12. Sanayi Kongresi Yolunda Üçüncü Çalıştay da Yapıldı

  • Etkinlikler
3.calistay-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), 12.Sanayi Kongresi’nin “Sonuç Bildirgesi”nin temelini oluşturacak “Çalıştaylar”ın üçüncüsünü 15 Mart 2014 tarihinde İstanbul Intercontinental Otel’de “Türkiye’de Şirketlerdeki Vasatlıkla Yüzleşme ve Bundan Çıkış Yolları” başlığı ile gerçekleştirdi.

İSO, 2014 yılının başından itibaren her ay, mayıs ayı içinde yapmayı planladığı Sanayi Kongresi’nin sonuç bildirgesinin temelini oluşturacak çalıştaylar düzenliyor.

Çalıştayların ilki 18 Ocak gününde “Ekonomide Vasatlıkla Yüzleşme ve Bundan Çıkış Yolları”, ikincisi 15 Şubat günü “Devlet, Demokrasi ve Toplumda Vasatlıkla Yüzleşme ve Bundan Çıkış Yolları” adıyla gerçekleştirilmişti.

Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova moderatörlüğünde gerçekleşen “Şirketlerdeki Vasatlıkla Yüzleşme ve Bundan Çıkış Yolları” başlıklı üçüncü çalıştaya; iş dünyası, akademi ve medyadan 80’in üzerinde katılımcı iştirak etti.

İlk iki çalıştayda olduğu gibi İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran tarafından kısa açılış konuşmaları yapıldı.

İSO Başkanı Bahçıvan, konuşmasında öncelikle III.Çalıştay’a katılarak fikirlerini kendileri ile paylaşan akademisyen, sanayici, gazeteci ve STK temsilcilerine teşekkür etti. İSO Başkanı “Bir dizi yolculuğu tamamlıyoruz. Bir heyecanla yola çıktık. Bu heyecanımızda tek başımıza değiliz. Bu yolculuğu, toplumun çeşitli kesimlerinden dostlarla çalıştaylar aracılığıyla buluşa buluşa, altını doldurarak Sanayi Konferansımıza gidiyoruz” dedi. Bahçıvan, katılımcılara şöyle hitap etti:

“Türkiye’nin farklı sektörlerini temsil ederek bu çalışmamızda bize destek verdiniz. Bu çalışmalarla ortak bir akıl oluşturmak ve bu ortak akılla konferansa gitmenin daha verimli olacağını düşündük. Yaptığımız çalıştaylardan elde edeceğimiz sonuçlar, ortaya çıkacak olan bildiri, sanayimiz için, Türkiye için bir kök düşünce olacak ortaya çıkacak.

Bu çalıştaylarımıza katılarak Türkiye’nin geleceğine yönelik sorumluluk konusunda yalnız olmadığımızı bize gösteriyorsunuz. Bizim heyecanımızı perçinliyorsunuz. Umut için, geleceğe olan sorumluluğumuz için buradayız. Ben özellikle bugünkü toplantıdan sonra ortaya çıkacak olan görüşlerin, 15 Mayıs’taki Sanayi Kongresi’ne önemli bir katkı sunacağına inanıyorum.”

Bahçıvan’ın ardından söz alan İSO Başkan Yardımcısı Dalgakıran da bugünkü noktaya 20’ye yakın toplantı ile geldiklerini anlattı. Bugüne kadar gerçekleştirdikleri toplantı ve çalıştaylardan çok ciddi çıktılar elde ettiklerinin altını çizen Dalgakıran “Yeni bir şey yapacağız. Siyaseti, akademiyi eleştiriyoruz. Peki biz neyiz, şirketler olarak ne durumdayız? Bu çalıştayda da kendimize dokunuyoruz. Yani şirketlere, şirketlerimize… Çünkü Türkiye’nin içinde bulunduğu nokta, bir durum tespitini yapmayı şart kılıyor. Ülke olarak girişimci ve şirket olarak bir durum tespiti yapmak zorundayız” dedi.

İbrahim Kırcova moderatörlüğünde verimli bir ortamda gerçekleşen III. Çalıştay, katılımcıların yeni fikirler ortaya koymasına imkan vermesi açısından oldukça başarılı geçti.

“Şirketlerde Vasatlık ve Bundan Çıkış Yolları” temalı III. Çalıştayın raporu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlandı. Rapor kısaca; vasatlığın tanımlandığı, vasatlığın yansımaları, vasatlığın kaynaklarının neler olabileceği ve çıkış yolu için çözüm önerilerini içeren bölümlerden oluştu.

Gün boyunca devam eden III. Çalıştay, açılış oturumu ile başladı. “Şirketler ve Girişimciler Perspektifinden Dünyada Değişim ve Trendler”nin konuşulduğu bölümün ardından, “Türkiye’de Şirketlerde ve Girişimcilikte Vasatlıkla Yüzleşme” ve “Türkiye’de Şirketlerin ve Girişimcilerin Vasatlıktan Çıkış Yolları” grup çalışmaları gerçekleştirildi.