Diğer Haberler
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti ve Yönetim Kurulu Toplantısına Katıldı
- 07.08.2025
- Diğer Haberler

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından ağırlanan Özvar’a YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Naci Gündoğan eşlik etti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, İSO Yönetim Kurulu Toplantısı’na da katıldı. Üniversite-sanayi iş birliği üzerine istişarelerde bulunulan toplantıda İSO Yönetiminden şu isimler yer aldı:
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İrfan Özhmaratlı ve Cemal Keleş, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe (Sayman), Kemal Akar, Vehbi Canpolat, Celal Kaya, İnan Altınbaş, Hüseyin Çetin, Dr. Faruk Sarı ve Murat Çökmez.
Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, üniversite-sanayi iş birliğini bir tercih değil zaruret olarak gördüklerini söyledi. Özvar, “İstihdamı ve üniversite-sektör iş birliğini geliştirme adına yükseköğretim sistemimizde devrim niteliğinde önemli adımlar atıyoruz” dedi.
İstihdama duyarlı, uygulamalı eğitimi önceleyen, teknolojik gelişmeleri yakalayan ve bütün paydaşlarla iş birliğini esas alan bir yükseköğretim sistemini hayata geçirme vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Özvar, “Mezunlarımızın diplomayla birlikte istihdam imkanlarını da kazanmasını esas alan bir sistem inşa ediyoruz. Bu doğrultuda, kamu kurumlarıyla, meslek ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın bir şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Erol Özvar
Mesleki eğitime büyük önem verdiklerini ve Meslek Yüksekokullarını (MYO) yeniden yapılandırma çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Özvar, “İstihdamla doğrudan ilişkilendirilebilen programların açılmasına ve mevcut programların sektörel ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesine büyük önem veriyoruz. Kaynakları daha etkin kullanarak öğrencilerimize ve topluma fayda sağlayacak nitelikli programlarla MYO’larımızı geleceğe hazırlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“OSB-MYO’lar üniversite-sektör iş birliğinin en somut örneklerinden biri”
Mesleki eğitime ilişkin bir diğer önemli çalışmayı da Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kurulan MYO’larla ilgili yürüttüklerini belirten Özvar, OSB-MYO’ların uygulamalı eğitimi esas alan ve mezunlarına istihdam imkânı sunan başarılı bir model olduğuna dikkat çekti.
OSB-MYO mezunlarının %78 oranında istihdama katıldığını vurgulayan Özvar, bu modelle öğrencilerin eğitimlerinin belirli dönemlerini sanayi kuruluşlarında uygulamalı olarak geçirdiğini, müfredatların sektörle iş birliği içinde güncellendiğini ve iş birliği protokolleriyle staj ile istihdam olanaklarının güçlendirildiğini ifade etti. Özvar, “OSB-MYO’lar üniversite-sektör iş birliğinin en somut ve etkili örneklerinden biridir” dedi.
Türkiye genelinde sanayi ile eğitimi bütünleştiren bu yapının yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Özvar, altyapı, teknolojik donanım, barınma ve ulaşım desteklerinin de öğrencilerin uygulamalı eğitimini destekleyecek şekilde planlandığını, İSO ile bu kapsamda güçlü iş birlikleri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
“Üniversitelerimizin dijital dönüşüm ve yeşil ekonomi süreçlerine uyum sağlaması büyük bir zorunluluk”
Özvar, yükseköğretimde dönüşüm sürecini yönlendirirken, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi küresel trendlere büyük önem verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“İş dünyası, önümüzdeki dönemde yalnızca teknik becerilere değil aynı zamanda dijital yeterliliklere, sürdürülebilir üretim tekniklerine ve çevre dostu uygulamalara vâkıf mezunlara daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle, üniversitelerimizin dijital dönüşüm ve yeşil ekonomi süreçlerine uyum sağlaması büyük bir zorunluluk haline gelmiştir.
