Savunma Sanayimiz ve Nitelikli Üretim Ekonomisi

  • Arşiv

Dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin, terörün ve bunlardan kaynaklanan güvenlik kaygılarının hızla arttığı bir dönemden geçiyoruz. Uzun yıllardır azalmak yerine her geçen yıl daha da tırmanan bu gerilimli süreçte küresel savunma konsepti ve yapısı da sorgulanıyor, yeni bir boyuta taşınmak isteniyor. Bu güvenlik arayışıyla birlikte savunma sanayii de bütün dünyada son dönemde en çok konuşulan konulardan biri haline gelmiş bulunuyor. Artık bu alanda yeni model arayışları, yeni işbirlikleri ve yeni nesil tedarik stratejileri birçok ülkenin gündemini oluşturuyor.

İstanbul Sanayi Odası olarak bu süreci iyi izlemeye çalışıyoruz. Çünkü böyle bir küresel konjonktür eşliğinde; ülkemizin sahip olduğu jeostratejik konum, güvenlik ve savunma konularını bizler için çok daha önemli kılıyor. İşte bu önem eşliğinde, Türkiye’de modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonu için çıkılan yolda özellikle son dönemde önemli mesafeler katediliyor. Bu noktada ülkemiz için en önemli husus: savunma sanayimizde “Yerli ve milli üretim” hedefidir.

Bu konuya Oda olarak katkı ve desteğimizi sürdürüyoruz. Bundan üç yıl önce yaptığımız “Savunma Sanayi Buluşmaları” etkinliğimizin ikincisini geçen ay Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirdik. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) iş birliğiyle yaptığımız etkinlikte savunma sanayisinden çok sayıda iş insanı da katıldı. Etkinlik kapsamında 14 ana firma ile gerçekleştirilen binin üzerinde “ikili görüşme bölümü” ile İstanbul sanayi firmalarının savunma sanayi sürecine katılımının zeminini oluşturmaya çalıştık. Bu buluşmaların meyvelerinin önümüzdeki yıllarda alınacağını düşünüyoruz.

Geçen ayki Meclis toplantımızı, çatı kuruluşumuz TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yaptık. “Sürdürülebilir Büyüme İçin Nitelikli Üretim Ekonomisine Geçişte Eğitim, Kalite ve AR-GE’nin Önemi” ana gündemi gerçekleştirdiğimiz Meclis toplantımızdaki değerlendirmeler ve üyelerimizin görüşlerini ilerleyen sayfalarımızda okuyabilirsiniz. Toplantımızda özellikle refah üreten, istihdam yaratan asli unsurunun üretim, dolayısıyla sanayi sektörü olduğunun üzerinde durduk. Arzu ettiğimiz nitelikli büyüme; yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli sanayi ürünlerinin üretim ve ihracat içindeki payının arttığı bir büyümedir. Bunu gerçekleştirmek için neler yapabileceğimizi, çözüm odaklı bir anlayış eşliğinde tartıştık.

Dergimizin bu ayki konu başlıklarından biri de İstanbul Sanayi Odası olarak, İstanbul’daki yabancı ülke temsilcileriyle Meclis Üyelerimizi buluşturduğumuz Resepsiyon… Çok sayıda ülkenin başkonsolos ve yabancı misyon temsilcilerinin katıldığı ve sıcak bir ortamda gerçekleşen resepsiyonda, yabancı misyona ülkemiz ve İstanbul sanayisi hakkında tanıtıcı bilgiler verdik. Ülkemizde iyileşmekte olan yatırım iklimini gerek makro göstergeler gerekse İSO olarak yayınlamakta olduğumuz İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile İSO İhracat İklimi Endeksi verileri üzerinden anlattık. Yabancı dostlarımızdan Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırımların gelmesi için katkı ve destek beklediğimizi, bu konuda birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik.

Her şeyin, sanayimizin yarınları için daha güzel olmasını diliyorum…

Kadınlar her alanda sergiledikleri başarıyla, sevgi ve hoşgörüleriyle hayata değer katıyorlar. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı