B20’nin Küresel Aktörleri Türkiye’deki ‘Başlangıç’ Toplantısında Buluştu

  • Etkinlikler
b20-baslangic-toplantisi-02

B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı, İstanbul’da Four Seasons Hotel’de 40’a yakın ülkeden yüzlerce temsilci ve iş adamının katılımı ile gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı toplantıya B20 Yürütme Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı ulusal ve uluslararası temsilcilerden oluşan kalabalık bir toplulukla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğini yapıldı. Toplantı çerçevesinde gerçekleştirilen “B20 Türkiye: Yaklaşımlar, Öncelikler ve Beklentiler” konulu oturumu B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yönetti. Panele DEİK'i temsilen Tuncay Özilhan, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, TİSK Başkan Vekili Erol Kiresepi ve TOBB'u temsilen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan katıldı.

B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz ay Avustralya’dan B20 bayrağını devraldıkları günden beri oldukça yoğun bir şekilde 2015 için hazırlandıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu küresel ekonomi sağlam bir büyüme için yol haritasını ararken, hükümetler ile iş dünyaları arasındaki iş birliğinin artırılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. “İşte bu yüzden G20’nin iş dünyası kanadı olan B20’yi daha da güçlendirmeliyiz” diyen Hisarcıklıoğlu, bunun yolunun da G20 ile daha fazla mesai harcamaktan, birlikte doğruyu aramaktan geçtiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Ben G20 Türkiye dönem başkanlığının bu anlamda bir milat olacağına inanıyorum” dedi.

Bu yıl Avustralya’dan devraldıkları B20 bayrağını daha da yukarı çıkarmayı amaçladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “B20’nin 2015 serüvenini 3 ana prensip üzerine inşa ediyoruz. Devamlılık prensibimiz, B20’nin geçmiş dönem başkanlıklarında ortaya çıkan kıymetli çalışmaların sürdürülmesi düşüncesine dayanıyor. B20’nin de G20 gibi çok yıllı bir gündemi olması gerektiğine inanıyoruz. Her sene B20’nin yapısını yeniden kurarak başarıya ulaşamayız. Biz iş adamları olarak bunu şirketlerimizden çok iyi biliyoruz. Devamlılık başarıyı getirir. Bunun için işe B20 Avustralya’nın G20 liderlerine ilettiği 20 öneri ile işe başlayacağız. Bu 20 öneri nasıl hayata geçer? Bu 20 öneriyi nasıl iyileştiririz diye soracağız.

B20’nin Küresel Aktörleri Türkiye’deki ‘Başlangıç’ Toplantısında Buluştu 01Ayrıca yine geçtiğimiz sene üzerinde çalışılan görev güçlerini ve çalışma gruplarını temel görev güçleri olarak bu yıl da devam ettireceğiz.

Ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam ve yolsuzlukla mücadele alanında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu grupların her birine de dev şirketlerimizin liderleri başkanlık edecek. Yabancı eş başkanlarımızla birlikte bütün yıl çalışmaları yürütecekler. Ticaret grubunun başkanlığını dünyanın en güçlü kadınları listesinde ilk 3’e giren, Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yapacak.

Bu grupta dünyanın en büyük iş örgütü olan ICC’nin Başkanı ve aynı zamanda Standard & Poors gibi şirketleri bünyesinde barındıran McGraw Hill Financial’ın Yönetim Kurulu Başkanı Terry McGraw ile birlikte çalışacaklar.

Altyapı ve Yatırımlar grubumuzun başkanlığını yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği başarılı yatırımlarla yıldızı parlayan Doğuş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk yapacak. Büyümenin Finansmanı grubumuzun başkanlığını sıfırdan milyar dolarlık banka kurmak gibi müthiş bir deneyimi olan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin yapacak. İstihdam grubumuzun başkanlığını ülkemizin en büyük holdingi, en fazla istihdam sağlayan şirketi olan Koç Holding’den Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç yapacak.

Ali Bey, bu grupta 150 işveren örgütünün çatı kuruluşu olan IOE’nin başkanı Daniel Funes di Rioja ile çalışacak.

Yolsuzlukla mücadele grubumuzun başkanlığını ise son yıllarda Godiva ve United Biscuits satın almalarıyla göğsümüzü kabartan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker yapacak.

Kısacası 5 görev gücünde de tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Devamlılığı sağlamak adına kuracağımız bir diğer yapı da “B20 Advocacy Leadership” adını vereceğimiz B20 Liderlik mekanizması olacak.

