Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Tarafından Ürün Kuralları Veritabanı Hazırlandı

Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği kuran 1/95 sayılı AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı (OKK)’nın 8-11 inci maddeleri ile Türkiye’nin AB’nin ürünlere ilişkin teknik mevzuatını iç hukukuna dahil etmesi hükme bağlanmıştır.

Uyumlaştırma çalışmaları kapsamında, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler” Kanunu 12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 7223 sayılı Çerçeve Kanun, gerek dış ticarete konu gerekse iç piyasaya arz edilen ürünlerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması gereken asgari güvenlik koşullarını sağlanması, teknik düzenlemelere uygun ve güvenli olmasını hedeflemektedir.

Kanunla birlikte yürürlüğe giren uygulama yönetmeliklerinden, 9 Temmuz 2021 Tarihli ve 4269 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yayımlanan “Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Çerçeve Yönetmeliğin "iktisadi işletmecilerin bilgilendirilmesi" konulu 13'üncü maddesi kapsamında, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ve Kanunun uygulama mevzuatından kaynaklanan ürün gereklilikleri, yürürlükte olan teknik düzenlemelerin güncel hali ve diğer faydalı bilgiler bu internet sitesinde ilgili paydaşların bilgilendirilmesi amacıyla yayımlanmaktadır.