İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Başkanlık Divanı ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Konya’da

  • Diğer Haberler
konya_ziyaret_manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya seyahatinde 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarına katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve İSO Meclisi Başkanlık Divanı Üyeleri, Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın himayesinde gerçekleştirdiği 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarına katıldı.

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhamaratlı ve Cemal Keleş, İSO yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı, Murat Çökmez ve İSO Meclisi Başkan Yardımcıları Sadık Ayhan Saruhan, Yüksel Özyurt ve İSO Meclis Katip Üyesi Koray Yavuz’dan oluşan İSO heyetinin seyahati, Konya Sanayi Odası Yönetimi ile birlikte T.C. Konya Valisi Vahdettin Özkan’ı ziyaret ile başladı.

Sıcak bir misafirperverlikle İSO heyetini Kabul eden Vali Özkan, İSO heyetine kısa bir Konya ekonomisi sunumu yaptı ve Konya’nın ekonomik olarak başta savunma sanayi olmak üzere birçok sektörde artık Türkiye’nin önde gelen sanayi kenti kimliğini kazandığının altını çizdi. İstanbul Sanayi Odası gibi ülkemizin en büyük ve etkin odasının temsilcilerini Konya’da görmekten mutluluk duyduğunu belirti ve heyete Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’na gelerek, bu buluşma ile ilgili farkındalık yaratma çabalarına destek olduklarını vurguladı ve teşekkür etti.

İSO Başkanı Bahçıvan İstanbul’da SAHA İstanbul ile birlikte 7 yıldır düzenlemekte oldukları İSO Savunma Sanayi Buluşmaları hakkında kısa bir bilgi verdi ve ülkemizin savunma sanayi alanındaki atılımına büyük bir katkı yaptığına bizzat şehit oldukları bu fuarların önemine değindi.

İSO heyeti, daha sonra Vali Özkan’ın da eşlik ettiği Mevlana Müzesi’ne gitti. Burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile de bir araya gelerek müzeyi birlikte gezen heyet, daha sonra İSO standının da bulunduğu 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları fuarına geçti.

İSO Heyeti fuar alanında Konya Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi Ziya Altunyaldız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile buluştu. KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen ve KSO Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün de bulunduğu heyet, birlikte fuar alanındaki firmaların stantlarını dolaşarak, katılımcı kuruluşların heyecanını paylaştı.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Etkinlik fuarın açıldığı günün akşamında misafirlere verilen bir gala yemeği ile devam etti. Burada bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi:

“2022 yılı itibariyle savunma sanayi ve havacılık sektörü ciromuzun 12 milyar doları aşmış olması, sektördeki istihdamın her geçen yıl artarak 81 bini aşması mutluluk vericidir. Diğer yandan savunma sanayii sektöründeki ihracatımızın her yıl önemli oranda artmasını da gururla takip etmekteyiz. Sektörde 2023’ün ilk 10 ayında 4,3 milyar dolar ihracat gerçekleşmiş durumdadır.

Önemle vurgulamak isterim ki bu başarılı noktaya gelmek hiç de kolay olmadı. Bu sürecin arkasında güçlü bir vizyon, takdire şayan zihinsel ve fiziksel emek, alın teri var. Bu ulvi başarıda katkısı olan herkese sanayicilerimiz adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bu noktada inanıyoruz ki ülkemizde teknoloji odaklı üretim ve yüksek teknolojili ihracatın payının artırılması, sanayimizin inovasyona dayalı büyüme ile sürdürülebilir rekabet gücü elde etmesi kritik bir öneme sahip. Savunma sanayiindeki başarılar sivil sektörlerdeki gelişmeler için de önemli bir kaldıraç etkisi oluşturmakta. Büyük firmalar KOBİ’leri, farklı sektörler birbirlerini geliştirmekteler.

Bizler Sanayi Odaları olarak bu gelişimin katalizatörleri olarak üzerimize düşenin en iyisini yapmak için çalışıyor, bu noktada çok paydaşlı olmayı önemsiyoruz.”


Konya Milletvekili ve TBMM
Dışişleri Komisyonu Üyesi
Ziya Altunyaldız

Gecede konuşan Konya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Ziya Altunyaldız da şunları söyledi:

“Sanayide daha yüksek katma değerli alana doğru birlikte evrileceğiz. Savunma sanayiinde 5,5-6 milyar dolarları gördüğümüz ihracatımızı 10 -20 milyar dolarlara çıkaracağız. Başta milli muharip uçağımız ve savaş gemilerimizin sayılarını artırmaya devam edeceğiz çünkü eğer barış istiyorsak, güçlü olmak zorundayız. Bu coğrafyada güçlü olduğumuz sürece barışın da teminatı olunur.

İstanbul Sanayi Odası’nın ve diğer Oda temsilcilerinin burada olmasını bir fırsat olarak görüyoruz. Bu vesileyle tedarikçi günlerinin yedincisini gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizin coşkusunu, heyecanını TOBB Başkanımız ve Yönetimi ile birlikte de bir kez daha yaşadığımız bugünü gerçekten çok bereketli, çok ayrı gördük. Bundan sonraki dönemlerin de başarıyla devamını diliyorum.”


KSO Başkanı
Mustafa Büyükeğen

KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen de ev sahibi olarak yaptığı kısa konuşmada şunları söyledi:

“Bu şehrin sanayicileri bir devrim yaptı. Bugün Türkiye’nin öncü sanayi şehirleri arasındayız. Makine sanayiinde, otomotivde, gıda sanayiinde, ayakkabı-metal işleme, yenilenebilir enerji gibi pek çok sektörde dünya markalarımız var. Yine bugün bir araya gelmemize vesile olan savunma ve havacılık sanayiinde Türkiye’de başarı hikayesi yazmış bir şehiriz. Savunma ve havacılık sanayiinde yıllık 136 milyon dolar ihracatla Türkiye’nin 4. büyük şehriyiz. 3 ana yüklenici firmamız, 43 onaylı tedarikçi firmamızla ülkemizin yerli ve milli projelerine destek veriyoruz. İnşallah bu rakamları da hep birlikte daha yukarı taşıyacağız.

Buradan bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Konya, üretim dostu, yatırımcı dostu bir şehirdir. Konya’ya yatırım yapan kazanır. Ben bu vesile ile yurt içinden ve yurt dışından gelerek bugün bizimle birlikte olan tüm sanayicilerimizi, kurumlarımızı Konya ile iş yapmaya, Konya’ya yatırım yapmaya davet ediyorum.”

İSO Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri seyahatin ikinci gününde Konya Sanayi Odası’nı ziyaret etti. İSO heyetini, KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, KSO Meclis Başkanı Memiş Kütükcü ve KSO Yönetimi sıcak bir misafirperverlikle karşıladı. İki Oda temsilcileri, ülke sanayisinin daha da geliştirilip nitelikli ve yüksek teknolojiye dayalı bir üretim eksenine oturtulabilmesi için neler yapılabileceğini istişare etti. Ziyaretin ardından İSO heyeti, Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde (KTOTEK) Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ile bir araya geldi. İSO heyetine merkezin faaliyetleri ve eğitim çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. İSO Meclis Başkanlık Divanı ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni de gezerek bilgi aldı Program kapsamında Konya Organize Sanayi Bölgelerinde de incelemelerde bulunuldu.