Bahçıvan: “Mobilyacılar Tüm Sektörlerden Daha Fazla Teşvik Edilmeyi Hak Ediyor”

  • Etkinlikler
mobilyacilar-tesvik-02

Yedi sektörel derneğin, MAKSDER (Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği) MOBDER (Mobilya Sanayi İşadamları Derneği) MUDER (Ahşap Mutfak ve Mobilya Sanayici ve İthalatçıları Derneği) OMSİAD (Ofis Mobilyaları Sanayi ve İşadamları Derneği) , KAYMOS (Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği) ve İMOS’un (İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği) bir araya gelerek kurdukları Mobilya Sanayicileri Federasyonu’nun (MOSFED) düzenlediği Türkiye’nin en büyük fuarı olan İstanbul Mobilya Fuarı, bu hafta başında kapılarını ziyaretçilerine açtı.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, kurdukları bu federasyon nedeniyle, katılım gösteren tüm sektörel dernek başkanlarına birer plaket verdi ve bu birliktelik için çaba gösteren herkese teşekkür ederek, tüm sektör olarak büyük bir mutluluk içinde olduklarını dile getirdi.

Bahçıvan: “Mobilyacılar Tüm Sektörlerden Daha Fazla Teşvik Edilmeyi Hak Ediyor” 01Federasyon, bu birliktelik ve Türkiye’nin en büyük (Yaklaşık 150 bin metrekare) fuarı için bir gala yemeği düzenleyerek yaklaşık bin 500 mobilyacıyı bir araya getirdi. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç’in ev sahipliğinde gerçekleşen gala gecesine İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katılarak bir konuşma yaptı.

Mobilyacıların oluşturduğu yeni birlikteliğe vurgu yapan Bahçıvan “Makineniz olabilir, paranız olabilir, fakat heyecanınız yoksa bu ikisinin de hiçbir anlamı olmaz” diyerek şöyle devam etti:

Ahmet Güleç
Ahmet Güleç

“Fakat bugün burada görüyorum ki bu heyecan mobilya sektöründe fazlasıyla var. Bu salonun doluluğu ve tüm sektörel derneklerin egolarını bir kenara bırakarak bir federasyon çatısı altında birleşmeleri takdire şayandır ve bu da sektöre başarı getirecektir. Bu birlikteliğin, sektörünüzün hedeflerine ulaşmasının tohumu olmasını diliyorum.”

Mobilya sektörünün, bugün sahip olduğu gücün çok daha fazlasına sahip olması gerektiğini söyleyen İSO Başkanı, “Çünkü bu sektöre her şeyden önce Türkiye’nin ihtiyacı var. Mobilya öyle bir sektör ki sadece üretimi değil katma değeri de çok yüksek olabilecek bir sektör. Türkiye’nin ihracatının en katma değeri yüksek sektörlerinden biri olabilir. Bunun ortaya çıkması için ise tasarımda farklılık, ARGE ve yüksek teknolojinin sektöre entegre edilmesi gerekiyor" dedi.

Sektörün ihracat performansına değinirken, bütün bu faktörleri bir araya getirecek sektörün 2023 ihracat hedefi olan 10 milyar dolara ulaşmaması için bir neden olmadığını söyleyen Bahçıvan sözlerine şöyle devam etti: “Sadece üretmek değil marka yaratmak ve mağazalaşmak ihracat başarısı açısından çok önemlidir.

Bahçıvan: “Mobilyacılar Tüm Sektörlerden Daha Fazla Teşvik Edilmeyi Hak Ediyor” 02Böyle bir ihracat başarısı için bu sektör teşvik edilmelidir. Hem de tüm sektörlerden daha fazla teşvik edilmelidir. Bugün teşvik getirecek bir sektör arıyorsak ben mobilyadan daha iyi bir sektör göremiyorum.

Bu sektörün öncelikli olarak teşvik edilmesi Türkiye'nin marka değerini artırmak noktasında çok önemli bir faktör olacaktır. Bu sektörün daha fazla teşvik edilmesi için sektörü İSO olarak farklı platformlarda destekleyeceğimize söz veriyoruz.”

Bahçıvan Türkiye’nin G20 başkanlığını üstlendiği bu yıl içinde mobilya sektörünün önemli bir başlık ve örnek sektör kapsamında ajandalarında yer alması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

Veysel Parlak
Veysel Parlak

Toplantıda İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da bir konuşma yaptı. Konuşmasına sektörün uzun süredir talep ettiği bir konuda müjde vererek başlayan Parlak, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin adını gelen yoğun talep üzerine Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği olarak değiştirdiklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı olarak sektöre birçok destekleri olduğunu ve bu destekler konusunda sektör temsilcilerinin bilgi sahibi olmadığını söyleyen Parlak “Bize düşen sizlerin önündeki engelleri kaldırmak ve birlikte yürümek. Biz bu görevi yerine getirdikten sonra sizlerin bu hedefe daha hızlı gideceğinizden eminim. Bunun için ihracatın her safhasında sizlerle beraberiz. Ekonomi Bakanlığı’nın birçok desteği var ve ne yazık ki bu destekler pek bilinmiyor. Bu konuda bir tanıtım atağını kalkacağız ve sizlere tanıtmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Toplantıya İTO Başkanı İbrahim Çağlar da katıldı ve açılış konuşmalarından birini yaptı. Çağlar, sektörün tasarım noktasında istihdam noktasında ve yetişmiş eleman noktasında sıkıntıları olduğuna dikkat çekti ve bu konularda acil çözüm bulunması için çalışacaklarını dile getirdi.