İstanbul Sanayi Odası, Nijerya Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri Düzenledi

  • Diğer Haberler
nijerya-ülke-günü-05

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Nijerya ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliği ve yatırım imkanlarını ele almak amacıyla 5 Kasım tarihinde video konferans üzerinden Nijerya Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. Online olarak gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmalarını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve Nijerya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı ve Elçisi Ibiyemi Aisha Ajiboye yaptı.

İrfan Özhamaratlı konuşmasına İstanbul Sanayi Odası hakkında bilgi vererek başladı ve 20.000’den fazla üyesi olan bir oda olduklarını, Türkiye’de imalat sanayinin yaklaşık yarısını temsil ettiklerini aktardı. Ülkemizin, son yıllarda ticari ve diplomatik iş birliklerini Avrupa ve komşu ülkelerin ötesine taşımaya önem verdiğini belirten Özhamaratlı konuşmasını şöyle sürdürdü:


İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

“Küresel ticaretin ve Afrika’nın öne çıkan önemli bir ülkesi olması sebebiyle Nijerya, ilişkilerimizi daha da ileriye götürme konusunda gayret göstereceğimiz, dost ve kardeş bir ülkedir. İki ülke arasındaki ilişkiler köklü bir geçmişe sahiptir. Türkiye, 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Nijerya’nın o dönemki başkenti Lagos’ta, Ağustos 1962’de Büyükelçilik açmıştır. İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşlar çerçevesinde Türkiye ve Nijerya arasında yakın işbirliği de mevcuttur. Birleşmiş Milletler Nüfus Projeksiyonlarına göre, 2050 yılında dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması beklenen Nijerya’nın kalkınma potansiyeli ve coğrafi konumu ile Batı Afrika’nın parlayan yıldızı olmaya aday olduğu görülmektedir. Nijerya, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” listesinde 190 ülke arasında 2019 yılında 146’inci sırada 2020 yılında 15 sıra yükselerek 131. Sıraya ulaşmıştır. Nijerya, diğer birçok Afrika ülkesinin aksine dış ticaret fazlası veren bir ülke konumunda olup gerek ihracatının gerekse ithalatının büyüklüğü itibariyle Afrika kıtasının en önemli ekonomileri arasındadır.Artan nüfusu, önemli miktarda ve süreklilik arz eden petrol ve doğal gaz geliri, Nijerya’nın uluslararası alandaki önemini arttırmaktadır.”

İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı, Nijerya’daki tüketim ürünlerinin çoğunun ithal edildiğini anlatarak ülkede 2019 yılında yaklaşık 47 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştiğini ve Türkiye’nin buradaki payının da 578 milyon dolar olduğunu kaydetti. Bu oranı potansiyelinin çok altında bulduklarını belirten Özhamaratlı, ancak bir önceki yılda 346 milyon dolar olan ihracata göre yaşanan artışı sevindirici bir gelişme olarak gördüklerini sözlerine ekledi. Ayrıca Nijerya’da Türkiye’nin imajının yüksek olduğunu da vurgulayan Özhamaratlı, Türk ürünlerine güven duyulduğunu ifade etti.

Nijerya’nın Afrika kıtasının en büyük ekonomisi olması ve aynı zamanda Sahraaltı'nda yer alması sebebiyle Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) pazarına hakim bir ülke konumunda olduğunu söyleyen İSO Başkan Yardımcısı, Özhamaratlı sözlerine şöyle devam etti:

“Önemini giderek arttıran ve dünya ekonomisindeki yeri her geçen gün daha belirginleşen Nijerya ve Batı Afrika, büyük bir ekonomik ve ticari potansiyel barındırmaktadır. Bu potansiyelin harekete geçirilmesinde de biz sanayicilere önemli görevler düşmektedir. Bu maksatla, Odamız geçen yıl Nijerya’nın Lagos şehrine iç giyim sektörel ticaret heyetini gerçekleştirmiş ve yoğun bir ilgiyle karşılaşmıştır. İkili iş ilişkilerimizi geliştirerek Nijerya’daki bu potansiyeli ve fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiği düşüncesindeyiz.”

Ardından Nijerya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Ibiyemi Aisha Ajiboye söz aldı. Kısa bir konuşma yapan Ibiyemi Aisha Ajiboye, Nijerya’nın tam yatırım yapılacak bir ülke olduğuna vurgu yaparak, yatırımcılar için ihtiyaç duyulabilecek birçok şeyin ülkelerinde mevcut olduğunu belirtti. Başta tarım ve inşaat gibi sektörlerde gelişmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Ajiboye maden ve telekomünikasyon gibi sektörlere de ayrıca dikkat çekti. Türk yatırımcılara ve sanayicilere ortaklıklar kurma noktasında çağrıda bulunan Ajiboye, mevcut durumda da çok güzel iş birliklerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.


