İstanbul Sanayi Odası Yönetimi, Brüksel'de AB’deki Paydaş Kurumlarla Bir Araya Geldi

  • Diğer Haberler
bruksel-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) yönetimi, Avrupa Birliğindeki paydaş kurumlarla iş birliği ve ortak projeler geliştirilmesi amacıyla Brüksel’de temaslarda bulundu. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Celal Kaya Başkanlığında 12-14 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleşen Bürüksel seyahatinde, Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı da ziyaret edilerek Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin güncel konuları hakkında istişarede bulunuldu. 

1 Mart’ta Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi olarak göreve başlayan Büyükelçi Faruk Kaymakçı’ya hayırlı olsun dileklerinde bulunulurken, Büyükelçi ile AB İletişim Stratejisi kapsamında İSO ile ortak etkinlikler yapılabileceği, Türkiye Yatırım Platformunun önümüzdeki günlerde daha aktif olacağı ve bu konunun yeşil dönüşüm odağıyla takip edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Büyükelçi Kaymakçı ile yapılan toplantıda ayrıca AB pazarından hak ettiğimiz payı almamız için AB ile sürdürülebilir, takvimi ve kesin sonuçları olan samimi bir ilişkiyi yeniden tarif etmemiz gerektiğinin önemine değinildi. İlişkilerdeki belirsizlikleri ortadan kaldırmamızın büyük önem taşıdığı ve bu bağlamda Gümrük Birliği’nin revize edilerek kapsamının değişen koşullara uygun olarak düzenlenmesi için çalışmaların en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiği vurgulandı.

Görüşmede AB firmaları ile üçüncü pazarlarda eşit koşullarda rekabet edebilmek ve ihracatımızı artırabilmek için Türkiye’nin de Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini eş zamanlı ya da münferiden yapabilmesi ve karar mekanizmalarında söz sahibi olması için neler yapılabileceği konuşuldu. 

Ayrıca sanayicilerimizin ve ticaret erbabının AB ülkelerindeki ortakları ile etkin iletişimi ve ürünlerimizi hedef ülkelerde etkin pazarlayabilmemiz için firmalarımızın çalışanlarının AB ülkelerine rahatça girip çıkabilmeleri için vize serbestisine yönelik girişimlerin devam ettirilmesinin önemine değinildi. 

İSO Heyeti, Brüksel’de Antwerp Ticaret ve Sanayi Odası’nda Avrupa Birliği İlişkileri Direktörü Luc Van Looveren ve Yardımcısı Thierry Lepoutre ile bir araya gelerek Türkiye-AB ticari ilişkilerini ve önümüzdeki yıllarda iki kurum arasında yürütülebilecek ortak projeler ve ikili iş görüşmeleri değerlendirdi.

İSO Heyeti Brüksel'de European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) yetkilileri ile de bir araya geldi. Burada COSME (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rekabet Edebilirliği) Programı Direktörü Natalia Martinez Paramo, Avrupa İşletmeler Ağı Ortaklıkları Başkanı Muriel De Grande, ve Avrupa İşletmeler Ağı Türkiye Proje Sorumlusu ile yapılan toplantıda

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul tarafından sunulan başarılı hizmetlerin Türkiye’deki ve dünyadaki diğer konsorsiyumlarla örnek olması için paylaşılması ifade edildi. Bu çerçevede geçen yıl Pragda düzenlenen Avrupa İşletmeler Ağı yıllık toplantısında iyi uygulama örneği olarak hayata geçirilen hedef pazar araştırmasıyla ilgili olarak ülkemizde yabancı partnerlerinde katılacağı bir eğitimin düzenlenmesi dile getirildi. 

Bu yıl hayata geçirilmesi planlanan İSO’nun E- Ticaret danışmanlığı projesinin, Kasım ayında İspanya’nın Bilbao şehrinde gerçekleştirilecek olan yıllık toplantıda anlatılması için talepte bulunuldu. 2022 -2025 proje dönemi kapsamında yapılan ve yapılacak olan aktiviteler hakkında bilgi verildi. İmza sürecinin tamamlanması ile beraber, İstanbul Sanayi Odası bünyesinde tüm Türkiye’deki AİA partnerlerinin katılacağı yıllık bir toplantının düzenlenmesi konusunda mutabık kalındı.