İSO “COVID -19 ve Yeni Normalde İmalat Sektörleri: Riskler, Fırsatlar ve Yol Haritaları” Toplantılarında Makine Sanayi Sektörü Ele Alındı

  • Diğer Haberler
sektörel-makine-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) gerçekleştirdiği “COVID 19 ve Yeni Normalde İmalat Sektörleri: Riskler, Fırsatlar ve Yol Haritaları” toplantıları Makine Sanayii ile devam etti. 1 Kasım 2020’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın başkanlığında video konferans yöntemiyle yapılan sektör toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın yanında pek çok sektör temsilcisi ve Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yetkililer katıldı.


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Kemal Akar

PwC Kıdemli Danışmanı İpek Savut, toplantının başında sektörün genel görünümü ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. Sektörün uzaktan çalışma kapasitesinin düşük olmasının ve Çinli firmaların Türk firmalarını satın almasının makine sektörünün gelişimi için engel olduğu kaydedildi. İkinci el makine ithalatının büyük bir sorun olduğunun altı çizilirken eski makinelerin ülkeye girişine engel olunamadığı anlatıldı. Sektörün pandemide yeterli ve kalifiye işgücü bulmakta zorlandığına değinildi. Sektörün çoğunluğunu oluşturan küçük firmaların ödeme dengesinde sorun yaşadığı dile getirildi. Toplantıda söz alan sanayiciler ve STK temsilcileri sektörün öne çıkan sorunlarını ve pandeminin sektörü nasıl etkilediğini anlattı.


Sanayi ve Teknoloji Bakan
Yardımcısı Hasan Büyükdede

Toplantıda söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, enerji verimsiz makinelerin ve CE belgesi olmayan makinelerin ülkeye girmemesi yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi. CE belge kontrolünün TSE’ye büyük yük getirdiğinden bahseden Büyükdede, bu konuda TSE’nin makinelerin kontrolü konusuna kapasitesini ikiye katladığını dile getirdi. Büyükdede, teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı ile makine sektöründe yerlileşme için 20 firmayı desteklediklerini ekledi. Türkiye’de kümelenmenin zayıf olduğunu belirten Büyükdede, birçok projede ortak hareket ederek büyük yatırımların yerlileşmesini sağlayabileceklerini ifade etti.