Yeni Ekonomi Anlayışı Çevre ve Enerji…

  • Arşiv

Dünyada yeni bir ekonomi anlayışıyla karşı karşıyayız. Bugün ekonomi dendi mi, artık dar anlamda bir üretim-tüketim, para-faiz konuları, Merkez Bankalarının para politikaları konuşulmuyor. Ekonomiye bunların çok ötesinde bir perspektiften bakıldığını görüyoruz. Bu perspektiften öncelikle ekoloji ve çevre görülüyor. Gelir dağılımı, refah, mutluluk, nüfus ve göç gibi sorunlar çok daha fazla konuşuluyor.

Özellikle günümüz gençliğinde, bu konuların yanı sıra iklim değişikliği, çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığın oldukça artmış olduğunu görmeliyiz. Çünkü dünyamız, son dönemlerde bu farkındalığı her geçen gün biraz daha artıran felaketlerle boğuşuyor. Her an dünyanın bir yerinden gelen çevre felaketlerini duyuyoruz. Avrupa büyüklüğündeki Avustralya aylardır yanıyor. Milyonlarca canlının küle dönüştüğü bu büyük felaketin yanı sıra sellerden kuraklığa kadar daha birçok benzer çevre felaketi gelecek yaşamımızı ve ekonomilerin önceliklerini de belirleyecek. Bu nedenle, bugün anlamamız gereken en önemli şey, gençlerin bu sorunlar karşısındaki duruşunu da simgeleyen “paylaşım ekonomisi”dir.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) olarak, bütün bu konularda farkındalık yaratmayı en önemli kuruluş felsefelerimizden biri olarak kabul ediyoruz. 1990 yılında Oda olarak Türkiye’de bir ilki başlatarak Çevre Şubesi’ni kurmamız da bu anlayışın bir ürünüdür. Yanı sıra 17 yıl boyunca da sanayi kuruluşlarımızın çevre ile olan ilişkilerini daha da iyileştirmek adına çevre ödülleri veriyor olmamızdı. Bu geleneği iki yıldır Enerji Verimliliği Ödülleri adıyla sürdürüyoruz. Enerji ile ilgili son derece etkin bir jüri tarafından belirlenen bu yılki ödüllerimiz 17 Ocak tarihinde sahiplerini buldu.

Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda da okuyabileceğiniz bu etkinlik ile Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarının enerji verimli ürün ve enerji verimliliği konusundaki çalışmalarını ödüllendirdik. Özel kategoride ise teknoloji firmaları, üniversiteler, belediyeler, ilkokullar gibi kurum ve kuruluşların çalışmaları değerlendirilerek ödüller verildi. Ödül alan kuruluşlarımızı buradan bir kez daha kutlarken, çevreye duyarlılıklarından dolayı bu kurum ve kuruluşlarımıza tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum.

Geçen ay Odamızın son Meclis toplantısında her zaman olduğu gibi yılın geneline ilişkin plan ve bütçe görüşmelerimizi yaparken, bir araya getirdiğimiz gazeteci ve ekonomistlerle dünya ve Türkiye ekonomisinin gündemini ve olası beklentileri konuştuk. İlerleyen sayfalarımızda okuyabileceğiniz panel, Meclis Üyelerimizin de katılımıyla interaktif bir şekilde ve son derece verimli geçti.

Bu sayımızda bir hayır kurumumuza, asırlık Darülacezemize dikkatinizi çekmek istedik. Geçen ay Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte “Kimsesizlerin Yuvası” bu hayır kurumumuzu ziyaret ederek, Darülaceze Başkanı Sayın Hamza Cebeci’nin kurum ile ilgili sunumunu dinledik. Bu asırlık hayır kurumunun günümüzdeki vizyon ve misyonunu siz sanayicilere de anlatmasını istedik ve ilgiyle okuyacağınız röportaja bu sayımızda yer verdik. Şunu söylemek istiyorum: Darülaceze gibi hayır kurumlarımızın yeni asırlara adım atabilmesi için hepimizin maddi ve manevi desteğine ihtiyacı olduğunu unutmayalım…

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı