Çin İstanbul Başkonsolosu Wu Jian İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
cin-baskonsolosu-ziyareti-01

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wu Jian, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 10 Mart 2022 tarihinde faaliyete geçirdiği “Çin Masası” ile ilgili istişarede bulunmak için İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. İSO’nun attığı bu adımı son derece olumlu karşıladıklarını ve iki ülke ticari ilişkilerinin gelişimine ciddi bir katkı yapacağına inandıklarını söyleyen Jian “İSO Çin Masası ile iş birliğimizi ve sıcak ilişkimizi hızlandırmak istiyoruz” dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan tarafından karşılanan ve sıcak bir atmosferde gerçekleşen görüşmeye Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Meng Fanwei de katıldı. Yapılan görüşmede, İSO’nun “Çin Masası”nın çalışmaları kapsamında, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerini ve ticaret hacmini artıracak faaliyetler hususunda karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuldu. 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, görüşme sırasında Oda bünyesinde hizmet vermeye başlayan “İSO Çin Masası” ile birlikte Çin Halk Cumhuriyeti ile farklı bir iş birliği modeli geliştirmek ve iki ülke iş dünyasını bekleyen fırsatlar için yeni bir çalışma prensibi oluşturmanın gayret ve heyecanı içinde olduklarını söyledi. “Tedarik, teknoloji, finans, ihracat ve diğer ülkeler ile iş birliği noktasında bugün bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere gitme potansiyelimiz var diyerek sözlerine devam eden Bahçıvan özetle şöyle dedi: 

“Bu önemli açılımı üyelerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz ve bu anlayışla hayata geçirilen İSO Çin Masası, Odamızın bu konuya verdiği önemin bir göstergesi niteliğinde. İSO Çin Masası’nı sadece bizim değil Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte yürüteceğimiz bir hizmet olarak görüyoruz. Üyelerimizden gelen soru ve talepler kadar, katma değeri yüksek ve iki ülke arasındaki potansiyeli ortaya çıkaracak birçok projenin de buradan çıkacağına inanıyorum. İSO’nun 70. Yıl kuruluş yıl döneminde, İSO Çin Masası’nın üyelerimiz ve kamuoyu nezdinde bilinirliğine katkı sağlayacak bir lansman etkinliğini birlikte planlayarak en kısa sürede hayata geçirmeyi arzu ediyoruz.”

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wu Jian da ziyaret sırasında İSO’nun kurduğu “Çin Masası’ndan duydukları memnuniyeti dile getirerek “İstanbul Sanayi Odası ile iş birliğinde bulunmak bizim için çok önemli. Çin İstanbul Başkonsolosluğu olarak sanayinin bu güçlü temsil örgütü ile birçok iş birliği geliştireceğimize inanıyoruz” dedi. Jian daha sonra şöyle dedi.

“Pandemi bugünün koşullarını olumsuz etkilese de gelecekte ikili ilişkilerimizin güçlenmesini bekliyoruz. Türkiye’de birçok Çinli firma faaliyet gösteriyor, özellikle finans sektöründeki oyuncuların sunduğu katkılar, iki ülke ilişkilerine büyük itibar sağlamakta. Son yıllarda Türkiye ile Çin arasında ticaret, yatırım ve turizm alanında ivmelenen bir iş birliği var ve kuşak yol inisiyatifi çerçevesinde Türkiye çok özel bir noktada iş birliği için çok geniş bir perspektif sunuyor. İSO Çin Masası ile iş birliğimizi ve sıcak ilişkimizi hızlandırmak istiyoruz”

Çin’deki serbest ticaret bölgelerine Türk şirketlerini beklediklerini, İSO’nun bu girişiminin bu anlamda önemli bir rehber olacağına inandıklarını söyleyen Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wu Jian 

“Bugün pandemi nedeniyle bazı kısıtlar olsa da Çin asla dış dünyadan vazgeçmeyecek. Yabancı sermayeyi destekliyor ve üyelerinizi Çin’de ağırlamak istiyoruz. Üyeleriniz serbest bölgelere gitsin yerinde araştırmalar yapsın istiyoruz. Biz bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız” dedi.

 Ülke olarak karşılıklı ticareti artırmaya yönelik her türlü faaliyeti desteklediklerini söyleyen Jian, iki ülke ilişkilerinin çok iyiye gittiğini vurgulayarak iyi niyet dileklerini iletti.

Yapılan görüşmelerin ardından, İSO öncülüğünde Türkiye-Çin ticari ilişkilerinin daha da ileriye taşınması noktasında ortak bir toplantı yapılması konusunda mutabık kalındı.