İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Eylül 2023 Raporunu Yayımladı

dünya_pmi_eylül_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Eylül 2023 raporunu yayımladı. Küresel PMI, eylülde 0,1 puanlık sınırlı bir artışla 49,1`e yükselse de sektörün faaliyet koşullarında bozulmanın sürdüğüne işaret etti. Dünya imalat sanayi üretiminde düşüş eğilimi eylülde dördüncü aya ulaştı. Özellikle ihracat olmak üzere yeni siparişlerde zayıflık devam etti. Tüketim malı imalatındaki artış, ara mal ve yatırım malı üretimindeki daralmaları kısmen telafi edebildi. Fiyat baskılarının yeniden arttığına ilişkin ağustos ayında gözlenen sinyaller eylülde de devam etti. Hem girdi hem de satış fiyatlarında artışlar hızlanmakla birlikte 2021-2022 döneminde görülen düzeylerin altında seyretti.

Eylül ayında İmalat PMI endekslerinin açıklandığı 31 ulusal ekonomiden 23`ünde endeks 50,0 eşik değerinin altında kaldı ve bu sayı bir önceki ay 20 idi.

Raporun ayrıntıları şu şekilde:

Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri (Eylül 2023) Attach