Bahçıvan, Türkiye Yatırım Zirvesi’nde Sanayicinin Perspektifini Anlattı

  • Etkinlikler
yatirim-ajansi-02

T.C Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Sovereign Wealth Fund (SWF) ile birlikte Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiği “Türkiye Yatırım Zirvesi” açılış oturumu yapıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin birer konuşma yaparak başlattığı zirvede gerçekleştirilen panele İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Bahçıvan, 30 ülkeden ulusal varlık fonları yöneticileri, emeklilik fonları ve özel fon yöneticilerini ağırlayan zirvede açılışın ardından “Büyümekte olan Pazarlar, Kurumsal Yatırımcılar Neden Türkiye’ye Yatırım Yapmalı” konulu bir panele de panelist olarak katıldı.

İlker AycıBahçıvan yabancı yatırımcıların ağırlıkta olduğu katılımcılara Türkiye sanayisi hakkında kısa bir sunum yaptı. Gazeteci Hakan Çelik’in yönettiği panele İSO Başkanı ile birlikte TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan ve Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu da katıldı.

Dinleyicilere Türkiye’nin sanayi perspektifini anlatırken, Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyelden bahseden, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye ekonomisinde 11 yıldır yaşanan ve dünyanın da büyük takdirini toplayan bir büyüme yaşanıyor. Sonuçta 250 milyar dolarlık bir ekonominin büyüklüğünün 900 milyar dolarlara yaklaşması gerçekten de her türlü övgüyü hakkediyor. Bu büyüme içinde sanayinin de yarattığı bir ivme olsa da büyümenin daha çok hizmet sektöründen kaynaklandığını söylemeliyiz. Fakat önümüzdeki yıllarda büyümenin ağırlıklı olarak sanayiye ve üretime dayalı bir modele evrilmesi için gerek hükümet yetkilileri ve gerekse biz sanayiciler aynı paralelde bir yaklaşım içindeyiz” dedi.

Türkiye’nin AB perspektifinden de söz eden Erdal Bahçıvan bu konuda da özetle şunları dile getirdi:

“Burada 62 yıllık bir mücadeleden, emekten söz ediyoruz. Türkiye bugüne kadar denebilir ki hiçbir konuda bu kadar emek sarf etmedi. Biz Avrupa Birliği inancına sahipken ve başvurumuzu yapmışken, bugün ülke olan birçok ülke, daha ülke bile değildi. Fakat bu ülkeler görüyoruz ki AB üyeliğine girmişler. Ben bu noktada Türkiye’ye büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Yine de hükümet ve iş dünyası olarak AB’ye olan inancımızı kaybetmiş değiliz. Bu konuda kararlıyız ve bugün üyeliğe kabul edilen birçok ülkeden daha fazla bu üyeliği hakkettiğimizi düşünüyoruz.”