İstanbul Sanayi Odası ve Fundacio Eurecat İş Birliğinde Yürütülen Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri: Cinsiyet Eşitliği Odağında Yetenek Gelişimi Projesi’nin Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

  • Diğer Haberler
manset_01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Fundacio Eurecat iş birliğinde, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali iş birliği kapsamında geliştirilen Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri: Cinsiyet Eşitliği Odağında Yetenek Gelişimi projesinin kapanış toplantısı Yarının Üretimi İçin Yarının İşleri: Uluslararası Konferansı konu başlığıyla gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımlar Aracı’nın (IPA-Instrument for Pre Accession) "İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar" bileşeni altında “Promoting Decent Future of Work Approach With a Focus of Gender Equality Grant Scheme” programı kapsamında yürütülen projenin kapanış toplantısı İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlendi.

Toplantıya T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay ve Eurecat Ekosistem ve Girişimcilik Birimi Başkanı Marta Cot Canto katıldı. 1 yıl boyunca süren Türkiye’de imalat sektöründe çalışan iş gücünün değişen, dönüşen iş yapış şekilleri ve yeni yetkinliklere/yeteneklere uyum sağlayabilmesi, cinsiyet ayrımının AB stratejisine uyumlu olarak giderilmesi için geliştirilmesi ve becerilerinin bu dönüşüme adapte edilmesi amacıyla yürütülen projenin kapanış toplantısını çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı ilgiyle takip etti.


İSO Genel Sekreter Yardımcısı
Dr. Hakan Çoban

Toplantının açılışında konuşan İSO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hakan Çoban, şunları söyledi:

“Zamanlama her şeydir derler; işte biz de bu projeye bu gözle bakıyoruz. İstanbul Sanayi Odası, zamanın ruhuna göre hareket eden ve gelişmeleri zamanında yakalayan bir kurumdur. 2020 yılından önce dijitalleşme konusunda ciddi çalışmalar başlattık, hatta Dijital Dönüşüm Ofisi'ni kurduk. Bu çalışmalar sırasında yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı ve biz de bu doğrultuda, 2020 yılında bu projenin temellerini attık.

Projeyi akıl ettiğimiz zaman doğru bir zamanlamaydı; ancak süreçler biraz gecikti. İyi ki de gecikmiş, çünkü şu an çok güçlü bir dalga yakaladık. Projemizin 4 eksenini bugün fazlasıyla hissedeceksiniz. İhtiyaç analizi yaparak; altı dikeyde eğitim programları geliştirdik. Bu eğitimler sadece rafta kalmayacak; İstanbul Sanayi Odası, ulusal ve uluslararası projelerle bir omurga oluşturduktan sonra devamını da getirmeyi hedeflemektedir. Cinsiyet eşitliği odağında bir proje yürüttük. Kadınların iş gücüne katılımı konusundaki dalgayı yakalayabilmemiz için dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de bir konu popülerleştiğinde genellikle bir furyaya dönüşüyor; ancak biz bu konuda derinlik oluşturmalıyız. Dijitalleşme ve yeşil dönüşümün fırsatlarını iyi analiz ederek iş gücüne nasıl entegre edileceğini düşünmemiz gerekiyor.”


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı, Dış İlişkiler ve
AB Genel Müdürlüğü,
Genel Müdür Yardımcısı
Ersoy Günay

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay yaptığı açılış konuşmasında şu huşulara dikkat çekti:

“Genel müdürlük olarak, ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde geliştirilen ve kısaca İPA olarak adlandırılan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı altında 2007 yılından bu yana yürüttüğümüz operasyonlarla 833 milyon avroluk fon kullanarak, 1200'ün üzerinde projeyi hayata geçirdik ve 1 milyondan fazla vatandaşımızın hayatında fark yarattık. Bunu burada gururla belirtmek isterim. Hepinizin bildiği gibi, çalışma dünyası dinamiklerinin köklü değişimlere uğradığı süreçlerden geçiyoruz. Yeni teknolojiler, demografik değişimler ve iklim değişikliklerini içeren büyük dönüşümün ekonomilerimiz ve çalışma hayatımız üzerinde hem yıkıcı hem de dönüştürücü etkileri olacağı aşikardır. Bu değişimlerin ekonomi ve iş gücü piyasalarına etkileri, özellikle ülkelerin gelişmişlik ve uyum düzeylerine bağlı olarak farklılık gösterecektir.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, bir zamanlar yalnızca insanlar tarafından yapılabilen bilişsel görevler makineler tarafından gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu durum iş gücü piyasasında yapısal değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişiklikler, kavramsal olarak işin geleceği olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü Çalışma Yaşamının Geleceği Küresel Komisyonu'nun raporuna göre, teknolojik gelişmeler — yapay zeka, otomasyon ve robot teknolojisi — yeni işler yaratacaktır; ancak geçiş sürecinde işlerini kaybedenler, yeni fırsatları yakalama konusunda yeterli donanıma sahip olmayanlar olacaktır.“


