Ekonomimizin, Sanayimizin ve Şirketlerimizin Nabzını Tutmak

• Arşiv

Sanayi dergimiz her zaman olduğu gibi ekonomimizin, sanayimizin ve şirketlerimizin adeta nabzını tutuyor. Böyle bir anlayışla bu ay da dolu dolu bir dergiyle sizlerle beraberiz.

Dergimizin bu sayısında ekonomik değerlendirmeler ağırlık kazanmış durumda. Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği kapsamlı bir dosyaya dergimizin elinizde tuttuğunuz sayısında yer verdik. Neden böyle yaptık? Çünkü ekonomimiz üzerinde yıl boyunca karşılaşılan ve bazıları halen devam etmekte olan bazı baskı unsurları bulunuyor. Bunlardan başlıcaları şunlardır: Jeopolitik risklerin artarak devam etmesi, küresel ticarette yaşanan daralma, Rusya ile yılın ilk yarısı boyunca süren siyasi gerilim ve menfur 15 Temmuz darbe girişimi. Uzmanların katkıda bulunduğu ekonomi dosyamızda konuyla ilgili geniş bilgiyi ve makro göstergelere dair güncel verileri bulacaksınız. Bu dosyamızı ilgiyle okuyacağınıza inanıyorum.

Son zamanlarda sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve başarı için aile şirketlerinde kurumsallaşma önem kazanıyor. Ülkemizdeki şirketlerin yüzde 90’dan fazlasının aile şirketi olduğunu ve aile şirketlerinde dördüncü kuşağa ulaşma oranının yüzde 2’yle sınırlı kaldığını düşününce konunun önemi daha iyi anlaşılıyor. Bu noktadan hareketle Ekim ayı meclis toplantımızda bu konuyu Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Sayın Bülent Akarcalı ve Aile Şirketi Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Haluk Alacaklıoğlu ile birlikte ele aldık. Dergimizin bu sayısında aile şirketleriyle ilgili meclis toplantımızın geniş bir özeti yer alıyor.

Bu sayımızda sizlerle paylaştığımız bir diğer konu da Odamızın çok önemli bir etkinliğiyle ilgili. Bildiğiniz gibi Odamız 2015 yılı itibarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki “İTÜ Çekirdek” girişimcilik ekosisteminin önemli bir paydaşı konumunda. Geçtiğimiz yıl “Big Bang” yarışmasının büyük finalinde yaptığımız gibi, bu yıl da kazanan girişimcilere “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”nü vermenin gururunu yaşadık. Ayrıca Big Bang finalini takiben, yaratıcı fikirlere sahip olan genç girişimcilerle alanında başarılı ve deneyimli sanayicilerimizi buluşturarak, girişimci ile sanayici arasında adeta bir köprü vazifesi görmeye bu yıl da devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.

Dergimizin bu sayısında İstanbul Sanayi Odası Vakfımızın önemli bir etkinliğine de yer verdik. Vakfımız bünyesinde bulunan iki okulumuzda uygulanan “Sınıfta Hayat Var Projesi” kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri dergimizin sayfalarına taşıdık. Öğrencinin nasıl bir eğitim gördüğüne dair mesleki farkındalığını artıracak bu projenin amacı; meslek liselerinin kuruluş amaçları ve hedefleri doğrultusunda, öğrencilerin uygun bir motivasyonla yetişmeleri için rehberlik hizmeti sunmaktır.

Burada sayamayacağım daha pek çok konu bu ayki dergimizi zenginleştiriyor. Sanayi dergimizin ekonomimizi, sanayimizi ve şirketlerimizi yakından ilgilendiren konuların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yetkin bir şekilde değerlendirildiği bir platform olmaya devam edeceğini özellikle belirtmek istiyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası