Diğer Haberler
İstanbul İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, İş İnsanları Burak Önder, Talha Özger ve Oğuzhan Durmuş Tarafından Verilen Geleneksel Sahur Programında Bir Araya Geldi
- 28.02.2026
- Diğer Haberler
EVSİD Kurucu Başkanı ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkan Yardımcısı Burak Önder, EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger ve EVSİD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve aynı zamanda İSO Meclis Üyesi Oğuzhan Durmuş ev sahipliğinde düzenlenen geleneksel sahur programı iş dünyasını bir araya getirdi.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı programda Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanvekili ve 64. Hükümet döneminde Ekonomi Bakanı olarak görev almış Mustafa Elitaş’ın da konuşmacı olarak yer aldığı programda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İSO Meclis Üyesi İsmail Gülle, GEBKİM Kimya İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sektörel dernek yöneticileri ve iş insanları yer aldı.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
Program kapsamında Sivil Toplum Kuruluşlarının toplumdaki yeri ve önemine ilişkin yapılan panelde bir konuşma yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları söyledi:
“Bizlerin asıl görevi lobi yapmak. Lobi kelimesi İngilizce’den etkilemekten geliyor. Kimi etkilemek? Başta siyaset, bürokrasi ve toplumu etkilemek. Bunu bireysel olarak yapabilirsiniz, bir şirket veya bir kurum çatısı altında da yapabilirsiniz. Bu işlerin oluşmasındaki temel unsur da budur. Tarihin her döneminde, dünyadaki örneklere baktığımızda sivil toplum kuruluşlarının temel amacının; lobi oluşturmak, etki gücü geliştirmek ve sektörlerin menfaatleri doğrultusunda alınacak kararları şekillendirmek üzere bilgi ve fikir üretip ilgili mercilere ulaştırmak olduğu görülmektedir. TOBB’a bağlı olan ticaret odalarımız, sanayi odalarımız, borsalarımız gerekse Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bağlı olan birlikler kamunun hukuk, çözüm ve nizam çerçevesinde kurulmuş yapılardır. Bir yer de bizler, yarı resmi lobi oluşturma güçleriyiz. Bu nedenle meselenin bu yönünü doğru anlamak gerekir. Tahmin ediyorum ki bugün bu masalarda bulunan herkes, saydığımız kurumlardan en az birine üyedir. Mevcut sistem içinde bu kurumlara üye olmadan faaliyet göstermek ya da söz sahibi olmak zaten mümkün değildir.

Buradaki temel mesele, iki yapının birbiriyle entegre çalışabilmesidir. Kabul etmek gerekir ki sektör derneklerimiz kendi alanlarında dünyayı yakından takip eden, sektörün nabzını tutan ve uzmanlaşmış yapılardır. Bizler de çatı kuruluşlar olarak, komitelerimiz ve sektör komitelerimiz aracılığıyla bu yapılarla sürekli temas ve iş birliği içerisindeyiz. Burada tekrar vurgulamak isterim: Her iki yapının da ortak amacı lobi yapmak ve köprü olmaktır. Peki kiminle köprü olmak? Ankara’yla. Nasıl ki bir köprünün iki ayağı sağlam olmazsa sağlıklı bir geçiş mümkün olmazsa, bizim de bu köprüyü sağlam tutmamız gerekir. Köprüyü kaybedersek ilişki biter. Köprüyü kaybedersek diyalog biter. Köprüyü kaybedersek mesafeler açılır. Bunun örneklerini dönem dönem gördük; geçmişe gitmeye gerek yok. Köprü zayıfladığında sivil toplum örgütleri sadece tepki veren yapılar haline gelir. Oysa asıl mesele, sektörlerimiz ve üyelerimiz adına etkili bir lobi gücünü sürdürebilmektir. Bu gücü kaybettiğimizde, temsil kabiliyetimiz de zayıflar. Benim herkese tavsiyem şudur: Köprü olma vasfımızı kaybetmeden bu işi yürütmeliyiz. “

