Türk Eximbank’ın Yeni Hizmet Binası Açılış Törenine Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Katıldı

  • Diğer Haberler
turkexim_manset_01

Türk Eximbank’ın İstanbul Ümraniyede yer alan yeni Genel Müdürlük Hizmet Binası açılış töreni, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Volkan Ağar’ın da bulunduğu törene, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Sağladığı finansal destekler aracılığıyla Türk sanayisinin küresel arenadaki en büyük destekçisi konumunda olan, Türk Eximbank’ın Genel Müdürü Ali Güney ev sahipliğinde gerçekleşen yeni hizmet binası açılış töreninde çok sayıda iş dünyası ve STK temsilcisi ve banka genel müdürleri de bulundu. 

Türk Eximbank’ın yeni hizmet binası açılış töreninde konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“İhracatımızın her daim yanında olan Eximbank’ın yeni hizmet binasının hayırlı olmasını diliyorum. Bu yeni hizmet binasının Türkiye’nin yeni atılım ve büyüme ivmesine katkı sunmasını, ihracatçılarımıza faydalı hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Eximbank, yeni binasıyla, içinde yaptığı hizmetlerle ve verdiği finansal imkanlarıyla önümüzdeki yıllarda ihracatçımıza çok güçlü destekler sunacağından kuşku duymuyorum.

Eximbank'ın büyümesi, gelişmesi demek ihracatçılarımızın, ihracatımızın büyümesi ve gelişmesi demektir. Türk Eximbank'ın 2022 yılında ihracatımıza aşağı yukarı 45 milyar dolar destek sunduğunu biliyoruz. 2023 yılında 42 milyar dolar bir destek sunmuştu. İnşallah bu yıl 50 milyar dolar bir destek sunulması hedeflenmiştir. Eximbank'ın sermayesi temmuz ayından bu yana 7 ay içerisinde üçüncü defa artırılmış oldu. Bugün biz iki müjdeyi birden yaşıyoruz. Hem güzel ve ihtişamlı yeni binaya geçiş hem de Eximbank'ın sermayesi 11,8 milyar lira artırılarak 35 milyar 700 milyon liraya çıkarılmış oldu. Bu 11,8 milyar lira sermaye artırmanın anlamı 120 milyar lira ilave kredi imkanı demektir. Hayırlı uğurlu olsun inşallah" diye konuştu.

Konuşmasının devamında Bakan Bolat, "1973 bu yana 50 yıl geçti. O zaman yıllık 1 milyar doları anca geçiyorduk.1987 Ekim ayında ihracatta aylık 1 milyar doları geçtik. Bayram ediyorduk. Artık günlük 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İnşallah hedefimiz 2030 yılına kadar günlük 1 buçuk milyar dolarlık ortalama rakamları yakalamaktır. Bunu da Türkiye İhracatçılar Meclisi'ndeki ihracatçılarımızla, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndaki ihracatçılarımızla, Sanayi ve Ticaret Odalarında, sivil toplum kuruluşlarındaki ihracatçılarımızla beraber yapacağız. Bugüne kadar nasıl başardıysak bundan sonra da inşallah daha başarılı olacağız. 2022 yılını 255,8 milyar dolar mal ihracat hedefiyle kapatmıştık. Dün itibarıyla 257,6 milyar dolara ulaştık. Yani 50 günde 1,8 milyar dolar artırdık yıllık ihracatımızı. Hizmet ihracatımız da 100 milyar dolarla geçen yılı kapamıştı. Orada da hedefimiz 110 milyar dolar, mal ihracatında hedefimiz 267 milyar dolar. Şu anda iki aylık performansımız bu hedeflerin rahatlıkla ulaşılacağını göstermektedir. Ümit ederiz ki Yine bölgede, dünyada büyük jeopolitik gerilimler, savaşlar, salgınlar olmasın. Allah korusun, böyle şeyler ortaya çıkmasın. Bugün itibarıyla bu noktada iyi gidiyoruz. Bu yıl sonuna kadar ihracatçı sayılarımızı da 150 bine çıkartacağız. Yılda ortalama yüzde 7'lik bir artış var. Geçen yıl 138-139 bin civarında ihracatçımız vardı. Bu yılı da 150 bin ihracatçıyla kapatacağız" dedi.

Açılış töreninde konuşan Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ise şunları söyledi:

“Ülkemiz son 20 yılda çok güçlü bir büyüme performansı yakaladı. Geçen yıl yaşadığımız büyük deprem felaketine rağmen büyüme hedeflerimizi tutturabildik. Hedefimiz, ihracata dayalı bir büyüme ile ekonomimizi büyütmektir. Eximbank bu anlamda çok önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Bunun için bankamızın sermayesini 7 ay gibi kısa sürede üç kez arttırarak 35,7 milyar dolara çıkarmış bulunuyoruz. Altı ayda üç katlık artış ihracata verdiğimiz önemin en büyük kanıtıdır.

İhracatçımızın kredilere ulaşmasını kolaylaştırmak için Merkez Bankası ile birlikte geçen yılın temmuz ayından bu yana reeskont kredilerini de 10 kat artırdık. Hükümetimizin ihracata dayalı büyüme stratejisi kapsamında ihracatçılarımıza verdiğimiz destek devam edecektir. Çünkü Türk ihracatçısına verdiğimiz her türlü desteğin içinde bulunduğumuz küresel rekabet ortamında çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede yeşil dönüşüm ve sınırda karbon uygulamalarına hazırlanmak amacıyla sürdürülebilirlik stratejisini ve bu bağlamda kaynak teminini de hedefimize koymuş bulunuyoruz.”

Açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney de şunları söyledi:

“1987 yılından bu yana mal ve hizmet ihracatının en büyük destekçisi olan bankamızın ihracat ailemize sağladığı desteklere yeni binamızda daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Kredi tahsis süreçlerini hızlandırmak adına önemli uygulamalarımızı devreye aldık. Sınırda karbon süreci başlayacak ve bu bağlamda sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm için üç milyar dolar kaynak temin ettik ve bunu ihracatçılarımızın hizmetine sunduk. İhracatın yeşil dönüşüm çalışmalarını desteklemek üzere yeni paketlerimizi önümüzdeki günlerde açıklayacağız, KOBİ’lerin krediye erişimi için tabana inme süreçlerini daha etkin bir hale getireceğiz. Eximbank desteklerinden yararlanan KOBİ’lerimizin oranı yüzde 70’lerdeyken bu oran bugün yüzde 90’lara ulaşmış bulunuyor. Eximbank destekleri 2023 yılında 42 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu yıl 24 nakdi, 26 alacak sigortası desteği ile 50 milyar dolarlık bir destek sağlamış olacağız.”