Burada her ülkeden politika tasarım süreçlerinde etkin 2-3 iş insanını, odayı veya iş örgütünü belirleyeceğiz. Sonuçta oluşacak bu 50-60 kişilik ekip önerilerimizin G20 hükümetleri nezdinde lobisinin yapılmasında büyük fayda sağlayacak. Aynı zamanda bu grup B20’nin sürekliliğinin sağlanmasında daimi bir liderlik mekanizması olabilecek.

Çalışmalarımızın temelini oluşturan ikinci prensibimiz ise kapsayıcılık. Biz B20’nin iş dünyasının menfaatleri için bir şeyler yapmak isteyen herkese açık olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim için çok uluslu şirketlerimiz de KOBİ’lerimiz de gelişmiş ülkelerimiz de gelişmekte olan ülkelerimiz de çok değerli. Bunun için iki yeni mekanizma kuruyoruz. Öncelikle KOBİ’ler ve girişimciler için öneriler geliştirecek KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücünü kuruyoruz. Bu grubumuzun başkanlığını da Türkiye’nin orta büyüklükte bir şehri olan Afyon’da KOBİ’lerin yurt dışına açılması için ciddi çalışmalar yapan, kendisi de başarılı bir girişimci olan Melih Yurter yapacak

Bu yeni görev gücü ile G20 ülkeleri arasında kayıtlı istihdamın üçte ikisini sağlayan KOBİ’ler ilk defa B20 platformunda biz de varız diyecek. B20’de kapsayıcılığı artırmak adına, ikinci olarak dünyanın dört bir yanında bölgesel istişare toplantıları düzenleyeceğiz.

Burada iki amacımız var. Öncelikle G20’de az temsil edilen yükselen piyasa ekonomilerini B20 sürecine daha da fazla katmak istiyoruz. İkinci amacımız ise bu toplantılarla G20 dışındaki ülkelerin de B20 gündemi hakkındaki fikirlerini alacağız. Burada iş dünyası olarak G20 - G20 dışı ayrımı yapamayız. Çünkü G20 dışı ülkelerdeki şirketler de bizim partnerlerimiz. Onlarla ticaret yapıyoruz, ortaklıklar kuruyoruz. Bu yüzden onların da sesi olmalıyız.

B20 çalışmalarımızı temellendirdiğimiz üçüncü prensip ise Connectivity yani bağlantıların güçlendirilmesi. Malumunuz G20’de çok farklı tipte ülke var. Bazıları küresel ekonomiye daha entegre, bazıları ise kendilerini dezavantajlı hissediyorlar. Bu farklı yapılardan dolayı, mutabakatla karar almakta zorlanıyoruz. Biz bu durumu bağlantıları güçlendirerek aşabileceğimize inanıyoruz.

Bunu tüm görev güçlerimizde yatay bir alan olarak ele alacağız. Bu kapsamda, ticaretin artması önünde ciddi bir engel oluşturan lojistik bağlantıları nasıl geliştireceğimizi tartışacağız. Tedarik zincirlerine eklemlenmenin kolaylaştırılması için iş bağlantılarındaki sorunları irdeleyeceğiz. İnternet ekonomisinden tüm ülkelerin aynı şekilde faydalanabilmesi için dijital bağlantıların kuvvetlendirilmesini çalışacağız.”

Yoğun bir B20 2015 gündemi bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türk iş dünyasının lideri olarak şirketlerimizin değerli yöneticilerine seslenmek istiyorum. Üzülerek söylüyorum ki maalesef küresel ekonomiye yön verilen platformlarda yeterince yer almıyoruz” dedi. Türk iş dünyasının menfaatlerini savunmak için, bu durumu değiştirmek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu bunun için Türk şirketlerinin tepe yöneticilerinden oluşacak 100 kişilik bir Business Leaders Forum yani İş Liderleri Forumu kuracaklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, 2015 yılı boyunca B20 çalışmalarımızı bu 100 kişi ile sürdüreceklerini söyleyerek, iş dünyası temsilcilerini bu çalışmalara katılarak küresel oyuncu olma yolunda bir adım atmaya çağırdı.

Ali Babacan: G20 İçin İki Sürpriz Öneride Bulunduk 

B20’nin Küresel Aktörleri Türkiye’deki ‘Başlangıç’ Toplantısında Buluştu 02B20 toplantısının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye'nin, G20 için iki sürpriz öneride bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin KOBİ'leri çok önemsediğini ve G20 dönem başkanlığında KOBİ'lerle ilgili birçok sorunu masaya yatıracaklarını belirten Babacan, “Küresel KOBİ Platformu” kurulması konusunda anlaşıldığını söyledi. Babacan, dünyanın birçok ülkesinden gelecek KOBİ temsilcilerinin bu küresel KOBİ forumunda tüm sorunları ele alacağını dile getirerek bu girişimin sadece 2015 yılı için geçerli olmaması gerektiğini de söyledi.

Babacan konuşmasında Türkiye'nin dönem başkanlığında ''Yatırım'' konusunun önemli başlıklardan biri olacağını ifade ederek, ''Fonlar uzun süreli yatırım yapacak yerler arıyor'' dedi.

Türkiye'nin dönem başkanlığında yeni bir hat açmak istediklerini de dile getiren Babacan bunun adını ise 'W20' olarak belirlendiklerini söyledi. W20'nin iş kadınlarına yönelik olacağını ve iş kadınlarının sorunlarının bu toplantıda masaya yatırılacağını ifade eden Babacan, bu konuyla ilgili 20 ülke ile tam istişare edilmediğini vurgulayarak, ''Ama ben bu hattın açılacağına inanıyorum. Bunun da 2015 için değil sürekli olmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Bu dönemin gelişmiş ekonomiler için çok da iyi geçmeyeceğini sözlerine ekleyen Babacan, ''Gelişmekte olan ekonomiler ise gelişmiş ekonomilerden daha fazla büyüme gösterecek. Gelişmekte olan ekonomiler cazipliğini koruyacak'' dedi.

Toplantının açılış oturumunun ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

"B20 Türkiye: Yaklaşımlar, Öncelikler ve Beklentiler"

B20’nin Küresel Aktörleri Türkiye’deki ‘Başlangıç’ Toplantısında Buluştu 04“B20 Türkiye: Yaklaşımlar, Öncelikler ve Beklentiler” konulu oturumu B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yönetti. Panele DEİK'i temsilen Tuncay Özilhan, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, TİSK Başkan Vekili Erol Kiresepi ve TOBB'u temsilen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan katıldı.

TOBB adına konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Türkiye’deki bütün oda ve borsaların çok önemli bir yapılanmayı oluşturduklarını açıkladı. Bahçıvan, “KOBİ’ler küresel ekonomi için kritik önem taşımaktadır. Kayıtlı ekonominin üçte ikisi KOBİ’lerce sağlanmaktadır. Bu süreçte çok çeşitli meseleler ele alınacak. Bu yıl KOBİ’lerle ilgili bir mekanizma kuruyoruz. Burada KOBİ’ler için destek politikalarının oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Sağlıklı ekonomi iyi iletişime sahip şirketler ile sağlanır. Büyük orta ve küçük ölçekli işletmelerin B20 kapsamında bir araya gelmesi çok önemli” ifadesini kullandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ticaretin serbestleşmesine büyük önem verdiklerinin altını çizerken, “Serbest ticaret ve lobicilik faaliyetleri desteklememiz gerek. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmalıyız” dedi. İnovasyonun önemi üzerinde duran Büyükekşi, Türkiye’nin bütün gelişmekte olan ülkeler için önemli bir rol model olduğunu bildirdi.

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ise G20 ve B20 Dönem Başkanlığının Türkiye için önemli bir fırsat oluşturduğunun altını çizerek, TÜSİAD olarak bu sürece ellerinden gelen katkıyı yapmak istediklerinden bahsetti. En önemli öncelikleri sürdürülebilirlik, istihdam, yolsuzluğun engellenmesi, müteşebbisliğin artırılması ve inovasyon gibi konularda gördüklerine değinen Dinçer, devamlılık ve kapsayıcılığın önemi üzerinde durdu.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak gelir adaleti konusunun altını çizerken, “Bugün dünya nüfusunun yüzde 1’i gelirin yüzde 40’ına sahip. Yüzde 50’si de gelirin yüzde 1’ine erişim sağlıyor. Onun için gelir dağılımı çok önemli. KOBİ’lerin bu sürece dahil edilmesi çok önemli” dedi.

TİSK Başkanı Erol Kiresipi G20 sürecine somut olarak en başından beri destek verdiklerine vurgu yaptı. Kiresipi, “Biz de TİSK olarak diğer kuruluşlarla birlikte bu yılı başarıyla geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Biz bu tabloda iddialı bir rol üstlenmek için çok iştahlıyız. Sürdürebilirliğin temini için bütün yabancı dostlarıma teşekkür ederim” diye konuştu.

DEİK adına söz alan Tuncay Özilhan da B20 kapsamındaki toplantıların iş dünyasının sesinin duyulması açısından çok önemli platformlar olduğunu bildirdi. Özilhan, B20 dışındaki iş dünyalarının da bu süreçlerde dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Toplantıda B20 Türkiye Sherpası Sarp Kalkan da yıl boyunca yapılacakların takvimine ilişkin bilgi verdi.