Yapay zekâ, dijitalleşme, siber güvenlik, yeşil beceriler gibi geleceğin dünyasında ön planda olacak ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulan alanlara Yükseköğretim Kurulu olarak özel önem vermeye devam edeceğiz. Şimdiye kadar açtığımız ve bundan sonra açacağımız programlar, öğrencilerimizi sadece bugünün değil geleceğin iş gücü piyasasına da hazırlayacaktır.”
“İSO’nun modeli Yükseköğretim Kurulu vizyonuyla örtüşüyor”
İSO’nun üniversite-sanayi iş birliğini geliştirme yönündeki çalışmalarını büyük bir takdirle karşıladıklarını ifade eden Özvar, “İSO tarafından geliştirilen iş birliği modeli; Eğitim ve Öğretim, AR-GE ve İnovasyon ve Etkileşim ve İş Birliği Geliştirme başlıkları altında son derece sistematik bir yapıya sahiptir. Bu bütüncül yaklaşım, bizim yükseköğretim sistemimizde istihdam odaklı dönüşüm vizyonumuzla da büyük oranda örtüşmektedir” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan
Bahçıvan: “Üniversite sanayi iş birliği ortak hedefle geliştiğinde daha etkili”
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasında, üniversite sanayi iş birliğinin yalnızca proje bazlı çalışmalarla değil ortak bir hedef ve anlayışla geliştiğinde daha etkili sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. Günümüzde ülkelerin rekabette üstünlük sağlamak amacıyla bilgi, yenilik ve iş birliği çerçevesinde özgün teknolojiler geliştirmekte, katma değerli ürünler üretmekte ve fark yaratmak için büyük çaba harcamakta olduğunu vurgulayan Bahçıvan, şunları söyledi:
“Bu zorlu şartlarda sanayimizin de rekabet üstünlüğü elde edebilmesi için AR-GE ve inovasyon süreçlerine eğilmesi, üniversite sanayi iş birliğine daha çok önem vererek üniversitelerimizin bilgi ve teknoloji kapasitelerinden en etkin şekilde yararlanması gerekmektedir. Üniversitelerde yürütülen bilimsel araştırmaların, geliştirilen teknolojilerin, yetişmiş insan gücünün ve girişimcilik yaklaşımının sanayiye transferi ile yüksek teknolojili ve katma değerli ürün kapasitemiz de artmaktadır. İSO olarak inanıyoruz ki, üniversite sanayi iş birliği yalnızca proje bazlı çalışmalarla değil ortak bir hedef ve anlayışla geliştiğinde daha etkili sonuçlar doğurmaktadır. Bu bakış açısıyla üniversitelerimizle stratejik iş birlikleri kurmaya ve bu iş birliklerinden somut ve ölçülebilir çıktılar elde etmeye büyük önem vermekteyiz.”
ÜSİ modelimizi üniversitelerle çalışmalarımızda baz alıyoruz
İSO’nun, üyelerinin üniversite sanayi iş birliğine yönelik destek programlarından yararlanmalarını teşvik etmekte, üniversiteler ile sanayi arasındaki bilgi ve teknoloji transferinin kurumsal ve sistematik bir yaklaşımla ele alınması amacıyla üniversiteler ile katma değeri yüksek iş birlikleri oluşturması odağında çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Bahçıvan, konuşmasını şu sözleriyle sürdürdü:
“Bu kapsamda üniversiteler, teknoparklar, Teknoloji Transfer Ofisleri ve sanayi temsilcileri arasında iş birliği ve güç birliğini artırmak üzere yakın iletişim halindedir. 