TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal İSO Yönetim Kurulu’nu Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
tubitak-ziyareti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Odakule’de bir araya geldi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede TÜBİTAK Başkanı Mandal kurumun çalışmaları ve yürütmekte oldukları projeler hakkında İSO Yönetim Kurulu Üyelerine bilgi verdi. Özellikle TÜBİTAK’ın bilimsel çalışmalarının sanayi sektörü ile nasıl ilişkilendirilebileceği üzerinde karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı buluşmada İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, Bekir Yelken, Kemal Akar, Vehbi Canpolat ve Mustafa Tacir de bulundu.

TÜBİTAK Başkanı Mandal ziyaret sırasında İSO Yönetim Kurulu’na TÜBİTAK’ın yeni vizyon ve hedeflerini içeren ayrıntılı bir sunum yaptı. Sunumunda öncelikle AR-GE çalışmaları hakkında bilgi veren ve bu konuda elde ettikleri sonuçlar hakkında değerlendirmeler yapan Mandal AR-GE’ye verilen desteklerin çıktılarında beklenen sonuçların alınamadığını söyledi. TÜBİTAK Başkanı bunu istenen ve beklentilerini karşılayacak bir seviyeye ve sonuçlara getirebilmek için bundan sonraki çalışmalarının hedef odaklı bir yaklaşım olacağının altını çizdi. Bu bağlamda ilk adımı farklı bir proje çağrısı ile yapacaklarını dile getiren Mandal, ilk kez kısa süreli proje çağrıları yerine iki yıl sürecek uzun süreli proje çağrısına çıkacaklarını bunun da Aralık 2018’de açıklanacağını belirtti. TÜBİTAK Başkanı hedef odaklı yapacakları çağrılarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu odak sektörlere yöneleceklerini vurgulayarak, bu bağlamda sanayide dijital dönüşüm, yerlileştirme ve sanayide yüksek teknolojiye geçiş programları kapsamında proje çağrılarının olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Hasan Mandal bunun yanı sıra ilk kez projelerin yanı sıra yüksek teknolojiyi hedefleyen büyük AR-GE platformlarının da desteklenmeye başlandığını belirtti. Mandal desteklenecek platformlardan ilkinin; odağında araştırma üniversiteleri olan ve en az iki özel sektör AR-GE merkezinin de bulunacağı, teknoloji hazırlık seviyesi olarak 3 ile 6 arası seviyelerin (prototipe kadar) hedefleneceği araştırma platformları olacağını vurguladı. Mandal’ın verdiği bilgiye göre “TÜBİTAK 1004” desteği olarak adlandırılan destek kapsamında, toplamda dokuz yıla varan bir süre boyunca 10 platforma destek verilecek. Platform başına verilecek destek de 50 Milyon TL olacak. Prof Hasan Mandal, İSO Yönetim Kurulu Üyelerine, platform destekleri ile proje desteği vermediklerini, burada kurulan platforma, teknoloji yol haritasına ve çalışma modeline destek vererek “Mini TÜBİTAK”lar oluşturmayı hedeflediklerini aktardı.

TÜBİTAK Başkanı, kritik teknolojilerin özel sektör AR-GE merkezlerine transferini sağlamak üzere merkezinde bir araştırma üniversitesinin bulunacağı, bünyesinde en az iki özel sektör AR-GE merkezinin yer alacağı platformların destekleneceğini vurguladı. Benzer şekilde ticarileşmeye daha yakın teknolojilerin geliştirilmesi için merkezinde büyük bir şirketin yer alacağı, bünyesinde yan tedarik firmaları, üniversiteler ve teknoloji transfer ofislerinin bulunacağı platformların da ilk kez dört yıl süreyle destekleneceğini açıkladı. Sunumunda sanayide eksikliği olan AR-GE personelinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla Sanayide Doktora Programı geliştirdiklerini belirten TÜBİTAK Başkanı, bu programla sanayide çalışan bir uzmanın hem doktora hem de doktora sonrası istihdam sürecinin destekleneceğini vurguladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, TÜBİTAK Başkanı’nın sunumunun ardından TÜBİTAK’ın nicelikten çok niteliğe odaklanmasının çok doğru bir yaklaşım olarak değerlendirdi. Bu bağlamda TÜBİTAK’ın yeni dönem hedef ve çalışmalarında kurumsal bir işbirliği içinde olmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını dile getiren İSO Başkanı bu konudaki bilgi ve iletişim akışını sürekli güncel tutarak birlikte hareket etmek istediklerini dile getirdi. İSO Yönetimi ile TÜBİTAK’ın öncelike “Sanayi Doktora Programı”nın İSO Üyelerine tanıtılmasına yönelik bir etkinlik düzenlenmesi konusunda görüş birliği oluştu.