Sendika Barajı Yüzde 1’e İndi

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden torba yasaya yeni bir madde eklendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in desteklediği ve AKP’li milletvekillerinin verdiği önerge ile sendikaların da düşmesini istediği ‘işyeri barajı’ yüzde 1’e çekildi.

Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ise örgütlenmenin önündeki engeli kaldırmak için barajın hiç olmamasını veya binde 5 olmasını istedi. CHP’li Süleyman Çelebi, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Yüzde 3 barajın da yüksek olduğunu, bunu geçecek sendikanın olmadığını söylemiştik. 12 Eylül darbe kalıntısı bir baraj sisteminin arkasına sığınıyorsunuz. Gerçekten AKP yetkilileri sorunu çözmek istiyorsanız, aslında baraj tamamen kalkmalı ama uzlaşı için binde beş olsun diyoruz. Birçok sendika yüzde 1’i de barajı aşamayacak.” dedi. Bakan Faruk Çelik ise iş kolu barajının geçmişte yüzde 10 olduğunu, Türkiye’de bir sendikanın herhangi bir iş kolunda yüzde 10 üyeye ulaşamadığı zaman barajı aşamamış olduğunu hatırlatarak, “Sendika kanununu yaparken yüzde 3’e indirdik, kademeliydi. Biz şimdi yüzde bir olarak bugünden itibaren sabitleyelim diyoruz. Üç konfederasyon yüzde 1’de mutabık.” diye konuştu.