KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
kgs-web-01

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. İSO ana binada gerçekleşen ziyarette reel sektöre ve ihracatçılara yönelik finansman ihtiyaçlarına yeni bir kaynak imkanı yaratma noktasında değerlendirmeler yapıldı ve çalışmalar karşılıklı olarak ele alındı. Özellikle KGF’nin son dönemde özel ve kamu bankalarının by-pass edilebileceği bir teminat kaynağı oluşturması çalışmaları konuşuldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, görüşme sırasında sanayicilerin ve KOBİ ölçekli şirketlerin krediye ulaşma noktasında yaşadığı kefalet sorununa değindi. Bu konunun rekabet edebilirlik alanında çok önemli bir bariyer olduğunu dile getiren Bahçıvan, Kredi Garanti Fonu üzerinden yapılan ve bu konuya çözümü hedefleyen yeni çalışmaları memnuniyetle izlediklerini söyledi.

Özellikle ihracatçının kullanmış olduğu Eximbank kredilerindeki bankalar üzerinden alınan teminat mektuplarının artık bankacılık kesiminden değil KGF üzerinden verilmesine yönelik çalışmanın kendileri için öneminden söz eden Bahçıvan, “Bu konudaki çalışmaların son noktaya gelmiş olmasını ve hayata geçirilecek uygulamaları Türk finansında sanayi ve ihracatçıya finans aktarımı noktasında çok önemli bir devrim olarak görüyoruz” dedi.

Bahçıvan, Eximbank’ın özel ve kamu bankalarının tamamen devre dışı bırakılarak, KGF’nin oluşturacağı bir ratingle, bankacılık kesimi dışında yeni bir kaynak aktarma yolunu açacak olmasının önemine değinirken bunun Türk reel sektörüne önemli bir kaynak açılımı imkanı vereceğinin altını çizdi.

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli de ziyareti sırasında KGF ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi ve KGF’nin yeni yapılanmasının sanayici ve Türkiye ekonomisi açısından yeni bir fırsat oluşturacağının altını çizdi. Gergerli, kurumun bu yapıcı çalışmalarıyla ilgili takdirlerini aktardı.

Türkiye ekonomisi için çok büyük önem arz eden KOBİ’ler için oldukça hayati bir işlevi üstlendiklerini söyleyen Gergerli, bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olarak kredi piyasasının etkin çalışmasını sağlayacaklarını aktardı. Gergerli, KOBİ’lerin uzun vadeli yatırım kredileri kullanabilmesini mümkün kılacaklarını ekledi. Temel yaklaşım olarak yenilikçi işletmeleri desteklediklerini vurgulayan Gergerli, sanayi işletmelerinin özellikle finansal sıkıntılarını aşmalarının ve rekabet ortamında bir avantaj elde etmelerini sağlamanın öncelikli iş planları arasında olduğunu dile getirdi. Gergerli, önümüzdeki dönemdeki uygulamalarıyla özellikle esnaf, KOBİ ve sanayicinin kefalet sorununu büyük ölçüde çözmek istediklerini belirtti.

Bu çerçevede teminat yetersizliğini finansmana erişimin önünde bir engel olmaktan çıkararak KOBİ’ler için oldukça hayati bir işlev üstleneceklerini vurgulayan Gergerli, “Kredi piyasasının etkin çalışmasını ve KOBİ’lerin uzun vadeli yatırım kredileri kullanabilmesini sağlayarak ülke ekonomisine benzersiz bir fayda sağlayacağız” dedi.