İSO KOZA Girişimcilik Zirvesi’nde Sanayiciler ve Girişimciler Deneyimlerini Paylaştı

  • Diğer Haberler
koza-zirvesi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul’un ulusal ve uluslararası girişim ekosisteminde önemli bir merkeze dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile “KOZA Girişimcilik Hızlandırma Programı”nı yürütüyor. Hem Türkiye hem de dünyadaki girişimcilik ekosistemine dair en güncel gelişmeleri paylaşmak ve “KOZA Girişimcilik Hızlandırma Programı”nın girişim ve sanayi işbirlikleri imkanlarını ele almak amacıyla İSO tarafından 27 Ekim 2020’de online bir Girişimcilik Zirvesi düzenlendi.

Açılış konuşmasını İSO Genel Sekreteri Haktan Akın’ın ve İSTKA Program Yönetim birimi Başkan Vekili Süleyman Bayezıt’ın yaptığı etkinlik, İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın proje ilgili yaptığı sunumla devam etti. Ardından İYZİCO Kurucusu Barbaros Özbuğutu İYZİCO’nun kuruluş hikayesini anlattı. İYZİCO’yu ödeme kabul etmenin en kolay ve en hızlı yolu olarak kurguladıklarını aktaran Özbuğutu ödeme sırasında çok fazla pos cihazının olmasından rahatsız olduklarını ve bu süreci daha verimli hale getirmeyi düşündüklerini kaydetti. Burada ciddi bir potansiyel olduğunu ve bunu çok iyi analiz etmeye başladıklarını anlatan Özbuğutu firmayı kurup web sitelerini açtıklarında ilk günden ilk müşterilerini kazandıklarını dile getirdi. Özbuğutu sonrasında sonrasında yatırım süreçlerinin başladığını ifade etti.

Ardından Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören’in moderatörlüğünde Sanayi İşbirliği Perspektifinden Girişimcilik Ekosistemine Bakış başlıklı bir panel yapıldı. Panelde Thread in Motion kurucusu Kadir Demircioğlu, Ford Otosan Akıllı Teknolojiler ve İnovasyon Müdürü Güner Demirural, Türk Telekom Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan, TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Kemal Karabel ve Fark LAbs ve F+ Ventures Kurucusu ve Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkusoğlu Serter, sanayi girişimcilerinin gündemindeki konular hakkında görüşlerini paylaştı.

Sonrasında Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı’nın moderatörlüğünde Türkiye’de Girişimcilik ve Kamu Politikaları konu başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin konuşmacılarından TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, girişimcilerin başarılı iş planları oluşturduğunu ancak pazarla irtibat kurma konusunda sorunlar yaşadıklarını söyledi. Girişimcilerin geliştirecekleri ürünün nasıl pazardan tepki göreceği konusunda ön görüşme yapmadıklarını gözlemlediklerini anlatan Aslan, “En güzel ürünü yapayım, müşteri beni bulur” yaklaşımından vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Birlikte iş yapma kavramının çok popüler olduğunu belirten Aslan, müşterinin de ürün geliştirme sürecine katılması gerektiğini ekledi. Aslan, TÜBİTAK’ta birlikte iş yapmayı destekleyecek yeni programlar oluşturduklarının bilgisini verdi.

Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çolpan ise girişimcilerin devletten çok fazla beklenti içinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir hibe cenneti olduğuna değinen Çolpan, teknoparkların ya da kuluçka merkezlerinin kapı aralayıcı kuruluşlar olduğunu, buradan geçmenin girişimciye ait olduğunu belirtti. 500 Startups İstanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli de konuşmasında Türkiye ve yurt dışındaki start up’ların yapılarını ayrıntılı olarak karşılaştırdı. Simularge Genel Müdürü Büryan Turan da TÜBİTAK desteklerinin kendilerine ayağa kalkmalarında çok yardımcı olduğunu anlattı.

Daha sonra da Türkiye ve Dünyadaki Girişimcilik Ekosistemine Girişimci Perspektifinden Bakış paneli Girişim ve Mentör Ligi Üst Yöneticisi – KOZA Mentörü Ufuk Batum’un moderatörlüğünde yapıldı. 

Sensemore Kurucu Ortağı Can Aksu, Hagelson KurucusuSoner Alayurt, MİPS Kurucu Ortağı Şule Başarslan, Nanomik Biyoteknoloji Kurucu Ortağı ve CEO’su Buse Berber Örçen ve İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol, kendi start up deneyimlerini ve hangi noktalarda sorunlar yaşadıklarını panelde dinleyicilerle paylaştı.

Paneller boyunca dinleyicilerden gelen sorular da ilgili panelistler tarafından yanıtlandı.