İSO Başkanı Bahçıvan, Tarihi Binasında Meteroloji Genel Müdürü Coşkun’u Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
meteoroloji-ziyaret-01

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 2021 yılının başında İSO Ocak ayı meclis toplantısına katılarak “Küresel İklim Değişikliği ve Ekolojik Kriz Sinyalleri Karşısında Sürdürülebilirliğin Ülkemiz Ekonomisi ve Kalkınma Planları Açısından Önemi” konusundaki düşüncelerini sanayicilerle paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun’a Ankara’da bir nezaket ziyaretinde bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarihi binasında sıcak bir atmosferde gerçekleşen ziyarette, dünya ve Türkiye gündemi ile ilgili sohbet edildi. Özellikle iklim değişikliği ile ilgili son gelişmelerin konuşulduğu ziyaret sonrasında Coşkun, kurumun içinde faaliyet yürüttüğü tarihi binayı gezdirdi ve Kurtuluş Savaşı sırasında başta Atatürk olmak üzere çok önemli konuklara ev sahipliği yapan binayı gezdirdi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü binası Keçiören tepelerinin yamacında, Çubuk Çayı'na bakan, 1908 yılında iki katlı taş bir bina olarak inşa edilmiş eski Ziraat Mektebi… Sivas Kongresi'nden sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya dönen Atatürk, hem konaklama ve hem de çalışmak için bu Ziraat Mektebi’ni seçmiş ve yaklaşık altı ay burada kalmış. Binanın diğer odalarında da Sivas Kongresi’nin temsilcileri misafir edilmiş.

TBMM’nin açılış kararı, Misakı Millinin belirlenmesi, isyanların bastırılması gibi kararlar bu tarihi binada alınmış. Odadaki masa, perdeler, soba, o döneme ait ve Atatürk’ün anısına bu oda halen muhafaza ediliyor. Binada ayrıca İsmet İnönü, Halide Edip, Adnan Adıvar, Recep Peker, K. Karabekir de konaklamış ve çalışmalar yapmış.