Bahçıvan, “Sanayi-Teknopark Komisyonu” İçin Çalışmalara Başlayacaklarını Söyledi

  • Etkinlikler
manseet-02

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti.

Aynı zamanda ODTÜ Teknokent Genel Müdürü olan TGBD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kızıltaş ve beraberindeki heyetin, İSO Başkanı Bahçıvan ile gerçekleştirdiği görüşme son derece verimli geçti.

Heyet tarafından aktarılan bilgilerin ardından İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin ihtiyacı olan Teknoparkların, yönetici şirketleri ile birlikte sanayi firmalarının da içinde yer alacağı bir oluşum olduğunu vurguladı. Bu çerçevede İSO’nun bir platforma ev sahipliği yapmayı hedeflediğini kaydeden Bahçıvan, kurulacak bir “Sanayi-Teknopark Komisyonu” ile bugüne kadar ihtiyacı duyulan bir çalışma başlatılacağını açıkladı.

Erdal Bahçıvan komisyonun, sanayi firmaları TGB’lerin ortak amaçlar doğrultusunda hareket etmesine yönelik stratejik çalışmalarda bulunmayı hedefleyeceğini belirterek, “İstanbul Sanayi Odası ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği bu kapsamda ciddi bir lobi çalışması yapmalı” dedi.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Bahçıvan, “Sanayi-Teknopark Komisyonu” İçin Çalışmalara Başlayacaklarını SöylediYüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) üç ana konuda çalışmalarını yürütüyor: üniversite-sanayi iş birliğine aracılık etmek, teknoloji firmaları için sinerji ortamı yaratıp, altyapı sağlamak ve iyi fikirlerin yeni teknoloji şirketlerine dönüşmesi için “sürdürülebilir teknoloji ekosistemi”ne ev sahipliği yapmak. TGB’ler ayrıca son yıllardaki atılımları ile Türkiye’nin ihtiyacı olan “tersine beyin göçü” için çalışmalar yapıyor. Öte yandan Türkiye’de halihazırda 42 Teknopark’ta yerleşik 3 binin üzerinde firmada 30 binin üzerinde çalışan bulunuyor.

Sanayi firmalarının ihtiyaç duyduğu konu sektörel alanda “ihtisaslaşmış teknopark”lar. Bu çerçevede sektörel sinerji ve sanayi firmaları arasında teknolojik iş birliğine imkan sağlanmış olacak. Dünyada bu konuda İsrail’deki gıda ve biyoteknoloji odaklı TGB’ler, Güney Kore ve Almanya’daki uygulamalar dikkat çekici. Bu yönde modeller oluşturulurken olası desteklerin sadece ilgili sanayi firmasına değil, iş birliği halinde olduğu iş ortağı firmalara da verilmesi önemli.

TGBD yönetiminin İSO’yu ziyaret eden heyette şu isimler yer aldı: TGBD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fırat Teknokent Genel Müdürü Erhan Akın, TGBD Yönetim Kurulu Üyeleri Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakcı, İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı, Teknopark İstanbul Bina Arazi Müdürü Münevver Gençgönül, Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Kocaeli Teknopark Genel Müdürü Sadık Semizoğlu ve TGBD İletişim Sorumlusu Demet Kartal.