EVSİD Kurucu Başkanı ve
Türk Plastik Sanayicileri
Araştırma Geliştirme ve Eğitim
Vakfı (PAGEV) Başkan Yardımcısı
Burak Önder
Ekonomi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arslan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin açılışında konuşan EVSİD Kurucu Başkanı ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkan Yardımcısı Burak Önder, şunları söyledi:
“Ülkemizde son yıllarda STK’lara ilişkin yanlış bir bakış açısının yaygınlaştığını gözlemliyorum. Her yerde bir başkan var, bunlar ne yapar, bu kadar STK’ya ne gerek var? gibi ezbere dayalı değerlendirmelerle karşılaşıyoruz. Kurumlara ve makamlara bütün anlamları yüklemek elbette doğru değildir. Çoğu zaman yüzeysel, hatta zaman zaman maksatlı yorumlar yapıldığını görüyoruz. Meseleye nicelik açısından bakacak olursak, yaygın kanaatin aksine Türkiye’deki STK sayısı ve STK’lara katılım oranı gelişmiş ülkelerden çok daha düşüktür. Veriler de bunu göstermektedir. Bu nedenle konuyu yalnızca sayı üzerinden değil; nitelik ve etki üzerinden değerlendirmeyi daha sağlıklı buluyorum. Üyesi olduğumuz ticaret ve sanayi odaları gibi yapılar da dahil olmak üzere, üyeliklerimizi sadece bir formalite olarak görmemeliyiz. Şuna inanıyorum: Kendi geleceğimiz ve bu ülkenin geleceği için, zorunlu ya da gönüllü olduğumuz tüm sivil toplum kuruluşlarına ihtiyacımız var ve olmaya da devam edecek.”

AK Parti Genel Başkanvekili
Mustafa Elitaş
AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş da yaptığı konuşmada özetle şöyle konuştu:
“Bugün geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve odalar bu ülkenin gelişiminde çok önemli roller üstlenmiştir. Kapalıçarşı’dan başlayarak Anadolu’nun farklı şehirlerinde oluşan ticaret kültürü, aslında modern anlamda organize yapının ilk örnekleridir. Avrupa’da alışveriş merkezleri kurulmadan çok önce bizde sistemli ticaret yapıları vardı. Sivil toplum örgütleri toplumun en önemli unsurlarından biridir. Toplumdaki sorunları dile getiren, çözüm arayan ve kamu ile toplum arasında köprü kuran yapılardır. Ancak burada önemli bir mesele var: Oda başkanlarımızın, meslek örgütlerimizin sorunları sadece konuşmakla kalmayıp çözüm üretme iradesini de göstermesi gerekir. Ama mesele bağırmak değil, çözüm üretmektir. Biz hedefe ulaşmak için yöntem geliştirmek zorundayız. “Şöyle olsaydı böyle olurdu” demek yerine “nasıl yaparsak olur” sorusunu sormalıyız. Her meselenin bir çözüm yolu vardır.”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı
Şekib Avdagiç
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bu süreçlerde genel çerçevede kanunların, düzenlemelerin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. İş dünyasında yaşanan gelişmeler, seçim süreçleri ve sonrasında ortaya çıkan tartışmalar hepimizi yakından ilgilendiriyor. 2010 yılından İstanbul’da bir araştırma yapmıştık. O dönemde İstanbul’da 468 hemşehri derneği olduğunu tespit etmiştik. Türkiye genelinde ise dernek sayısı her geçen yıl artıyor. Hemşehri dernekleri, spor dernekleri, sosyal amaçlı dernekler ve mesleki kuruluşlar… Sivil toplumun çok geniş bir yapısı var. Burada önemli olan, bu yapıların gerçekten ne işe yaradığıdır. Sadece isim olarak var olmak değil; içerik üretmek, katkı sunmak ve toplumsal fayda oluşturmak esastır. Zaman zaman bu kurumların gerekliliği üzerine tartışmalar oluyor. Ancak bir işi birilerinin yapması gerekiyor. İşte bu noktada sivil toplum devreye giriyor. Bizler kanunla kurulmuş yapılar olarak belirli sorumluluklara sahibiz. Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla temas halindeyiz. Türkiye’de tarihsel olarak önemli görevler üstlenen kurumlardan bahsediyoruz. Bu nedenle bütçemizden faaliyetlerimize kadar her şey belirli bir çerçeve içinde yürütülüyor. Burada temel mesele şu: Sorunları doğru tespit etmek, çerçeveyi doğru çizmek ve ilişkileri doğru yönetmek. Tepkisel davranmak yerine çözüm üretmek zorundayız. Ses yükselterek değil; doğru kanalları kullanarak, ilgili mercilerle görüşerek sonuç almak gerekir.”
Yapılan konuşmaların ardından, sanayici ve iş insanlarından gelen soruların yanıtlandığı soru-cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi.