Rus KOBİ’lerinin Çatı Örgütü OPORA Russia İSO’yu Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
opora-manset-02

Rusya’daki KOBİ’lerin çatı örgütü olan Rusya Federasyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (OPORA Russia) heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. OPORA Russia Onursal Üyeleri Kurulu Başkanı Sergy Borisov başkanlığındaki heyetin ziyareti İSO ana binada gerçekleşti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran tarafından kabul edilen heyet, İSO yönetimine Rusya ekonomisi ve KOBİ’leri hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve iş birliği kanallarının oluşturulması noktasında karşılıklı iletişimin güçlendirilmesini istedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Heyetin kabulünde konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, KOBİ’lerin dünyadaki öneminin artık daha çok anlaşıldığını söyledi. Bahçıvan, İSO üyelerinin yüzde 90’ının da KOBİ olduğunu hatırlatarak Türkiye’nin geçici başkanlığını yürüttüğü B20 içindeki KOBİ’lere yönelik faaliyetlerden bahsetti. B20 bünyesindeki görev gücü gruplarından birinin de “KOBİ’ler ve Girişimcilik olduğunu” ve bu gücün beş kişilik yönetiminde yer aldığını hatırlatan Bahçıvan “Türkiye B20 konusunda birçok örnek çalışmalara imza attı. Dünya gündemine KOBİ’lerle ilgili sorunları ve potansiyellerini anlatmak için bir görev gücü kurduk. Bu sayede yetkililerin gündemine bir KOBİ ajandası getirmeyi başardık. G20 ve B20, dev kuruluşların domine ettiği bir yer. Ancak Türkiye ev sahipliğinde bunun dışına çıkmaya çalıştık” dedi.

Rus KOBİ’lerinin Çatı Örgütü OPORA Russia İSO’yu Ziyaret Etti

KOBİ’lerin önemine değinen Bahçıvan, büyüme sorunlarının ve istihdam duyarlılığının yaşandığı bu dönemde KOBİ’lerin bu sorunların adeta reçetesi olduğunu kaydetti. Bahçıvan, Türkiye’deki KOBİ’lerin sahip olduğu fırsat ve krizlerle mücadele gücünün, İSO’yu KOBİ’ler konusunda dünya çapında bir ortak aklın oluştuğu önemli bir merkez haline getirdiğini söyledi. Bahçıvan ayrıca sürekli olarak krizlerden kendisini geliştirerek çıkan Türk KOBİ’lerinin kendi alanında istisnai bir birikim oluşturduğunu ifade etti. İSO Başkanı, OPORA Russia’nın da Türkiye’nin bu KOBİ deneyiminden faydalanmasının iki taraf için de olumlu olacağını söyleyerek iş ortaklığı, fikir ortaklığı ve proje ortaklığı ile iki ülke KOBİ’lerinin bir araya gelmesinin faydalı olacağını vurguladı.

OPORA Russia Onursal Üyeleri Kurulu Başkanı Sergy Borisov
OPORA Russia Onursal Üyeleri
Kurulu Başkanı Sergy Borisov

Heyetin başkanı olan OPORA Russia Onursal Üyeleri Kurulu Başkanı Sergy Borisov da kuruluş hakkında bilgiler verdi. Rusya da KOBİ’lerin ve sivil toplum kuruluşlarının güçsüz olduğunu kaydeden Borisov ancak buna karşın kuruldukları yıl olan 2002’den bu yana çok yol katettiklerini söyledi. Yaptıkları çalışmalarla yetkililere resmi olarak seslerini duyurabildiklerine ve KOBİ’lerin sorunlarını daha çok gündeme taşıdıklarına dikkat çeken Sergy Borisov, siyasi konulara girmeden sadece kendi haklarını gündeme getirmeye konsantre olduklarının altını çizdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran

Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran da Rusya’nın büyük ve stratejik bir ülke olduğunu söyledi. Dalgakıran, iki ülkenin artıları ve eksileri olduğunu, ancak bu artıların birbirinden farklı olduğunu ve bir araya gelindiğinde çok daha pozitif bir noktaya ulaşılabileceğini belirtti. Dalgakıran, ileride İSO VE OPORA Russia üyelerini bir araya getirecek faaliyetler düzenlenebileceğini ve İSO olarak KOBİ ve OSB tecrübelerini Rusya’ya taşıyabileceklerini kaydetti.

İSO Genel Sekreteri Melek Us'un da katıldığı toplantıda hangi sektörlerde karşılıklı iş birliği yapılabileceği ve önümüzdeki dönemde bir hareket planı oluşturulması konusunda da görüşüldü.

OPORA Russia, Rusya’daki 400 binden fazla küçük ve orta büyüklükteki işletme ile 103 meslek örgütünden oluşuyor.