KDV İadesinde Hız ve Etkinliği Artıran Uygulamalar Semineri, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda Düzenlendi

  • Diğer Haberler
kdv_semineri_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), KDV iadesinde hız ve etkinliği artıran uygulamalar hakkında detaylı bilgi paylaşımının yapıldığı ve firmaların bu konudaki sorularının yanıtlandığı, KDV İadesinde Hız ve Etkinliği Artıran Uygulamalar semineri düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ev sahipliğinde gerçekleşen seminere İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar katıldı. İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleşen semineri çok sayıda firma temsilcisi takip etti.

Seminerin açılışına konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, şunları söyledi:

“Etkinliğimizin konusu olan KDV iadeleri de firmalarımız açısından bu nedenle büyük önem taşıyor. Bugünkü etkinliğimizde, KDV iade süreçleri ve bu süreçlerde yaşanan sorunların firmalar tarafından nasıl daha iyi yönetilebileceğini sizlerle paylaşmayı ve bu konudaki bilgi eksikliklerinin giderilmesini hedefliyoruz.


İSO
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Türkiye’de özellikle iadelerde yaşanan kimi sorunlar nedeniyle KDV alacakları birikmeye devam ediyor. Bu husus biz de dahil tüm iş dünyası temsilcileri tarafından uzunca bir süredir dile getiriliyor ve tartışılıyor. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı sektör bilançolarına göre, son veri dönemi olan 2022 sonu itibarıyla sanayi sektörünün toplam devreden KDV yükü 180 milyar liraya ulaşmış durumda. Bunun 49 milyar liralık kısmının Odamızca her yıl kamuoyuna açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu firmalarında toplandığını görüyoruz. 2023’te ulaştığı büyüklüğü henüz bilmediğimiz bu rakamlar, sanayicilerimizin yoksun kaldığı kaynağın büyüklüğünü göstermesi açısından son derece çarpıcı.”


İstanbul Vergi Dairesi Başkanı
Rıza Bilgiç

Seminerin açılışında konuşan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç de şunları söyledi:

“Katma değer vergisi 40 yıldır uygulama da olan bir vergi. Bizim Avrupa Birliği ile tam üyelik sürecimizin belki yapı taşlarından, kilometre taşlarından bir tanesi. Çünkü katma değer vergisi Avrupa Birliği menşeli bir vergi. Biz 1980’li yılların ortasında satış vergisi ve diğer muamele vergilerini kaldırarak tek bir vergi ve diğer vergilerin olumsuz özelliklerini yani tek bir kullanıcı tek bir satıcı üzerinde kaldığı zaman çok fazla adaletsizliğe sebep olması, diğer olumsuz uygulamaları tahsilatta problemlere sebep olması gibi bu olumsuzlukları kaldırarak Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla katman değer vergisi her aşamada alınan ve katma değer üzerinden alınan indirim ve iade mekanizmasını barındıran, yani önceki yayılı veya toplu muamele vergilerinin olumsuz özelliklerini bertaraf edecek çağdaş bir vergi olarak kabul edildi. 40 yıllık bir birikime sahip hem kullanıcılar olarak hem biz idarenin temsilcileri olarak hem de mükellefler olarak çok olgunlaşmış bir vergi sistematiğine sahibiz. Dijitalleşmenin artmasıyla beraber özellikle Son 10 yıldır KDV dediğimiz Katma Değer Vergisi, İade Risk Analiz Sistemi gün geçtikçe etkinliğini artırarak uygulamaya dahil olmuş durumda. 10 yıl öncesine baktığımıza çeşitli istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorduk.”

Açılış konuşmalarının ardından KDV İadesinde Hız ve Etkinliği Artıran Uygulamalar semineri, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, KDV-ÖTV Grup Müdürü Fatih Arkbaş’ın seminerin ana konusuyla ilgili sunumuyla devam etti. Arkbaş’ın sunumunun ardından seminer katılımcıların KDV özelinde yönelttiği sorular ile sürdü. Gelen soruların Arkbaş tarafından yanıtlanmasından sonra etkinlik sona erdi.