Makine İhracatçıları Birliği, Yarım Asrı Dolduran Makinecilere Plaket Verdi

  • Diğer Haberler
makina-ihracatcilari-birligi-02

Makine İhracatçıları Birliği, düzenlediği gece ile makine sektöründe 50 yılını dolduran şirketlere sektöre yaptığı katkılardan ötürü plaket verdi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı gece, aynı zamanda İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ev sahipliğinde yapıldı. Dalgakıran gecede yaptığı konuşmada makineciliğin çok zor bir iş olduğunu ve geçmişten bugüne inanılmaz bir mücadele verildiğini söyledi.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve çok sayıda İSO Meclis Üyesinin de katıldığı gecede bir konuşma yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, makine sektörünün ve makinecilerin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğundan söz etti ve geceye katılan makineciler için "Hepiniz bizlerin, Türkiye'nin yıldızlarısınız" dedi. Sektörü oluşturan makinecilerin tespih taneleri gibi dizilerek bu sektörü oluşturduklarından söz eden İSO Başkanı Bahçıvan "Bunun için yıllarca azimle çalıştınız. Bugün ekonomiye kazandırdığınız katkı nedeniyle pırıl pırıl parlıyorsunuz. Bugünlere gelmek çok sabır ve büyük bir azim gerektiriyor ve sizler bugünlere bu sabırla ve azimle geldiniz. Türkiye için üretmenin, katma değer yaratmanın ne kadar önemli olduğunu gösteren bir sektörün temsilcileri olarak iyi ki varsınız" dedi.

Bahçıvan, “Ne mutlu ki üreten insanlarız. Bizler üretmekten haz alıyoruz. Makineciler bambaşka bir özveri ile çalışıyor. Makineciler kendi vatandaşlarına kendi doğrularını anlatmakta zorlanıyor. Türk makinesinin doğruluğunu anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bu bir kültürel değişime işaret ediyor. Bu da sabır ile aşılacaktır. Bu inanç ve heyecanın nesiller boyu devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu. 

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise yaptığı konuşmada sektörün nereden nereye geldiğine tanıklık ettiğini söyledi. Dalgakıran, Türkiye’nin cari açık sorunu olduğuna dikkat çekerek bunun birinci sebebinin enerji ithalatı, ikincisinin ise yatırım malları yani makine ithalatı olduğunu ifade etti.

Dalgakıran şöyle devam etti:

“Türkiye’de makine sektörünü bilen yok. Yaptığımız çalışmalarla popüler kültürü kullanarak geniş kitlelere tanıtmak istedik. Türkiye’de üretim araçlarını üretmenin önemini bilmeyen yok. Orta gelir tuzağını son 60 yılda iki ülke aşabildi: Güney Kore Tayvan. Bunu da makine, elektronik ve yazılımlar yaptılar. . Bizim büyüklerimiz çok büyük mücadelelerle bugünlere geldiler. Bu mücadeleyi gelecek kuşaklara taşımak amacıyla bu tanıtım çalışmalarını yapmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından sektörde 50. yılını dolduran firmalar tek tek sahneye çıkarak plaketlerini aldılar. Ayrıca makine sektör dergisi Moment Expo yüzüncü sayısını kutlamak için sahneye davet edildi.