TOBB Nefes Kredisi 2021 Başvuruları 1 Haziran'da Başlıyor

  • Diğer Haberler
tobb-nefes-kredisi-01

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere geçtiğimiz dönemlerde başarıyla hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisi projesi yeniden başlatılıyor. Projeye ilişkin protokol Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankalar ile imzalandı. Protokole imza atan bankalar arasında Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası yer alıyor. 

Bu çerçevede, İSO üyeleri, bahsi geçen bankaların ilimizdeki şubelerinin tamamından 1 Haziran 2021 itibarıyla başvuruda bulunarak kredi kullanabilecek. Krediler 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, sonrasında 12 ay eşit taksitli geri ödemeli olmak üzere 18 ay vadeli olacak. Kullanılacak kredinin brüt faiz oranı yıllık yüzde 17,50 olacak. Protokol imzalanan bankalar, KGF’ye ödenecek yüzde 0,03 oranında kefalet başvuru bedeli ve komisyonu ile yüzde 1 banka komisyonu dışında İSO Üyelerinden herhangi bir masraf ve komisyon talep etmeyecek.

Krediden 2020 yılı cirosu 2019 yılı cirosuna göre yüzde 25 düşük olan İSO Üyeleri faydalanabilecek ve 2019 ve sonrasında kurulmuş şirketler için bu şart aranmayacak. Ciro kaybı koşulu kredi kullandırımı yapan banka tarafından kontrol edilecek. 2020 cirosu 1 milyon TL altında olan işletmeler azami 50.000 TL, 1 milyon TL ve 10 milyon TL arası cirosu olan işletmeler azami 200.000 TL kredi kullanabilecek.

Krediden yararlanmak isteyen İSO üyesi KOBİ’lerin öncelikle İSO’dan “Nefes Kredisi başvurusu içindir” ibareli faaliyet belgesi almaları gerekiyor. Faaliyet belgesi İSO web sitesinde yer alan Online Hizmetler bölümünden de temin edilebilecek. 1 Haziran 2021 tarihinden sonra verilen faaliyet belgeleri geçerli sayılacak.