Ticaret Bakanlığı Abuja Ticaret
Müşavir Yardımcısı Onur Akgül

Açılış konuşmalarından sonra Ticaret Bakanlığı Abuja Ticaret Müşavir Yardımcısı Onur Akgül “Nijerya Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları” konusunda bilgilendirme sunumu yaptı. Akgül konuşmasında Nijerya hakkında kısa tanıtıcı bilgiler vererek “Dünyanın en büyük 12. petrol üreticisi, 8. büyük ihracatçısı ve ispatlanmış rezerv anlamında 10. ülkesidir. OPEC’in 2018 verilerine göre ülkenin kanıtlanmış petrol rezervleri 36.9 milyar varildir. Dünya Yoksulluk Endeksi’ne göre ülke nüfusunun yarısı günlük 2 dolar ücret seviyesinin altında yaşamaktadır. Dünya nüfusuna göre bu oran yüzde 14,5 seviyesindedir. İş yapma kolaylığı bakımından Dünya Bankası tarafından Doing Business 2020 Raporu’na göre 190 ülke arasında 131. sıraya yerleşmiştir” dedi. Nijerya ihraç ettiği başlıca ürünün 41 milyar dolar ile ham petrol olduğunu kaydeden Akgül, başlıca ihracat yapılan ülkeleri ise Hindistan, İspanya, Hollanda, Gana ve Fransa olarak sıraladı.

Koronavirüs salgınının ülke ekonomisi ve ticareti üzerindeki etkileri konusunda da bilgilendirme yapan Akgül, tıbbi ekipman ürünlerinde ihracat vergilerinin askıya alınması sebebiyle bu alanda ihracatın artırılabileceğini söyledi. Sağlık-medikal ekipmanlar ve ilaç, lojistik, gıda ve yiyecek sistemleri altyapısının ve bankacılık sektörlerinin önem arz ettiğini belirten Onur Akgül, “E-ihracat, sanat ticaret ve sanal fuarların organize edilmesine yönelik altyapının kurulması ile birlikte iki ülke ihracatçılarının ve ithalatçılarının aynı platformda buluşturulması önemlidir” şeklinde konuştu.

Pazara giriş açısından bazı bilgiler veren Onur Akgül ülkeden düzenlenen fuarlara katılımın ve ticaret kültürünün tecrübe edilmesinin önemli olduğunu belirterek vadeli opsiyonların mevcut piyasa koşulları düşünüldüğünde çok tercih edilmemesi konusunu dikkatlere sundu.

Ardından “Nijerya’da İş Yapan Firma Deneyimleri” başlıklı panele geçildi. Panelde, Silkcoat Duvar Kaplamaları San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Tevfik Demirel, Toyo Matbaa Mürekkepleri San. ve Tic. A.Ş. CEO Yakup Benli ve DEİK Türkiye-Nijerya İş Konseyi Başkanı Hakan Özel, Nijerya ile ilgili iş hayatına ilişkin deneyimlerini aktararak ülke potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Normalde ülkelerin kendi ekonomilerini geliştirmek için bazı ürünlere vergi hatta kota koyduklarını belirten Tevfik Demirel, Nijerya’nın da yakında buna doğru yavaş yavaş gidiyor olduğunu kaydetti ve yakın bir zamanda ithalatı yasaklayabileceğinin altını çizdi. Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun için üretici arkadaşlara yakın zamanda Nijerya’ya gezi düzenleyip ticari kültürü edinmelerini tavsiye ederim. Nijerya iş yaparken diğer Afrika ülkelerine göre nispeten daha iyi durumdadır. Doğru yerde doğru zamanda bulunduğunuz müddetçe çok fazla güvenlik sorunu bulunmamaktadır.

Nijerya’nın Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Yakup Benli ise ülkenin 200 milyar dolarlık bir pazar olduğunu belirterek gerek Afrika’da gerekse ihracatta ve ithalatta oldukça geride olduğumuzu ifade etti ve Çin’in ve Hindistan’ın bu bölgedeki üstünlüğüne dikkat çekti.

Nijerya’da alıcıya nasıl ulaşılacağı konusunda bilgi veren Hakan Özel “Eskiden sadece insanlara ulaşma yolu bire bir görüşmekti ama şimdi bu işler biraz daha düzeldi. Database maalesef yok. Bu yüzden fuar ziyaretleri yapılması lazım ve sık sık ülke ziyaret edilmeli. Orada hala yapacak işimiz var. İnşaat kısmında ve birçok sektörde hala çok büyük talepler var. İhracat yapmak için zorluklar çıkıyor ama bunun için bir parça yerel olmanız çok önemli. Yatırım yapmadan önce mutlaka ticaret yapmanız lazım” dedi.

Son olarak soru-cevap bölümünde panelistle katılımcılardan gelen Nijerya ile ilgili yatırım ve iş birliği fırsatları hakkında soruları yanıtladı.

Nijerya Sunumu Attach