Eurecat Ekosistem ve
Girişimcilik Birimi Başkanı
Marta Cot Canto

Eurecat Ekosistem ve Girişimcilik Birimi Başkanı Marta Cot Canto da açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Öncelikle, bu projede İstanbul Sanayi Odası ile birlikte yer aldığımız için ve bize sundukları destek için teşekkür etmek istiyorum. Özellikle üretim sektöründe, önümüzdeki projelerde de desteklerini sürdüreceklerine inanıyorum. Ben Martha Cote. İspanya'dan geldim ve bu proje sayesinde dünden beri bu şehrin tadını çıkarma fırsatı buldum. Ben bir bilgisayar mühendisiyim ve bilişim alanında çalışıyorum. Özellikle Eurocat ekosistem ve girişimcilik biriminde görev yapıyorum. Eurocat, Katalan bölgesinde dijital sistemler ve ekosistemler üzerine çalışan bir teknoloji merkezi. Bugün sizlere bu merkez hakkında bilgi vereceğim.

Bir teknoloji merkezi olarak bizim misyonumuz, çeşitli hizmetlerde teknik bilgi ve inovasyonu farklı şirketlere aktararak, onların gelişimine katkıda bulunmaktır. Daha çok iş dünyasına yakın olsak da, aynı zamanda inovasyon yönetimi ve yeni yaklaşımlar geliştirme konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Şimdi bazı veriler paylaşmak istiyorum. 2024 yılında merkezimizde 800’den fazla kişi çalışıyor ve kadın-erkek istihdam oranlarının neredeyse eşit olduğunu görmekteyiz. Teknik ve bilimsel açıdan baktığımızda, her dört çalışandan birinin bir alanda doktoraya sahip olduğunu söyleyebilirim, bu da akademiye verdiğimiz önemi gösteriyor.“


Projenin gün boyu süren kapanış toplantısında projenin çıktılarının değerlendirildiği paneller yapıldı. Sabah oturumunda yapılan İSO Yol Haritası Raporu Çıktılarının değerlendirildiği panelde (Soldan sağa) Consulta’dan Sinan Aydoğuş (moderatör), İSO Meclis Üyesi Aynur Ayhan, Source Collective Kurucusu Sertaç Yerlikaya, Eurecat Ekosistem ve Girişimcilik Birimi Başkanı Marta Cot Canto ve Eurecat IT&OT Güvenlik Birimi Direktörü Juan Caubet konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşmalarının ardından kapanış toplantısı, proje süresince yapılan araştırma çalışmalarının sonucunun "Geleceğin İmalat Sektöründe Türkiye İş Gücü Yol Haritası Raporu" kapsamında katılımcılarla paylaşılmasıyla devam etti.

Endüstri 4.0 uygulamaları çerçevesinde gerçekleşmekte olan organizasyonel ve iş gücü değişimini cinsiyet eşitliği perspektifiyle yönetilebilmesi amacıyla imalat firmalarının kabiliyetlerinin geliştirilmesi, otomasyonla birlikte görülen yetenek açığı ve cinsiyet ayrımı hakkında paydaşların farkındalığının artırılması, sürdürülebilir diyalog ve iş birliği için olanakların yaratılması gibi hedefleri gerçekleştiren projenin kapanış toplantısında tüm gün süren paneller gerçekleştirildi. Düzenlenen panellerde, Dijital Dönüşüm - Cinsiyet Eşitliği - Geleceğin İşleri gibi konu başlıkları ele alındı.