CUMHURBAŞKANLIĞI "İTHALAT REJİMİ KARARINA EK KARARLAR" KAPSAMINDA BAZI SANAYİ ÜRÜNLERİ İTHALATINDA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANACAK

  • Diğer Haberler
korona-önlemler-ithalat-vergileri-01

Cumhurbaşkanlığı, 18 Nisan’da Resmi Gazete'de "İthalat rejimi kararına ek kararlar" yayınladı. Bu kapsamda bazı sanayi ürünleri ithalatına ilave gümrük vergisi uygulanacak. İstanbul Sanayi Odası (İSO) bu konuyla ilgili olarak üyelerini şu duyuru ile bilgilendirdi:

“18 Nisan 2020 Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile "İthalat rejimi kararına ek kararlar" kapsamında bazı sanayi ürünleri ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanacaktır. Buna göre; slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri, 15 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere geçici süreyle 5 puan artırılmıştır.

Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak uygulanacaktır.

Ayrıca; kauçuk iplikler, tutkallar, plastik plaka/levhalar, demir veya çelikten vidalar, plastik ve metal düğmeler, bazı kaynak telleri, kağıt kesme makinaları, hava perdeleri, transformatörler, redresörler, sesli işaret cihazları, kesintisiz güç kaynakları, hoparlörler, röleler, multimetreler, saatler, kronometreler, aydınlatma cihazları aksam ve parçaları, hidrolik presler, video konsolları, bayram ve karnaval eşyası, sirk eşyası, çıtçıtlar ve bunların aksamları, golf sopaları ve açık hava oyunlarına mahsus eşyaya ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştır. Söz konusu ilave gümrük vergisi oranları ürünlere göre yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişecektir.

Öte yandan, 18 Nisan 2020 tarihli başka bir Cumhurbaşkanı Kararı'yla da gelişmekte olan ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ürünleri (Kadınlar ve kız çocuklar için mantolar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler, anoraklar, pamuktan dokunmuş mensucat, tişörtler, fanilalar, atletler, kaşkorseler ve diğer iç giyim eşyası vb.) ithalatında düşük oranda uygulanan ilave gümrük vergileri, diğer ülkelerin seviyesine çıkarılmıştır.

İlgili Kararlar, 18 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kararlara, aşağıda belirtilen bağlantılardan erişilebilmektedir.”

EK-1

EK-2

EK-3