İSO’nun Düzenlediği Ülke Gününde Kenya’daki İş İmkanları Konuşuldu

  • Diğer Haberler
kenya-ülke-08

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Doğu Afrika’nın öne çıkan ülkelerinden Kenya’daki yatırım ve iş birliği fırsatlarını değerlendirebilmek için Kenya Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri Düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’nin ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılan etkinliğe Kenya’nın Ankara Büyükelçi Yardımcısı Adan Mohamed ile Kenya’daki fırsatları değerlendirmek isteyen sanayici ve iş insanları da katıldı. 


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, Türkiye ile Kenya arasındaki ticari ilişkilere bakıldığında, 2019 yılı verilerine göre yaklaşık 250 Milyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu söyledi. Tepe, Türkiye’nin 2019 yılında Kenya'ya 230 milyon dolarlık ihracat yaparken Kenya’dan 17.3 milyon dolarlık ithalat yaptığını anlattı. Tepe, bu ticaret hacminin, her iki ülkenin mevcut potansiyelinin oldukça altında olduğunu belirterek iki ülke arasında her geçen gün güçlenen dostluk ve iş birliğinin ekonomik alanda da hak ettiği düzeye ulaşmasını arzu ettiklerini ekledi. Toplantının katılımcı sayısının 126 olduğunu belirten Tepe, bilindik ülkelerle yapılan Ülke Günü toplantılarında da sayının buna yakın olduğunu dile getirdi. Tepe, bunun Doğu Afrika ve Kenya’ya olan ilginin göstergesi olduğunu belirtti. 


Kenya’nın Ankara Büyükelçi
Yardımcısı
Adan Mohamed

Kenya’nın Ankara Büyükelçi Yardımcısı Adan Mohamed ise iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları desteklemek için çalıştıklarını söyledi. Türkiye ve Kenya arasındaki ilişkilerin 50 yıla yaklaştığını belirten Mohamed, şu an 250 milyon dolar olan ticaret hacmini yakın gelecekte 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini vurguladı. Güçlü bir insan sermayesine ve sağlam bir finansal altyapıya sahip olduklarına değinen Mohamed, Türk firmalarının Kenya’ya yatırım yapmasını istediklerini sözlerine ekledi. 


Ticaret Bakanlığı Kenya
Nairobi Ticaret Müşaviri
Murat Can Kılınç

Sonrasında Ticaret Bakanlığı Kenya Nairobi Ticaret Müşaviri Murat Can Kılınç, Kenya Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir sunum yaptı. Kılınç, tarım ve turizm sektörlerinin ülkenin ana geçim kaynağı olduğunu söyledi. Kırılgan bir bölgede olmasına rağmen Kenya’nın kendi bölgesinde bir istikrar adası olduğuna işaret eden Kılınç, Doğu Afrika’nın en çok turist çeken ülkesi olduğuna dikkat çekti. Kenya’nın en çok çay, gül ve kahve ihraç ettiğinin bilgisini veren Kılınç, en çok petrol yağları, buğday ve ilaç ithal ettiğini ekledi. 

Ardından Kenya’da İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı panelde DEİK-Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkan Yrd. Ve Kenya Fahri Konsolosu Abdullah Yeşil, Med-Marine Holding Genel Müdürü Yıldız Özcan ve LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş, Kenya Ülke Müdürü Sevda Bilen, Kenya’daki iş deneyimlerinden bahsetti. Panelde Kenya’nın gelişmiş bir ekonomisi olduğu ve özellikle işleyen bir bankacılık sistemine sahip olduğu belirtildi. 

Panelin ardından izleyicilerden gelen sorular panel konuşmacıları tarafından yanıtlandı.