İSO, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov ve Beraberindeki Heyeti Ağırladı

  • Diğer Haberler
ozbek-heyeti-ziyaret-02

Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov başkanlığındaki bir heyet, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. 24 kişiden oluşan heyet İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan ev sahipliğinde ağırlandı.

Intercontinental Otel’de gerçekleşen ve Özbekistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiev, Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Tulkun Safarov, Özbekistan Turizm Devlet Komitesi Başkanı Anvar Sharapov, Özbekistan Cumhuriyeti Kalkınma Fonu Başkanı Ravshan Gulyamov ve Özbekistan Dış Ekonomik Faaliyet Milli Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Saidahmad Rahimov’un da yer aldığı buluşmaya İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinden oluşan pek çok sanayici katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi Sadık Ayhan Saruhan

Ekonomi Bakanlığı’ndan Daire Başkanları A. Yavuzhan Erdem ile Ömür Atılgan’ın heyete eşlik ettiği toplantı sırasında bu birlikteliğin önemine değinen Sadık Ayhan Saruhan, konuşmasında İSO olarak Özbekistan Cumhuriyeti heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti vurguladı. Saruhan, Türkiye’nin kardeş Özbek halkıyla arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeye büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye’nin, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunun altını çizen Saruhan şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanımızın 17 Kasım 2016 tarihinde Semerkant’a gerçekleştirdikleri ziyaret sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde ortak bir irade ortaya çıkmıştır. Özbekistan ile son dönemde gelişen ilişkilerimiz çerçevesinde çok önemli olan bu ziyaretin akabinde, bugün Sayın Azimov ve Sayın Ganiyev’in Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin çok faydalı olacağı kanaatindeyiz.”

İSO, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov ve Beraberindeki Heyeti Ağırladı 01

2000’li yılların başında, Türkiye’nin Özbekistan ile 168 milyon dolar seviyelerinde olan dış ticaret hacminin, günümüzde 1.2 milyar dolar seviyesini aşmış olduğunu belirten Saruhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özbekistan’da yerleşik 450 Türk firması tekstil, taahhüt, gıda, otelcilik, inşaat malzemeleri, plastik, ilaç ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Ülkemizde de çeşitli sektörlerde 235 Özbekistan sermayeli şirket bulunuyor. Tarihsel ve kültürel anlamda derin bağlarımız bulunan kardeş Özbek halkıyla artarak ilerleyen ticari ilişkilerimiz, bizim için büyük bir sevinç kaynağıdır.”

Sonrasında konuşan Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov şunları söyledi:

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov
Özbekistan Başbakan Yardımcısı
Rustam Azimov

“Bugün buraya çok iyi niyetler ve iyi amaçlar çerçevesinde geldik. Geçen sene bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanımızın yaşamını yitirmesi ile birlikte halkımız derin bir üzüntü yaşadı. Bu süreçte Türk kardeşlerimizin desteğini hissetmemiz açısından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, ülkemize gerçekleştirmiş olduğu ziyaret tarihi bir öneme sahipti. Erdoğan’ın ziyareti, iki ülke halkının, hem iyi hem de kötü günlerde birbirlerinin yanında olabileceklerini gösterdi.”

Bir önceki gün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve sonrasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Azimov, “Ticaret alanında sadece rakamsal artış değil, her anlamda iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için neler yapabileceğimizi görüştük. Görüşmelerin ardından ise, 200’e yakın saygın Türk firmasının katılımıyla gerçekleşen iş forumunda yer aldık. Toplam 953 milyon dolarlık bir dizi ticari anlaşma imzalandı, bundan büyük memnuniyet duyduk” dedi.

Azimov, Özbekistan’ın geçen yıl yüzde 8 büyüyen ekonomisiyle, geçmişteki durağan görünümünden çok daha farklı bir durumda olduğunu belirtti. Azimov, “Dünyada en hızlı gelişim gösteren beş ülkeden birisi olduğumuzu belirtmek isterim. Makro ekonomik faaliyetler ve yapısal reformlarla, iç borcunu sıfırlamış, dış borcu ise GSYİH’sinin sadece yüzde 18’i kadar olan bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda İSO Üyesi sanayiciler, Özbekistan’daki yatırım ve işbirliği fırsatlarını konuklarla görüştü.

İSO, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov ve Beraberindeki Heyeti Ağırladı 02