülebilirlik Kaynak-Enerji Verimliliği İle AB Müktesebatı Çerçevesinde Karton Ambalaj ve Kağıt Sektörü Toplantısı Düzenlendi.

  • Haberler
kaynak_enerji_26_grup_manset

26. Grup Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayii Meslek Komitesi, Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayii’nde Sürdürülebilirlik kapsamında gerçekleştirdiği etkinlik serisi çerçevesinde 2 Kasım 2023 tarihinde “Kaynak-Enerji Verimliliği İle AB Müktesebatı” üzerine bir toplantı gerçekleşti. 

İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu ve İSO Meclis Üyesi Burhan Özdemir’in açılış konuşmaları ile başlayan toplantı panel oturumu ile devam etti. Panel oturumunda Kağıt Karton Sektöründe Enerji Verimliliği Uygulamaları üzerine sunum yapan Escon Firması Genel Müdürü Onur Ünlü; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji arasındaki farka dikkat çekmiş, yenilebilir enerji yatırımlarından önce enerji verimliliğinin sağlanması gerektiğine vurgu yapmıştır. Kağıt sektöründeki tasarruf odakları üzerine bilgi aktaran Ünlü, enerji tüketim miktarının azaltılması sonrasında yapılacak yenilenebilir enerji yatırımları ile daha düşük enerji miktarı ile temiz bir enerji kaynağı sağlanacağını ifade etti.

İkinci sırada söz alan konuşmacı Dr. Türker Türken; Kağıt Karton Sektöründe Su ve Atıksu Yönetimi/Geri Kazanım Teknolojileri başlıklı sunumda sektörde atık su kaynakları, arıtma prosesleri ve yöntemleri, geri kazanım alternatifleri hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Pro Karton (Avrupa Karton Üreticileri Birliği) Firması Genel Müdürü Horst Bittermann; Avrupa Birliği Yeşil Mutakabatı çerçevesinde, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği (Packaging and Packaging Waste Regulation-PPWR) hakkında detaylı bilgi verererek, bu yönetmeliklere uyulması konusunda ivedilikle aksiyon alınması ve yatırımlarını bunlara göre şekillendirmelerini gerektiğini aksi takdirde Türk firmaların ihracatlarında sorunlar yaşayacağını belirtti.

Sürdürülebilirlik bağlamında yaşanan değişimin Karton Ambalaj ve Kağıt Sektörüne etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıya sektörde yer alan firma temsilcilerinin yanında, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katılım sağladı.

Yapılan katılımcıların yapmış olduğu konuşmalar sonrasında etkinlik katılımcıların konuya ilişkin sorularının yönelttiği soru-cevap bölümüyle devam etti. Katılımcıların sorularının panelistler tarafından yanıtlanmasının ardından etkinlik sona erdi.

Onur Ünlü 1 .Sunum Attach Dr. Türker Türken 2 .Sunum Attach Horst Bittermann 3 .Sunum Attach