Yeşil Ekonomi ile Yeni Çağa Uyum

  • Arşiv

Başta iklim bilimciler olmak üzere konuyla ilgili araştırma yapan tüm bilim insanları, son 20 yıldır iklim değişikliğinin etkilerini anlatıyor, anlamamızı sağlamaya çalışıyor. Bu bilim insanlarının anlatımlarının en başına koyduğu saptama ne yazık ki şu; bugün dünyamızın ve geleceğimizin en büyük tehdidi haline gelen bu konuda, başta önlem alması gerekenler olmak üzere, insanlık pek de rasyonel davranmıyor. 

Yine de geri dönülmez bir çevre felaketi için geç kalmış sayılmayız. Bunun tek bir yolu var o da insanlığın yaşam zincirinin en temel halkaları olan beslenme, barınma ve üretimdeki mevcut paradigmaların bütünüyle değiştirilmesi. Bunun için de gelişmiş ya da gelişmekte olan bütün ülkelerin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ni oluşturma stratejilerinin etrafında kenetlenmesinden başka çare görünmüyor. 

Bugün Avrupa’da bu anlamda alınan önemli kararlar ve atılan önemli adımlar var. Avrupa Birliği (AB), Aralık 2019’da AB Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakat ile 2030’a kadar karbon salımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı hedefliyor. “Yeşil Mutabakat” adı verilen bu yeni büyüme stratejisinin, sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye “karbonsuz bir ekonomi” modeli getirirken, ticareti de yeniden şekillendirmesi bekleniyor. 

Yeşil Mutabakat, Tek Pazar’ın tesisinden bu yana AB’nin en büyük girişimi olarak nitelendiriliyor. Gerek ekonomik, gerekse sosyolojik olarak içinde bulunduğumuz bu coğrafyanın geleceği için atılan bu adımları ülkemiz de yakından izliyor… 

İSO olarak biz de bu sürecin sadece takipçisi değil aynı zamanda paydaşlarımız ile birlikte aktif çözüm üreticilerinden biri olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda sürdürülebilirlik yolculuğunda sanayimizin yanında güçlü bir paydaş olarak yer almak üzere bu yılki yeni vizyonumuzu “Sanayi şirketlerimizin, küresel değer zincirinde yüksek katma değer üretmelerine ve rekabetçi sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmalarına destek olmak” şeklinde belirledik. 

Bu vizyon doğrultusunda mart ayı meclis toplantımızı da “Küresel Sürdürülebilirlik Trendleri, Yeşil Ekonomi ve İSO’nun Sürdürülebilirlik Vizyonu” gündemi ile gerçekleştirdik. Ayrıntılarını iç sayfalarımızda okuyabileceğiniz gibi bu yıl sürdürülebilirlik çalışmalarımızı beş tematik alanda yürüteceğiz. 

Bu sayımızda ayrıca konuyu bütün detayları ile anlatabilmek için özel bir dosya da hazırladık. “20 Soruda Avrupa Yeşil Mutabakatı” dosyamızda, konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları yer alıyor. 

Ülke olarak sahip olduğumuz birikim ve tecrübeyle, sonuç odaklı iş yapma kültürümüzle; sanayimizin, yeşil ekonomi odaklı yeniçağa uyma projesini başarıyla gerçekleştireceğine yürekten inanıyorum. 

Kutsal ayımız olan Ramazan’a 13 Nisan’da giriyoruz. 

Pandemi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi buluşmaların pek olmadığı buruk bir Ramazan ayı yaşayacağız. Ramazan ayınızı şimdiden tebrik ediyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı