B20’de Konuşan İSO Başkanı Bahçıvan: “Çocuklarımıza iyi bir miras bırakmak için hala vaktimiz var”

  • Etkinlikler
baskanin-b20-konusmasi-02

TOBB’un ev sahipliğinde yapılan B20 Türkiye Konferansı, ikinci gününde yapılan panellerle devam etti. Tarım Sektöründe Büyüme ve Küresel Rekabet Gücü (Driving Agribusiness Growth and Global Competitiveness) başlıklı 65. oturumda konuşan aynı zamanda B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi olan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, küresel gıda tedarikinin istikrarının çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve geleceği belirsiz olduğunu söyledi.

Moderatörlüğünü OECD/BIAC Gıda ve Tarım Komitesi Başkanı Metin Akman’ın yaptığı panelde İSO Başkanı Bahçıvan “Basitçe söyleyecek olursam, hepimiz biliyoruz ki milyonlarca insan, milyonlarca çocuk gece aç yatıyor. Hepimiz bunun üzüntüsünü yüreğimizde hissediyoruz. Öte yandan dünyada üretilen gıdanın üçte birinin de çöpe gittiğini biliyoruz. Çoğu zaman bu gerçeklere fazla dikkat etmiyoruz. Makroekonominin günlük sınırları içerisinde bu tür konulara önem vermiyoruz. Makroekonomi hayatımızı ele geçiriyor ve biz gıda güvenliği gibi en önemli konuları ikincil görüp unutuyoruz” şeklinde konuştu. Bahçıvan, sorunların çok büyük görünebileceğini ama üstesinden gelinebilecek sorunlar olduğunu belirtti. Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti:

“Her birimizden küçük bir mesaj, küçük bir aksiyon dahi olsa, bu bizim çocuklarımıza miras bırakabileceğimiz bir şey olacaktır. Bunun için hâlâ vaktimiz var ama fazla değil. Çok geç olmadan gerekli tedbirleri almalı ve uygulamaya koymalıyız.”

B20 olarak bu platformun hükümetleri bu konularda eyleme geçmeye teşvik etmek için kullanılması gerektiğini aktaran Bahçıvan, bu konularda liderlik ve kararlılık sergilemeleri gerektiğini ifade etti. İSO Başkanı Bahçıvan, bunu yaparken, yeni fikirlere ve çiftçilerden ve sanayi uzmanlarından gelecek geri bildirimleri değerlendirmeleri gerektiğini ve hükümetlerle diyalogu sürekli açık tutmaları gerektiğini vurguladı.

Panele ayrıca PepsiCo Europe’un European Agriculture Kıdemli Direktörü David Wilkinson, Rabobank’ın Gıda ve Tarım Araştırmaları Bölümünün Global Baş Yöneticisi Gilles Boumeester, Adecoagro CEO’su Mariano Bosch ve Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan katıldı.