8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan’ın Katılımıyla Gerçekleşti

  • Etkinlikler
sura-ankara-01v2_prg

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla gerçekleşti. Aynı zamanda TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı şura, Ankara'da TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Şurada 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.​

Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yani sıra kabineden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi ile ilgili üst düzey bürokratlar da katıldı.

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan’ın Katılımıyla Gerçekleşti 01

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasında, "Eğer biz, 'Türkiye ilk 10 büyük küresel ekonomi arasına girecek' diyorsak, bunu söylem, bunu bir şiar, bunu slogan gibi söylemek değil, onun altyapısını kuracak şekilde her bir şehrimizin dönüşümünü sağlamak durumundayız" dedi.

25 öncelikli dönüşüm programını, 3 aylık perspektifle açıkladıklarında, bu paketin iç tutarlılığı kadar, bu paketlerin toplumsal yansımalarını da göz önüne almaya çalıştıklarını aktaran Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu paketler, seçim öncesi dönemde açıklandığı için bazen siyasi tartışmaların gölgesinde kalmış olabilir. Bazen meydan yeterince yansıtmamış olabilir. Sizlerden beklediğimiz, bu dönüşüm programıyla ilgili olarak, kanaatlerimizi paylaşmak. Burada biz Türkiye'nin ekonomik yapısının niteliksel dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedef ediniyoruz. Sadece niceliksel büyüme değil, sadece rakamlardaki büyüme değil, niteliksel dönüşümü gerçekleştirmek için bu programları yapıyoruz. Nedir niteliksel dönüşüm; insan dönüşümü, insan kaynağındaki dönüşüm. AR-GE ve teknolojik katkıdaki artıştır. Milli katkının, yerel katkının artmasıdır. Biz balon gibi büyüyen ve ilk krizde bir iğne oraya battığında çöken bir ekonomi istemiyoruz. Bu şekilde Avrupa'da yükselen bazı ekonomilerin, sadece hizmet sektörüne bağlı gelişen bazı ekonomilerin, kriz karşısında nasıl büyük bir travma yaşadıklarını ve çöküntü içine girdiklerini hepimiz biliyoruz. Dost ve komşu olduğu için Yunanistan'da, birçok ülkede bunu görebilirsiniz. Ekonomideki direncin temel noktası parasal, finansal ya da hizmet sektöründeki rakamlar değil, üretim sektöründeki verilerdir."

"Yeni destek paketi iş dünyasına moral getirdi"

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan’ın Katılımıyla Gerçekleşti 02

Küresel risklerin, hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak ülkemizi etkilediği bir dönemde olduğumuzu kaydeden TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, böyle zamanlarda, özel sektörün moralinin ve çalışma şevkinin yüksek tutulması gerektiğine vurgu yaptı. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nin de iş dünyasına yeni bir moral ve şevk getirdiğini vurgulayarak, "Tüm bu programların ve desteklerin, ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inanıyorum. Biz de Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da ülkemizi daha güçlü, milletimizi daha zengin yapmak için koşacağız. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz ve inşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız" şeklinde konuştu.