2023 yılında Üniversite Sanayi İşbirliğine yönelik çalışmalarımızı “Eğitim ve Öğretim”, “AR-GE ve İnovasyon”, “Etkileşim ve İş Birliği Geliştirme” olmak üzere üç ana başlık altında yapılandırdık ve bu yeni ÜSİ Modelimizi üniversitelerle olan çalışmalarımızda baz alarak nitelikli ve kapsamlı çalışmalar yürütme noktasındayız. Modelimizin “Eğitim ve Öğretim” ayağında staj iş birliklerini, ortak eğitim ve sertifika programlarını artırmayı hedefliyor, sanayicilerimizin sektörel ders ve seminerlere katılarak üniversitelerle ve öğrencilerle daha çok etkileşimde olmasını önemsiyoruz. “AR-GE ve İnovasyon” ayağında ise üniversite ve sanayi arasında proje iş birliklerini artırmaya çalışıyor, sanayicinin ihtiyaç ve taleplerine yönelik tez çalışmalarına destek veren İSO Genç Araştırmacılar Programını yürütüyoruz. Yine bu başlık altında ticarileşme ve sürdürülebilirlik odağında iş birliklerini geliştirmeye odaklanıyoruz. ÜSİ Modelimizin üçüncü ayağı olan “Etkileşim ve İş Birliği Geliştirme” dikeyinde sanayicilerin üniversitelerle olan bağını ve etkileşimini güçlendirecek faaliyetler kurguluyor, üniversite sanayi buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Üniversitelerin laboratuvar alt yapılarından sanayicilerin daha çok faydalanması, mezuniyet törenlerinde sanayici konuşmacılara yer verilerek sanayici mentorların artması konularını odağımıza alıyoruz. Geliştirdiğimiz bu modeli odağına alan Üniversite Sanayi İş birliği Protokollerini İstanbul Üniversitesi, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversiteleri ile imzalayıp hayata geçirme noktasında olduğumuzu, özellikle Yıldız Teknik Üniversitesi ile bu modelin farklı kollarla ve güçlü bir şekilde işlemekte olduğunu büyük bir memnuniyetle belirtmek isterim.”
“YÖK desteğiyle verimli ve örnek bir Üniversitesi Sanayi iş birliği misyonuna dönüşecek”
İSO’nun Üniversite Sanayi iş birliği çalışmaları kapsamında 10 Ulusal & Uluslararası Projede Üniversite Ortaklığı, Lisans, Yüksek Lisans ve doktora programlarına 50 Tez Desteği, İSO bünyesinde 120 Somut Üniversite iş birliği ve ayrıca yüzün üzerinde 100 İSO - Üniversite İşbirliği Toplantısı gerçekleştirdiğini hatırlatan Bahçıvan, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün İstanbul teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile yapmış olduğumuz iş birliği protokollerinin Yükseköğretim Kurumumuzun da desteğiyle yeni üniversitelerle de yapılarak verimli ve örnek bir Üniversitesi Sanayi iş birliği misyonuna dönüşeceğine inanıyorum. Bu noktada yakın zamanda Yıldız Teknopark’a taşıdığımız İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezimiz İSO ETP’yi de üniversite sanayi iş birliğini artırma ve katma değerli ürün üretimini destekleme noktasında önemli bir potansiyel olarak gördüğümüzü ve üniversite sanayi iş birliğine güzel bir örnek olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Oluşturacağımız iş birlikleri ile ülkemizin AR-GE, inovasyon ve sürdürülebilirlik kapasitesini geliştirmeyi, firmalarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağına erişimi, sanayimizin katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler ve projeler üretmesini ve girişimciliği destekleyerek daha birçok ortak çalışma ve projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, karşılıklı görüş alışverişiyle devam etti. Üniversite-sanayi iş birliğinin ekonomik kalkınma ve yenilikçilik açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Üniversitelerin sanayi ile iş birliğini güçlendirmesinin, sektörel ihtiyaçları karşılamak ve rekabet gücünü artırmak adına önemli fırsatlar sunduğu ifade edildi. Toplantıda üniversite ve sanayi arasındaki entegrasyonun yalnızca bilgi ve teknoloji aktarımıyla sınırlı kalmaması gerektiği, aynı zamanda sanayiye yönelik yeni ürün ve projelerin geliştirilmesinde ortak bir hedef doğrultusunda ilerlemenin önemine dikkat çekildi.