12. Sanayi Kongresi’ne Bir Adım Daha Yaklaştık

  • Etkinlikler
12-sanayi-kongresi-2-calistay

İstanbul Sanayi Odası’nın bu yıl 15 Mayıs’ta gerçekleştireceği 12. Sanayi Kongresi için bir sanayi bildirgesi ortaya çıkarmayı amaçlayan çalıştaylardan ikincisi yapıldı. “Türkiye’de Devlet Demokrasi ve Toplumda Vasatlıkla Yüzleşme” başlığında yapılan çalıştayın ön raporunu Prof. Dr. Erinç Yeldan hazırladı. Çalıştaya Türkiye’nin önde gelen düşünce ve bilim insanları ile gazeteci ve sanayicileri katıldı…

İstanbul Sanayi Odası’nın yaklaşık altı aydır hazırlıklarını yürüttüğü ve 15 Mayıs’ta gerçekleşecek olan 12. Sanayi Kongresi için yapılmakta olan çalıştaylardan ikincisi gerçekleştirildi.

İstanbul’da yapılan II. Çalıştay, “Türkiye’de Devlet Demokrasi ve Toplumda Vasatlıkla Yüzleşme” üzerine oldu. Katılımcılar için ön raporu Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan tarafından hazırlanan çalıştaya, Türkiye’nin önde gelen düşünce insanları, öğretim üyeleri, gazeteciler ve sanayiciler katıldı.

Yaklaşık 60 kişilik bir katılımla gerçekleşen II. Çalıştay’ın açılış konuşmalarını, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve aynı zamanda Sanayi Kongresi Komisyonu Başkanlığını da yürüten İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran yaptı.

Yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara teşekkür eden İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, bu yıl İSO’nun gelenekselleşmiş sanayi kongresini farklı bir konseptte yapmak için yola çıktığını ve sürecin Adnan Dalgakıran’ın başkanlığında yoğun bir şekilde ilerlediğinin altını çizdi. Bahçıvan şunları söyledi:

“Bu çalıştaylar zincirini 15 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz büyük kongreye kadar sürdüreceğiz. Ben inanıyorum ki bu düşünceler silsilesi, bizleri çok önemli sonuçlara götürecek. Bu tartışmalara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bugün gerçekten iç karartıcı bir tartışma sürecinden geçerken, bu tartışmalar belki de bizlere bir tür meditasyon gibi gelecektir. Burası değişik fikirlerin konuşulacağı bir platform. Umarım burada tartışacağımız konular ve ortaya çıkacak olan fikirler, bizden sonra gelecek olan kuşakların daha farklı bir ses duymasını sağlayacaktır. Buna emek veren ve katkıda bulunan herkese tekrar teşekkür ediyorum…”

Daha sonra söz alan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran da II. Çalıştay’a gelene kadar organizasyon komitesi olarak yaklaşık 15 toplantı yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin bugün gelişmiş ülke sınırından bir türlü geçemediğine dikkat çeken Dalgakıran, bu çalıştaylar ve sonrasında düzenlenecek Büyük Sanayi Kongresi ile bunun nedenlerini ve ne yapılması gerektiğini bulmaya çalışacaklarını söyledi. Dalgakıran şöyle konuştu:

“Biz bugün ilerleyemememizin nedenini vasatlık olarak gördük. Bu konuda gerçekleri ortaya koyabilmek için kalifiye entellektüel düşünceye dayanan bir çalışma ortamı yaratmak istedik. Kanaat önderlerini, gençleri ve öğrencileri de bu tartışmaların içine çekerek neler yapabiliriz sorusuna yanıt bulmaya çalışıyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, Sanayi Kongresi’ne, bu toprakların gördüğü en kapsamlı çalıştaylarla ilerliyoruz.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ön raporunu hazırlayan Prof. Dr. Erinç Yeldan, konuya ilişkin kısa bir sunum yaparak II. Çalıştay’ı başlattı.

II. Çalıştay’da bir tür sivil yol haritası çıkarmaya çalışacaklarını söyleyen Yeldan, özgürce bir beyin fırtınası içinde birlikte olacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Milli gelir içinde sanayinin görece önemsizleştiği bir dönemden geçiyoruz. Ulusal tasarruflarımız da yetersiz kalıyor, dahası gittikçe azalıyor. Bir de demokrasi açığı kavramımız var. Hukuk üstünlüğünün yadsınması bağlamında sorunlar yaşıyoruz. Bütün bu nedenlerden dolayı, bugün burada devlet ve demokrasiyi konuşabileceğimiz en doğru platformdayız.”