İSO Odakule Binası LEED Gold Sertifikası’nın Sahibi Oldu

  • Diğer Haberler
leed-sertifikasi-01

İstanbul Sanayi Odası’nın ana hizmet binası Odakule, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından LEED Gold sertifikası kazandı.

Günümüz ihtiyaçlarına tam anlamıyla yanıt verebilmesi adına, çevreci ve akıllı donanımların ışığında, büyük emek harcanarak baştan aşağı kapsamlı bir yenilenme sürecinden geçen Odakule binası, “LEED 2009” yeni binalar ve büyük tadilatlar kapsamında tam 63 puan alarak LEED Gold (Altın) sertifikasının sahibi oldu.

1976 yıllında faaliyete geçen ve döneminin büyük projelerinden olan Odakule, İstanbul’un simgesi ve ülkemizin ilk gökdelenlerinden biri olarak Türk mimarlık tarihi açısından önemli bir yere sahip. Odakule binasında değişen ihtiyaçlar doğrultusunda 2015 yılında büyük bir yenileme projesi başlatılarak geçtiğimiz haziran ayında Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla açılış töreni ile hizmete girdi.

Odakule yenileme projesi kapsamında LEED Yeni Binalar sertifikası alınması hedeflendi. Bu amaçla, proje paydaşları ile çeşitli hedef ve strateji belirleme toplantıları gerçekleştirildi. Bu toplantılar planlama, projelendirme ve inşaat sürecinde de devam ederek, bu sayede LEED sertifikasyonu sürecinin belirlenen hedeflere, en optimum yoldan ulaşılması sağlandı.

LEED sertifikasının alınabilmesi için Odakule projesi kapsamındaki tesiste uygulanan bazı konular şunlar oldu: sürdürülebilir arazi, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç mekan ve yaşam kalitesi.

Bu alt başlıklarda topladığı puanlara göre sertifikalandırılan Odakule, Sertifikalı (40-49 puan), Gümüş (50-59 puan), Altın (60-79 puan) ve Platin (80-110 puan) kategorileri arasında 63 puanla LEED Gold’un (Altın) sahibi oldu.

LEED hakkında:

1998 yılında ortaya çıkan LEED sertifika sistemi, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş bir çevre dostu bina sertifikasyon sistemi. İngilizce açılımı "Leadership in Energy and Environmental Design" şeklinde olan LEED sistemi, tasarım sürecinden başlayarak binanın tamamlanmasına kadar devam eden, uzun bir süreci kapsıyor. LEED 2009 sisteminin değişik bina tiplerine uygun farklı kategorileri bulunuyor. Bunlar ise şöyle sıralanıyor: yeni binalar (new construction), çekirdek ve kabuk (core & shell), iç mekanlar (commercial ınteriors), okullar (schools), varolan binalar: operasyon ve bakım (existing buildings: operation & maintenance), müstakil evler (homes), hastane ve klinikler (healthcare), mağazalar (retail), mahalleler (neighbourhood development).